Всесвітній день яйця: ТОП-5 рецептів цікавого приготування яєць
У багатьох країнах світу в другу п'ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця (World Egg Day) - свято всіх любителів яєць, омлетів, запіканок і яєчні
Яйця - найуніверсальніший продукт, з якого можна приготувати смачні страви, передає Depo.ua.
Яйця-пашот: Як приготувати
Для приготування потрібні: яйце та оцет.
Приготування:
- Доводимо до кипіння воду в сотейнику, злегка підсолюємо і вливаємо оцет (30 г)
- Ложкою робимо воронку
- Попередньо відокремлюємо яйце від шкарлупи в невелику мисочку
- Виливаємо яйце у воронку
- Через 2-4 хвилини яйце готове
Яйце-пашот можна викладати на грінки, їсти просто так. Також цей вид приготування яєць дуже часто використовується як складова багатьох страв кухонь світу.
Омлет: Як приготувати
Складові:
4 яйця;
100 мл молока;
дрібка солі;
1 чайна ложка соняшникової олії (10 грамів вершкового масла)
Приготування:
У глибокій мисці за допомогою вилки або міксера збийте яйця до однорідності. Слідкуйте, щоб маса не почала підніматися: якщо перевзбити її, готова страва буде дуже щільною. Додайте молоко і сіль, знову перемішайте.
Сковороду змажте маслом чи олією, викладіть туди суміш, поставте на середній вогонь і накрийте кришкою. Готуйте близько 10 хвилин: омлет повинен просмажитися в середині, але не підгоріти.
Також омлет можна запікати у духовці, робити на пару та навіть варити.
Фріттата: Як приготувати
Фріттата - це італійський омлет з начинками, який спочатку готують на плиті, потім запікають у духовці.
Складові:
4 яйця;
120 мл молока;
70 г тертого сиру твердих сортів;
6 томатів черрі;
1 болгарський перець;
дрібка солі;
1 чайна ложка рослинного масла.
Приготування:
Помідори розрізати навпіл і покладіть зрізами на паперовий рушник, щоб позбутися від надлишків рідини. Перець очистіть і порубайте на великі шматочки. Яйця збийте з сіллю і молоком, додайте туди сир.
Сковороду зі знімною або металевою ручкою змастити олією. Красиво розкладіть помідори і перець, акуратно залийте їх яєчної сумішшю. Обсмажуйте блюдо на плиті, поки не схопиться верхній шар. Потім помістіть сковороду в духовку (не забувши зняти пластикову ручку), розігріту до 200 градусів. Запікайте близько 10 хвилин.
Бутерброд "Крок-мадам": Як приготувати
Croque-monsieur (від франц. Croquer - "хрустіти" і monsieur - "пан") - відомий французький бутерброд з сиром і шинкою. "Крок-месьє", який подається зверху з смаженим яйцем, називається "Крок-мадам" - в пам'ять про жіночі капелюшки того часу.
Складові:
2 яйця
4 скибочки хліба або батона
50 г вершкового масла
4 великих скибочки сиру
2 великих скибочки шинки
2 листи салату
сіль, перець, улюблені приправи
Приготування:
Скибочки хліба злегка змастіть вершковим маслом і обсмажте на сухій сковороді з одного боку до золотистого кольору. Переверніть. 2 скибочки зніміть зі сковороди, вони знадобляться трохи пізніше. На решту двох шматочків хлібу покладіть по скибочці сиру і накрийте кришкою, щоб сир злегка розплавився.
На сир покладіть шинку, накрийте листом салату, покладіть ще один шматочок сиру і накрийте відкладеними шматочками хліба. Накрийте кришкою і готуйте приблизно 30 секунд. Зніміть бутерброди зі сковороди.
Після теплової обробки лист салату набуває не дуже естетичний вигляд, тому можна обійтися і без нього, а просто подати бутерброд зі свіжим салатом.
Щоб яйце було за розміром сендвіча, використовуйте спеціальну форму або кільце з фольги. Приготуйте яєчню до бажаного ступеня готовності, додайте спеції і покладіть зверху бутерброда.
Кекси з яйця: Як приготувати
Складові:
2-15 яєць
200 г тертого сиру
50 г зеленої цибулі
200 г будь-яких овочів на ваш вибір: помідори, болгарський перець, брокколі, кабачки
200 г шинки, ковбаси або відвареного м'яса
оливкова олія
сіль перець
1 ч. л. улюблених приправ
Приготування:
Розігрійте духовку до 190 градусів. Змастіть силіконові формочки для кексів оливковою олією.
Овочі порізати на скибочки і обсмажте на сковороді до появи золотистої скоринки.
Шинку або м'ясо наріжте кубиками.
На дно формочки покладіть шар кубиків м'яса, потім обсмажені овочі, тертий сир і зелену цибулю. Форма повинна заповнитися приблизно на 2/3.
Яйця збийте виделкою, додайте приправи, сіль і перець.
У кожну формочку обережно влийте яєчну суміш. Можна трохи перемішати всі інгредієнти виделкою.
Випікайте кекси в духовці приблизно 15 хвилин. Вони повинні піднятися і підрум'янитися. Такі кекси зручно брати з собою на роботу або в дорогу.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя