10 продуктів, які забарвлюють зуби: Що шкодить нашій емалі

Білизна зубів залежить не тільки від правильної гігієни ротової порожнини, але і від продуктів, які ми їмо

Depo.ua розповість, від чого наша емаль може тьмяніти і як уникнути цього, вживаючи улюблену їжу.

Чому забарвлюється зубна емаль

Емаль зубів має пористу структуру. При вживанні деякої їжі та напоїв, які містять пігментовані молекули, зуби можуть жовтіти. Найчастіше це відбувається через дубильні речовини, а вони є в овочах, фруктах, каві, чаях та червоному вині.

Також на забарвлення впливає кислотність їжі. Кислоти, що містяться в багатьох фруктах і напоях, розм'якшують тканину зубів і роблять їх більш сприйнятливими до пігментації.

Відбілюючі зубні пасти не завжди здатні зберегти білосніжну усмішку, особливо, якщо регулярно вживати продукти, що містять природні барвники. Важливо контролювати кількість їжі, яка може нашкодити емалі.

10 продуктів, які забарвлюють зуби

Щоб зберегти емаль білосніжною і неушкодженою, важливо не тільки доглядати за нею, але й уникати шкідливих харчових продуктів.

Кава

У любителів цього напою часто присутній жовтий або коричневий наліт на зубах. Це виникає через какао-масло і важкі вуглеводи, що містяться в каві. Стоматологи стверджують, що розчинна кава більше шкодить зубам, ніж мелена, тому важливо контролювати вживання цього напою.

Чай

У складі чаю (як чорного, так і зеленого) містяться таніни, які негативно впливають на емаль, фарбуючи її в жовтувато-коричневий відтінок. Найшкідливішим для зубів вважається чай в пакетиках, оскільки в ньому часто містяться штучні компоненти, що забарвлюють емаль.

Вино

У білому вині містяться кислоти, які руйнують структуру емалі, через що вглиб неї проникають фарбувальні речовини. Червоне вино, в свою чергу, має дубильні речовини і яскравий відтінок, що також сприяє фарбуванню зубів.

Шоколад і морозиво

Ці продукти при регулярному вживанні також можуть змінити колір емалі. До того ж як в шоколаді, так і морозиві, часто містяться штучні харчові барвники і хімічні компоненти, які змінюють колір зубів.

Соки

Найнебезпечнішими для емалі є темні ягідні морси і нектар з червоного винограду. Цікаво, що свіжі фрукти і ягоди не мають такого впливу на зуби, оскільки їмо ми їх повільніше, ніж п'ємо сік. До того ж під час жування виділяється слина, яка "змиває" фарбувальні речовини.

Фрукти та овочі

До пожовтіння емалі може привести регулярне вживання ожини, лохини, шовковиці і вишні. З овочів найбільш фарбуючими зуби є морква і буряк. Щоб уникнути зміни кольору емалі, після вживання цих продуктів потрібно чистити зуби або полоскати рот.

Желейні цукерки і льодяники

У таких продуктах зазвичай міститься багато барвників і пігментів, які проникають в пори емалі. Обирайте лимонні жувальні гумки і сорбенти, мармелад, щоб зберегти красу зубів.

Спеції

У цій категорії важливо виділити каррі і куркуму, які мають натуральний жовтий колір і здатні сильно фарбувати емаль. Після їх вживання потрібно обов'язково прополоскати рот.

Газовані напої

Практично у всіх газованих напоях міститься агресивна ортофосфорна кислота, яка руйнує емаль, роблячи її вразливою до проникнення барвників. Краще уникати вживання таких напоїв, замінюючи їх на звичайну воду.

Кетчупи та томатна паста

Якщо хочете зберегти свої зуби білими, зменшіть кількість або взагалі відмовтесь від таких продуктів. Соуси на томатній основі мають високий вміст кислот і забарвлюють емаль в помаранчевий колір.

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя