"Кутя здорової людини": Супрун розповіла, як зробити традиційну страву кориснішою
На думку екс-очільниці МОЗ Уляни Супрун, традиційну страву, яку українці готують до пісного столу, впевнено можна назвати суперфудом
Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на пост Уляни у Facebook.
Як зазначає Супрун, кутя — це і є злаки (пшениця чи ячмінь), і горіхи та насіння: мак, коноплі, навіть халва та сушені фрукти і ягоди: чорниці, родзинки, груші, яблука, чорнослив, та зроблений із них узвар. Навіть виноградний сік та червоне вино, якими подекуди засмачують кутю, це джерела поліфенолів.
Уляна розповіла, як зробити кутю дійсно корисною для здоров'я стравою.
Порада перша - не передати куті меду, адже він не більш цілющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прості цукри, ще й здебільшого фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь.
Порада друга– мити пшеницю. Так, якщо її не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та не-злакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів — протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Тому краще промити пшеницю перед замочуванням, або поміняти воду через годину.
Порада третя – горіхи замочувати наперед не потрібно, а ось промити також варто.
Порада четверта – проростити пшеницю.
"Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетрадиційний. Спробуйте її промити і трохи проростити. Наприклад, загорніть насіння у вологий кухонний рушник. Таке зерно почне робити із крохмалю декстрани і цукри, тобто буде солодше. А білок насінини стане вологим і більш доступним до травлення, бо з міцно збитого ковалетними зв’язками комка він перетвориться на живі окремішні білки в колоїдному стані, - пише Супрун.
Вона також додала, що якщо вас надихає ідея об’єднати Україну, не треба спиратися на олів’є, і розмежовувати різні ідентичності українців. Можна спробувати додати до куті заморожених вишень та чорниць, що буде ідентифікуватися із Поліссям та Волинню, і з Півднем та Слобожанщиною, й матиме спільну для всіх цінність: клітковину, вітаміни, поліфеноли та антиоксиданти.
Нагадаємо, раніше колишня виконувач обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун розказала українцям, як боротися з такою делікатною проблемою, як закрепи.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя