М'ясо, печінка, риба, тофу: ТОП-10 рецептів шашлику
На початку травня відзначаються всеукраїнські дні шашлику, які дехто помилково називає "пєрвомаєм". Якщо ви в кулінарії - новачок, або просто хочеться чогось нового, то от вам 10 простих рецептів шашлику і не тільки з м'яса
Depo.ua повідомляє, що приготування шашлику - корисно для настрою, покращує фігуру і стосунки.
По-кавказькі
Баранина - 1 кілограм
Цибуля ріпчаста - 500 грам
Оцет виноградний - 50 мл
Зелень петрушки
Сіль і чорний мелений перець
Для приготування цієї страви ідеально підійде м'якоть молодого баранчика. Нарізаємо м'ясо на шматочки 4-5 см, додаємо перцю.
У миску наливаємо 300 мл. холодної води і 50 мл. виноградного оцту, в цей маринад викладаємо шарами шматочки м'яса і кільця цибулі. Після цього поливаємо інгредієнти маринадом, а ємність щільно закриваємо кришкою. Тепер ставимо ємність з м'ясом в холодильник настоюватися протягом 2-5 годин.
Як тільки вугілля почнуть тліти, викладаємо на мангал шашлик і смажимо протягом 15-20 хвилин, при цьому повертаючи шампури через кожну 1-2 хвилини з боку в бік. А щоб м'ясо не підгоріло, скроплюємо його час від часу маринадом або вином. Солити шашлик треба, коли він вже майже готовий
Ікі-бір
Іки-бір - страва вірменської кухні. М'ясо виходить дуже соковитим, смачним і з пікантною кислинкою за рахунок лимонного соку.
Баранина або яловичина - 1 кілограм
Цибуля ріпчаста - 3 штуки
Оцет 3% столовий - 50 мл
Сало бараняче - 30 грам
Лимон - 1 штука
Помідори - 2 штуки
Соус «Ткемалі» - 100 грамів
Зелень кропу свіжа за смаком
Сіль і чорний мелений перець за смаком
М'якоть баранини або яловичини нарізаємо на порційні шматочки і перекладаємо в ємність з подрібненим салом. Солимо, перчимо, вичавлюємо з лимона сік, віджатий фрукт теж кладемо в ємність з іншими компонентами. Потім, виливаємо в миску оцет і все добре перемішуємо. В кінці додаємо кільця цибулі і знову все перемішуємо, накриваємо щільно кришкою. Маринуємо 2-3 години.
Нанизуємо по черзі на шампури м'ясо, сало і кільця цибулі. Як тільки вугілля добре розжаряться, викладаємо шампури з м'ясом на невеликій відстані один від одного на мангал і смажимо блюдо протягом 25-35 хвилин, в залежності від розмірів шматочків баранини.
Подаємо з соусом «Ткемалі», свіжою зеленню петрушки і півкільцями цибулі.
В гранатовому соку
Сік для маринаду краще брати натуральний. Краща частина свинячої туші для шашлику - лопатка і шия.
свинина - 2 кг;
гранатовий сік - 300-400 мл;
цибуля ріпчаста - 1 кг;
рослинне масло - 1 столова ложка;
сіль перець.
Свинину нарізаємо на рівні за розміром шматочки, складаємо в ємність для маринування, солимо, перчимо і залишаємо на деякий час. Поки м'ясо взаємодіє з сіллю і перцем, чистимо цибулю. Додаємо в м'ясо трішки олії і добре перемішуємо руками. Повертаємося до цибулі і подрібнюємо її в блендері. Як варіант: дрібно нарізаємо гострим ножом, натираємо на тертушці або навіть можна прокрутити його через м'ясорубку. Але останній варіант - найгірший. Перемішуємо цибулю з м’ясом, додаємо гранатовий сік, він повинен рівномірно розподілитися по всій масі. Накриваємо м'ясо кришкою, 2-3 години можна потримати його при кімнатній температурі, потім прибрати в холодильник. В ідеалі час маринування становить 1-1,5 доби. Можна починати смажити і через 3-4 години, але тоді гранатовий присмак буде майже непомітний.
Шашлик з тушки птиці
Відварену до напівготовності тушку курки або качки натерти всередині сіллю, спеціями, червоним і чорним перцем, злегка змастити олією. Зв'язати крильця і ніжки, щоб все трималося до купи. Потім тушку змастити олією з сіллю зовні. Одягти на два шампури, щоб було зручніше повертати. Смажити а над вугіллям до готовності. Готову тушку розрубати, пересипати рубаним часником і зеленню, і бажано загорнути в пергамент чи фольгу і потримати хвилин 10, щоб надати шашлику аромат.
Шашлик з курки в горіховому маринаді
Куряче м'ясо нарізати невеликими шматочками і натерти сумішшю з дрібно нарізаної цибулі, розтертого часнику, підсмажених і потовчених горіхів і рослинної олії. Підготовлене м'ясо залишити на 30 хвилин. Потім посолити і поперчити за смаком. Нанизати шматочки на шампури і, безперервно повертаючи їх, обсмажити над гарячим вугіллям до готовності. До гарячих шашликів подати гострий соус з томатів.
Шашлик з баранячої корейки
Надрізаємо баранячу корейку між ребер до хребта, хребет рубаємо точним ударом сокири і у нас виходять чудові шматочки. Їхня товщина повинна бути півтора сантиметри. Беремо крупну сіль, мелений чорний перець, спеції (наприклад суміш з чебрецю, майорану, лаврового листа, естрагону, сушеного часнику, зіри), посипати м'ясо. Обов'язково додаємо цибулю нарізану півкільцями. Перемішуємо і ставимо на годину в холодильник.
Розпалюємо вугілля і смажимо м'ясо, доки сало на ньому не набуде жовто-золотистого кольору.
Шашлик з печінки в жировій сітці
Жирова в процесі приготування розтоплюється і робить страву більш соковитою і м’якою.
Печінка (яловича, бараняча чи свиняча) - 0,7 кг;
жирова сітка - 300 г;
сіль, зелень і перець за смаком.
Видалити з печінки грубу плівку. Зробити це простіше, підчепивши її ножем на місці зрізу і відокремивши руками. Аналогічним чином слід усунути судини.
Нарізати жирову сітку на квадратики, розмір яких дозволить загорнути в них невеликий шматок печінку. Порізати печінку кубиками з однією стороною в три сантиметри.Загорнути в кожен підготовлений квадратик сітки по шматку печінки, разом із зеленню.Важливо - сітка в обов'язковому порядку повинна бути з усіх боків.
Нанизати шашлик на шампури і обсмажити з кожного боку по 5-7 хвилин.
Шашлик в коньяку
1,8 кг свинини
100 мл соєвого соусу
100 мл коньяку
2 ст. ложки рослинної олії
3 цибулини
чорний і червоний мелений перець
хмелі-сунелі
сіль
Свинину ріжемо на порційні шматки. Лук нарізаємо кільцями. Тепер укладаємо наше м'ясо в каструлю шарами: м'ясо - цибуля - м'ясо - цибуля і так поки не закінчиться м'ясо. Між шарами м'ясо слід поперчити двома видами перцю і приправою хмелі-сунелі.
Заправляємо соєвим соусом, олією і коньяком. Ретельно перемішуємо і ставимо в прохолодне місце на 3-4 години. По закінченню часу солимо шашлик.
Нанизуємо м'ясо на шампури разом з цибулею і смажимо близько 15 хвилин.
Вегетаріанський
Сир тофу - 600 гр
Соєвий соус - півсклянки
Вода кип'ячена - півсклянки
Оливкова олія - 3 ст. ложки
Спеції (по половині чайної ложки):
коріандр
Чорний перець
Прованські / італійські трави
паприка
Будь-які інші спеції за смаком
Тофу порізати на кубики і скласти в миску або каструльку відповідного розміру так, щоб потім весь сир можна було залити маринадом. Для маринаду змішати в каструльці решту інгредієнтів. Довести маринад до гарячого стану (близько 80 градусів), зняти з вогню і залити гарячим маринадом порізаний тофу.
Залишити сир маринуватися мінімум на ніч. Хоча можна і на добу, і на дві, тільки не забудьте поставити його прямо в маринаді в холодильник. Тофу маринується довше ніж звичайний шашлик, адже його структура більш щільна і однорідна.
Коли тофу на вашу думку вже достатньо замаринований, нанизати шматочки тофу на шампур (можна використовувати і решітку). Дуже зручно використовувати більш тонкий шампур ніж для звичайного шашлику, тоді тофу не розвалюється на окремі шматочки, а прекрасно нанизується.
Смажити такий шашлик на вугіллі по декілька хвилин з кожного бокудо гарної золотисто-коричневої скоринки.
Шашлик із червоної риби
800 м філе сьомги
1 червона цибулина
1 невеликий кабачок
Для розсолу:
1 л. води
2 ст.л. солі
1 ст.л. цукру
Для маринаду:
3 ст.л. рослинної олії
пір'я зеленої цибулі
2 зубчики часнику
1/2 гострого перчика (за бажання)
сік 1/2 лимона
2 ст.л. соєвого соусу
1 ст.л. меду
1 ч.л. гірчиці
Філе сьомги (кіжуча, горбуші, кети) наріжте кубиками стороною 4-5 см і занурте в розсіл, приготований з літра води з розчиненими в ньому двома ложками з гіркою солі і однієї - цукру. За 15-20 хвилин в розсолі риба зробиться більш соковитою і рівномірно просолиться, а ви як раз встигнете приготувати маринад для шашлику.
З'єднайте в чаші дрібно нарізану зелену цибулю, часник, гострий перчик (можна взяти і свіжий, і сушений, головне - видалити з нього зернятка), додайте рослинне масло без запаху, сік лимона, соєвий соус, мед і гірчицю (краще брати не гостру, наприклад - зернисту) і пробийте занурювальним блендером до повної однорідності. Спробуйте маринад і за необхідності підкоригуйте смак, додавши ще трохи меду, соєвого соусу або лимонного соку. Дістаньте з розсолу філе, промийте в проточній воді, перемішайте з маринадом і маринуйте протягом 2-6 годин.
Коли будете готові смажити шашлик, діставайте шматочки сьомги з маринаду і насаджуйте їх на шампури або вимочені у воді дерев'яні палички, чергуючи з шматочками овочів: крім цибулі і кабачка, можна взяти солодкий перець, баклажан, помідори чері або будь-які інші овочі, які здаються вам доречними в цьому шашлику.
Готуйте шашлик з сьомги часто перевертаючи і постійно змащуючи і рибу, і овочі маринадом. Шашлик із сьомги буде готовий через 8-12 хвилин, коли риба з усіх боків покриється рум'яно-карамельною скоринкою.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя