Супрун розповіла, як позбутися вільних радикалів

Відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що саме час позбутися вільних радикалів

Про це вона написала у Facebook, повідомляє Depo.ua.

У своєму дописі Супрун зазначила, що зараз мова піде про ті вільні радикали, які завдають шкоди нашому організму, "але боротися треба з обома видами".

"Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах", - наголосила вона.

За словами Супрун, інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції, і поштовхом для цього можуть бути: куріння, радіоактивне випромінювання, промислове забруднення довкілля і вихлопні гази, озон, деякі ліки та пестициди, запалення та значні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

"Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні "гасити" вільні радикали – антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення", - написала вона.

Супрун порадила, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів, їсти:

- Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне. Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.

- Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди. В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб.

- Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки.

- Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні.

- Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфарту.

- Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках.

- Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні.

- Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси.

- Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха - в них багато вітаміну С. Це - найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках.

"Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров'я!" - закликала урядовиця.

Нагадаємо, 5 лютого нардеп від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук повідомив, що суд задовольнив його позов і заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я.

7 лютого уряд оскаржив у суді відсторонення Супрун.

Уляна Супрун розповіла, які саме обов'язки не може тепер виконувати.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя