Три уроки успіху від "Щедрика"

У Різдвяний час в усіх країнах світу лунає український "Щедрик". Це демонстрація того, як сила мистецтва стирає політичні кордони

Три уроки успіху від "Щедрика"…

З історії шаленого успіху "Щедрика" можна винести три уроки, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "УП".

По-перше, щедрівка стала частиною нашої ідентичності, котру ніякі історичні події не змогли стерти з нашої пам'яті. 

У соціальних науках поширеним є погляд на націю як уявлену спільноту за Андерсоном. Ми – те, що ми думаємо, знаємо про себе. 

Науковці можуть сперечатись, наскільки такий підхід до розуміння держави-нації є вичерпним. Проте Україні після стількох років радянського руйнівного впливу потрібно розвінчати ще багато міфів, залишаючись чесною з собою та світом.

Щедрик є тим незаперечним культурним архетипом українськості, статус якого важко скомпрометувати.

Крок за кроком Україна переписує себе для себе. І нам є чим пишатись. 

По-друге, "Щедрик" є живим прикладом того, як мистецтво зароджує позитивний міжнародний дискурс. 

Окрім самоідентифікації, ми є частиною світової спільноти, і наша доля багато в чому залежить від того, як нас уявляють інші.

Допоки військові дії та політична напруга є трендовими темами повідомлень про Україну в світових ЗМІ – ми мусимо збалансувати наш образ "м'якою силою". 

Ми, як держава, маємо приносити іншим те, що відома професорка політики та міжнародних відносин Єльського університету Елізабет Вуд називає "задоволення від вчинку". І коли, на перший погляд, може здатись, що мистецтво країни, котра розвивається, навряд чи цікавить світову спільноту – "Щедрик" твердо демонструє: самого лише мистецтва достатньо, аби про державу говорили в доброму світлі.

І третій але не менш важливий, урок який нам дає щедрівка, – це те, якою культурно могутньою може стати політична воля одного лише державного діяча.

Симон Петлюра відправив колектив мандрувати світом з чіткою місією – продемонструвати красу та могутність українського народу. 

Сто років поспіль триває ця місія.

"Щедрик" далі звучить в усіх куточках світу, магічне українське мистецтво далі говорить про нас. 

Нагадаємо, найпопулярнішій українській мелодії виповнюється 100 років.

А Нацбанк України ввів цьогоріч 2 ювілейні монети. Обидві привсячені 100-річчю першого виконання “Щедрика” Миколи Леонтовича хором Київського університету.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme