Різдвяний піст 2019: Харчування по днях тижня
З 28 листопада по 6 січня у православних християн та греко-католиків починається один з найважливіших постів, який має назву Різдвяний чи Пилипів
Depo.ua розкаже, як харчуватися під час посту.
Різдвяний піст в 2019 році почнеться у четвер, 28 листопада, і закінчиться у понеділок, 6 січня.
Цей пост покликаний очистити тіло і душу людини до одного з найбільш важливих свят православного календаря Різдва Христового.
Умовно цей пост ділять на три етапи:
- з 28 листопада по 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця),
- з 20 грудня по 1 січня,
- з 2 по 6 січня.
Харчування у ці періоди посту різне.
Різдвяний піст 2019: Що не можна їсти
У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від продуктів тваринного походження: м'яса, яєць, молока і молочних продуктів, алкоголю, а в деякі дні і від риби.
Різдвяний піст 2019: Що можна їсти
Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий і Успенський пости.
Раціон людини, яка постить, може включати такі продукти: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед, а в деякі дні також рибу, морепродукти, олія та навіть вино.
Під час посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Можна робити салати, їсти соління і консервовані овочі та фрукти, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та іншу пісну випічка, соки, морси, киселі, чай.
Різдвяний піст 2019: Календар харчування по днях тижні
Приблизне меню виглядає таким чином:
З 28 листопада по 19 грудня 2019 року
Понеділки, середи і п'ятниці - сухоїдіння. Вживається їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволені овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
Вівторки і четверги - гаряча їжа, приготована на рослинній олії. Сміливо включайте в раціон каші і вегетаріанські супи.
Суботи і неділі - до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.
4 грудня 2019 року (середа) буде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, тому дозволено червоне вино.
З 20 грудня 2019 до 1 січня 2020 року
Понеділок, середа, п'ятниця - тільки сухоїдіння.
Вівторок, четвер і всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.
З 1 січня по 6 січня 2020 року
Після Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.
З 2 по 5 січня 2018 року пост посилюється і не можна вживати навіть рибу.
Понеділок, середа і п'ятниця - сухоїдіння.
У вівторок і четвер - гаряча їжа без олії.
Всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.
У переддень Різдва (6-го січня) - не можна вживати їжу до появи першої зірки на небі.
Розговлятися слід кутею - ритуальний українською стравою, яке складається з зерен пшениці або рису, замочених у воді. У кутю додають мед, сухофрукти, мак, родзинки, горіхи.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя