Користь банана: Чи можна з'їсти кіло за раз
Банан – досить популярний фрукт, попри те, що він походить не з наших широт
Depo.ua пропонує дізнатися корисну інформацію про банани.
Банан: калорійність та корисні властивості
Один банан – це приблизно 100 грамів. У 100 грамах бананів (в залежності від сорту, наприклад, зелені менш калорійні, – ред.) міститься 96 ккал, з яких 21 грам вуглеводів, 1.5 грами білків та 1,7 грамів жирів.
Корисні властивості банану
- Банани містять калій та магній, що сприяє гармонійній роботі серцево-судинної системи. Також вони насичують клітини мозку киснем та сприяють нормалізації водно-сольового балансу.
- Вітаміни групи В й триптофан сприяють позбавленню від стресу. Також банани напряму впливають на вироблення серотоніну – речовини, яка підіймає настрій.
- Банан – це джерело заліза, тому, якщо у вас нестача цієї речовини – зверніть увагу на цей фрукт.
- Клітковина у складі банану налагоджує роботу ШКТ.
- Якщо вам потрібна енергія – один банан може замінити прийом їжі.
- Банан використовують при лікуванні кашлю.
- З бананів роблять маски для обличчя, особливо, якщо вони корисні за наявності висипів та ділянок з запаленням.
Протипоказання до вживання бананів та застереження
Попри безліч корисних властивостей, існують і застереження щодо вживання бананів:
- банан сприяє згущенню крові
- людям, у яких є тромбофлебіт, ішемічна хвороба серця, варикозне розширення вен та хвороби крові з порушення згортання варто виключити банани з раціону
- краще не вживати банани людям з синдромом подразненого кишківника і тим, хто схильний до здуття живота
- людям, хворим на діабет, з порушенням обміну речовин та з ожирінням слід вживати банани обережно у невеликій кількості.
Скільки бананів можна з'їсти за раз та чи слід відмовитися від них на дієті
Банан – досить калорійний продукт із великим вмістом вуглеводів. Якщо ви слідкуєте за вагою, то вживання цього фрукту, багатого на вуглеводи (ті ж самі цукри), краще обмежити, або зовсім виключити його з раціону. Проте, якщо ви займаєтеся спортом, і, наприклад, не встигли поїсти перед тренуванням, то вживання банана буде доцільним.
Краще за все не вживати більше одного банана на день, це приблизно 100-150 грамів. Надмірне вживання може призвести до набору кілограмів та підвищення рівню цукру у крові.
Бананом можна замінювати цукор, щоб повністю виключити його з раціону. Банани додають до каш, сирників, млинців та мафінів. Вони прекрасно заміняють цукор у напоях та десертах.
До речі, зелені банани (недозрілі фрукти) мають менше вуглеводів, а, отже, цукрів у складі, але більше крохмалю та клітковини. Перезрілі банани, які мають темну шкірку – найшкідливіші, адже мають збільшений вміст цукру.
Що робити зі шкіркою від бананів
У шкірці банану міститься чимало корисних речовин – магній, калій та вітаміни групи В, саме тому більшість людей не викидають їх, а використовують у побуті та навіть роблять за їхньою допомогою бьюті-процедури.
ТОП-5 незвичайних способів використання шкірок бананів
- Спробуйте натирати зуби щоранку внутрішньою стороною бананової шкірки – зуби начебто стануть білішими.
- Розкладіть шкірку від банана на обличчя внутрішньою стороною та почекайте 10 хвилин. Змийте маску.
- Якщо ваша шкіра подразнена – від укусу комах або від запалення – покладіть шкірку внутрішньою стороною на уражену ділянку на декілька хвилин.
- Якщо страждаєте від акне, спробуйте прикласти шкірку до уражених акне ділянок. Завдяки вмісту цинку може допомогти. Просто прикладіть її внутрішньою стороною до уражених акне ділянок.
- Є версія, що внутрішньою стороною шкірки банана можна натирати шкіряні вироби (взуття, рукавички, сумку). Начебто це має додати блиску та доглянутості. Але на практиці метод працює не у всіх, та й користуватися спеціальним кремом для взуття приємніше.
Фото: Pixabay
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя