ТОП-7 кращих маринадів для шашлику
Літо – це чудова пора для того, щоб поїхати з сім'єю на природу, зробити смачний шашлик і відпочити від щоденної суєти. Але навіть такий, здавалося б, простий відпочинок вимагає підготовки
Шашлик, як і страви з кабачків, – улюблені ласощі не тільки дорослих, але і дітей. І якщо кабачки можна дуже швидко приготувати вдома, то над шашликом доведеться деякий час "почаклувати".
Depo.ua ділиться порадами, як замаринувати шашлик з різних видів м'яса.
Маринад для шашлику: як правильно вибрати м'ясо
Існує думка, що справжній шашлик повинен бути тільки з баранини. Насправді, зробити смачну страву можна з будь-якого м'яса, головне – знати тонкощі при його виборі.
🔹 М'ясо для шашлику має бути свіжим. Заморожений продукт найчастіше втрачає соки, воду і корисні речовини, що впливає на смак страви.
🔹 Краще всього вибирати м'ясо з прошарками жиру – тоді шашлик буде соковитіше. Ідеально, якщо це буде ошийок.
🔹 Для шашлику з яловичини краще брати лопаткову частину, свинини – шийну, а з баранини – м'якоть задньої ноги (окіст) або спинної частини туші. Якщо ви хочете зробити шашлик з курки – купуйте філейну частину або м'ясо стегна зі шкіркою.
Що важливо знати при маринуванні шашлику
Багато хто вважає, що можна маринувати м'ясо з усіх продуктів, які є в холодильнику. Але це далеко не так. Кухарі не рекомендують використовувати в якості маринаду для шашлику зі свинини, яловичини або баранини майонез, але він найбільш вживаний в приготуванні шашлику з курятини.
Не слід також брати як основу маринаду оцет, оскільки йому властиве підсушувати м'ясо і робити його жорстким. Відмінно підходять в якості маринаду лимонний або гранатовий сік. Деякі віддають перевагу пиву, сухому вину і навіть кисляку.
Важливо знати, що маринувати м'ясо необхідно в емальованому або скляному посуді, можна в глиняному.
Уникайте приготування страви в алюмінієвих ємностях, оскільки м'ясо відмінно вбирає в себе оксиди цього металу і стає шкідливим для людини.
Найпопулярніші маринади для шашлику
З м'ясом розібралися, тепер перейдемо до головної частини – маринаду, від якого, власне, і залежить, який смак буде мати шашлик.
Маринад для шашлику з свинини або яловичини
Маринад для шашлику – Цибуля та томатний соус
Одними з найкращих продуктів для маринаду свинячого шашлику є цибуля і томати. Вони надають м'ясу багатий і насичений смак, позбавляючи від необхідності додавати велику кількість спецій.
Для 2 кг м'яса візьміть 500 г ріпчастої цибулі і 1,5 л томатного соку. Цибулю поріжте кільцями, перемішайте з м'ясом, залийте томатним соком так, щоб він повністю покривав м'ясо.
Не зайвим буде покласти вантаж на м'ясо – це допоможе йому краще просочитися. Перед приготуванням не зливайте маринад.
Час маринування м'яса: від 4-х годин.
Маринад для шашлику – Червоне сухе вино
Кухарі рекомендують маринувати свинину в червоному сухому вині, так як воно робить м'ясо більш соковитим. Можна також використовувати розмарин, який володіє злегка гострим смаком і сильним хвойним ароматом.
Для 2 кг свинини вам знадобиться 400 мл вина, 8 середніх цибулин, 1,5 ч. л солі і меленого чорного перцю, 2 шт. лаврового листа і дві гілочки розмарину.
Спочатку перемішайте м'ясо з попередньо нарізаними кільцями цибулі. Найкраще придушити цибулю руками, щоб вона пустила сік і наситила м'ясо. Додайте розмарин і залиште на 15 хвилин.
Далі додайте лавровий лист і залийте вином. Покладіть м'ясо в холодильник. Не зливайте маринад при смаженні на вогні.
Час маринування: 5-7 годин.
Маринад для шашлику з курки
Мінеральна вода для маринаду
"Мінералка" – найкращий маринад для шашлику з курячого філе. Вона розщеплює м'ясні волокна, що робить шашлик м'яким і неймовірно соковитим. Такий маринад відмінно підходить для філе курки, яке завжди суховате, і дієтичної яловичини.
На 3 кг м'яса потрібно взяти 750 грам цибулі і 8 перців середнього розміру. Кожен шматок м'яса слід посолити і поперчити за смаком. Скласти в ємність продукти потрібно в наступному порядку: цибуля, м'ясо, цибулюя, м'ясо і залити 350 мл мінеральної води.
Час маринування м'яса: 2 години.
Маринад для шашлику з курки – Майонез і соєвий соус
Майонез чудово підходить для маринування курячого м'яса. Зазвичай його з'єднують з соєвим соусом і аджикою, що робить курку більш соковитою.
На 1 кг м'яса вам знадобиться 4 ст. л майонезу, 7 ст. л соєвого соусу і 2,5 ст. л аджики (можна як домашню, так і покупну).
В ході приготування потрібно дотримуватися черговість додавання інгредієнтів. Спочатку залийте курку соєвим соусом, добре перемішайте, додайте майонез і аджику. Відмінно доповнить маринад коріандр в зернах (1 ч. л).
Час маринування м'яса: 1,5-2 години.
Маринад для шашлику з баранини
Пиво або квас для маринаду
Дуже смачною виходить баранина на багатті, яка маринувалася у пиві або квасі. Для багатьох ці напої можуть здатися дивними для маринаду, однак після приготування ви самі переконаєтеся, наскільки смачним стало м'ясо.
На 2 кг м'яса вам знадобиться 2,5 літра пива або квасу. Для маринування баранини рекомендується купувати живе пиво, а не пастеризоване, і домашній квас – покупний не додасть бажаного смаку.
М'ясо потрібно посолити і поперчити, додати інші спеції – відмінно підходять хмелі-сунелі і часник в гранулах, після чого залити пивом чи квасом і відправити в холодильник.
Час маринування м'яса: 6 годин.
Маринад для баранячого шашлику – Гранатовий сік
Гранат – найпопулярніший фрукт, сік якого кухарі часто використовують при маринуванні баранячого шашлику.
Для двох кілограм баранини вам знадобиться 4 склянки гранатового соку, 2 ст. л. горілки, 200 грам кінзи і м'яти, 2 ч. л. чорного меленого перцю і солі, а також одна цибулина.
Зелень потрібно крупно порізати, перемішати з сіллю, перцем і цибулею, після чого натерти сумішшю м'ясо. Далі залийте баранину гранатовим соком, попередньо додавши в нього горілку.
Час маринування: 8-10 годин.
Як швидко замаринувати шашлик
Бувають ситуації, коли ви вирішили зібратися на пікнік, запросили друзів, пообіцяли шашлик, а часу на маринування м'яса катастрофічно не вистачає.
Щоб добре провести час і поласувати смачним блюдом, зовсім не потрібно вичікувати 4-6 годин, поки м'ясо просочиться маринадом з вина, майонезу або гранатового соусу. Достатньо буде зробити швидкий маринад з олії, який додасть шашлику відмінний смак.
Все, що вам знадобиться для маринаду з шашлику, це 170 мл рослинної олії з розрахунком на 1 кг м'яса, три цибулини, 1 ч. л спецій каррі або базиліка.
М'ясо потрібно розрізати на шматки (приблизно 3 см), перемішати з нарізаними кільцями цибулі і додати рослинне масло – воно має майже покривати продукти. Далі добре помніть шматки м'яса. Зверху посипте майбутній шашлик однієї дрібно нарізаною цибулиною і накрийте м'ясо тарілкою, яка щільно прилягає.
Покладіть м'ясо в холодильник на 2-3 години. Якщо у вас є всього одна година – залиште шашлик при кімнатній температурі на 30 хвилин.
Такий вид маринування підходить для всіх видів м'яса.
Приємного апетиту!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя