Традиційні сніданки світу: З чого починається ранок у різних країнах

На сніданок хтось обходиться міцною кавою і стрімголов мчить на роботу, а хтось полюбляє з’їсти все найкалорійніше за день

Марія Зайчик

З традиційним сніданком українця визначитися непросто – адже дехто з нас надає перевагу вівсянці з ягодами або ж сирникам, дехто – жує бутерброд під чашку кави, а для декого за ситністю сніданок мало відрізняється від обіду – тут і молочний суп, і гарнір з котлетою і навіть тістечко на додачу. Хоча мода на здорове харчування для багатьох звичною ранковою трапезою зробила миску овочевого салату з нежирним йогуртом.

Звісно, у мешканців інших країн смаки не менш розмаїті. Втім, якщо з місяць у них пожити або ж добряче покопатися в кулінарній теорії, певні особливості виділити можна.  Depo.ua пропонує із ними ознайомитися.

КИТАЙ: У Китаї традиційна кухня варіюється від регіону, і їжу для сніданку не виокремлюють: можна приготувати те саме, що і на вечерю позавчора. Хоча є дуже популярний серед місцевих аналог швидких сніданків – смажені палички із тіста "ти тіао" з теплим соєвим молоком. 


Flickr / Ліан Ченг

АВСТРАЛІЯ: Австралійці на сніданок обирають щось під настрій: від класики британських ранкових трапез до сухих сніданків із молоком. З особливостей: вранці тут зазвичай їдять багато фруктів.


Flickr / Адам

БРАЗИЛІЯ: Міцна кава з молоком, скибки хліба та м’ясо можуть сміливо називатися тут традиційним сніданком. Для особливо ситного прийому їжі тут подають фрейхоаду – густий суп з чорної квасолі та різного м’яса.


Flickr / toomuchkatherine

КОЛУМБІЯ: Сніданок у Колумбії обертається навколо арепи – щільні, злегка солодкуваті кукурудзяні пироги, що подається просто з вершковим маслом або з яйцями, м'ясом чи варенням.


Flickr / Габріель Гарсія Маренго

КУБА: На Кубі найрозповсюдженіший сніданок - звичайні тости, які готуються на грилі і подаються разом із кавою Цікаво, що деякі кубінці полюбляють вмочувати підсушений хліб у напій.


Флікр / Хорхе Гонсалес

БРИТАНІЯ: Одна з найбільш прискіпливих до збереження своїх традицій – Велика Британія, не відстає і у плані їжі. Стандартний англійський сніданок включає яйця, ковбасу, бекон, квасолю, гриби та запечений помідор. І яким би дивним не виглядало все це разом на тарілці, подібним чином англійці снідають ще із 16 сторіччя.

ФРАНЦІЯ: Про традиційни французький сніданок знають, мабуть, усі: це кава у поєднанні із круасаном або ж багетом із начинкою на вибір.


Flickr / Джеремі Кіт

НІМЕЧЧИНА: У Німеччині такого поняття, як традиційний сніданок майже не існує. Хоча часто німці полюбляють починати день із чогось простого та швидкого у приготуванні, зокрема бутербродів. Основна страва - сендвічі із ковбасою чи шинкою, до кави чи на десерт - тости із варенням.

Цікаво, що у німецькій Баварії поширення набув сніданок, де каву замінили...пивом. Так, поширений німецький сніданок на баварський манер складається з брецелів – несолодкої фігурної випічки, білих ковбасок, солодкої гірчиці і келиха світлого нефільтрованого. В країні такий прийом їжі навіть отримав неофіційну назву - Weißwurstfrühstück, на честь популярного пива.


Flickr / Філбі

ІНДІЯ: Сніданки в Індії залежать від регіону, але спільним залишається кількість – багато. Чим більше страв і закусок на сніданок, тим краще, вважається в Індії. Часто більшість із них - це різні хліби, намазки, соуси та квашені продукти – овочі та бобові. 


Flickr/ Стівен Левін

ІТАЛІЯ: Багато італійців розпочинають свій день з капучіно та бріоше, помазаних джемом або ж посипаних тертим шоколадом.  


Flickr / Evelyn Hill

МЕКСИКА: Мексиканці звикли снідати досить щільно. Популярним вибором є хевос-ранчерос. По суті це – яєчня із нальотом мексиканської традиції: у неї додають безліч овочів, м’ясо, подекуди сир. І обов’язково щедро заправляють спеціями та томатним соусом. Також можна поснідати лавашем із тушкованим м’ясом та бобовими, посипавши усе це моцарелою. Ті ж, хто полюбляють легші сніданки, часто їдять щось на французький манер: солодкі булочки разом із кавою.

Flickr / Джефф Крамер

Японія: Традиційні японські сніданки не особливо відрізняються від раціону японців у цілому. Вони включають суп-місо, парений білий рис, мариновані овочі та білкові продукти, рибу чи японський омлет (або "тамагоякі").


Flickr / Брайан

ТУРЕЧЧИНА: Традиційний сніданок Турречини може вас здивувати, адже складається здебільшого із самих закусок: сиру, масла, оливок, яєць, помідорів, огірків, варення, меду. За основу подекуди беруть хліб. Він також може включати сукук, гостру турецьку ковбасу, та, звісно ж, чай, якому турки надають перевагу вранці.


Фото: Вікісховище

ІСПАНІЯ: Pan con tomate, або тости з тертим томатним спредом, є популярним пікантним сніданком в Іспанії. Окрім них, на сніданок може бути що завгодно: від канапок із різними начинками до звичайної яєчні.


Flickr / fvanrenterghem

КОРЕЯ: Корейський сніданок виглядає разюче схожим на корейський обід. Є рис, суп, постійно присутні кімчі, певний вид риби чи яловичини та інші залишки від попередньої вечері. Загалом, що знайдеться у холодильнику.


Flickr / Lisa Risager

Ямайка: Ackee,фрукти, які виглядають мов яєчня, коли їх готують, є улюбленою місцевою стравою на сніданок. Він може супроводжуватися солоною рибою та свіжими фруктами.


Flickr / Крістіна Сю

ШВЕЦІЯ: Типовий сніданок в домашніх умовах - це відкритий бутерброд із рибою або нарізаними сирами, майонезом та такими овочами, як огірок і помідор.


Flickr / Еван Мунро

США: Їжа для сніданку сильно відрізняється від місця до місця, але яйця, картопля, бекон або ковбаса - це класичне поєднання. Не менш популярними варіантами поснідати тут є млинці із сиропом, тости з арахісовою пастою чи навіть звичайні сухі сніданки з молоком – головне, аби готувалося швидко та страва була ситною.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя