Історія на тарілці: Яйця Бенедикт як найкращий засіб від похмілля
Яйця Бенедикт – є одним із найпопулярніших видів сніданку у світі, який подають у респектабельних готелях, у будинках поважних людей та на свята у домівках тих українців, які знаються на різних кухнях світу
Depo.ua пропонує ознайомитися з історією рецепту страви, відомої на увесь світ, у рубриці "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікавинки про їхню появу.
Яйця Бенедикт: Загадка походження та цікаві факти
Хто саме вигадав цю культову нині страву достеменно невідомо, як зазвичай з культовими стравами і буває. Проте це точно не був ніякий не Бенедикт, і вже точно не Камбербетч. Нема такої побрехеньки.
Точно відомо, що для приготування яєць Бенедикт необхідно взяти англійський мафін, канадський бекон і голландський соус. Воістину, інтернаціональна страва.
Перша версія про те, як вона з’явилася, відправляє нас в 1894 рік, коли американський брокер Лемюель Бенедикт з ранку не прокинувся, а прямо таки воскрес, бо до цього ввечері дуже багато випив. В інтерв'ю для журналу The New Yorker в 1942 році він стверджував, що, помираючи від похмілля дочовгав до готелю Волдорф-Асторія і замовив собі поживний сніданок, в надії, що це зміцнить його сили. Лемюель замовив "тости з маслом, вареними яйцями, шинкою і голландським соусом".
Ідея скомбінувати продукти саме таким чином щиро вразила метрдотеля ресторану Оскара Чіркі і він включив нову страву в ранкове і обіднє меню, щоправда, замінивши шинку беконом, а тост – англійською булочкою.
За другою версією, яйця Бенедикт придумав шеф-кухар ресторану Delmonico's в Нью-Йорку для містера і місіс Бенедикт, його частих відвідувачів. Одного разу містер Бенедикт (за іншою версією – місис) сказав метрдотелю: "Не могли б ви запропонувати нам що-небудь новеньке, не з меню?" і отримав яйця пашот на тості з тонкою скибочкою шинки, голландським соусом і трюфелями зверху.
Варіацій на тему яєць Бенедикт кулінари з того часу навигадували чимало. Замініть, наприклад, бекон шинкою і додайте скибочку помідору, і отримаєте яйця Blackstone. Шинка, замінена шпинатом, то вже яйця по-флорентійськи. Заміна соусу Голландез на Морне – яєчня Морне, а на Беарнський - провансаль. Лосось замість шинки – це яйця Гемінгвей, м'ясо краба – це Шекспір, а м'ясо краба і спаржа – це Оскар. Ірландський варіант рецепту замінює шинку солониною або ірландським беконом, латиноамериканський – авокадо і соус сальса замість голландського.
Сільські яйця Бенедикт, іноді відомі як Яйця Борегар, замінюють англійський мафін і соус Голландез американським бісквітом, сосисками і сільським соусом, а яйця пашот замінюються яєчнею.
Власне, то вже схоже на анекдот: ми замінили рис гречкою, лосося оселедцем, авокадо – буряком, а сир Філадельфія – майонезом. Так от, гидота ті ваші суші.
Класичний рецепт яєць Бенедикт
Складові для двох порцій:
- Одна англійська булочка
- Два яйця
- Чотири шматочки бекону
Для соусу Голландез:
- 4 яєчних жовтки,
- 150 грамів вершкового масла,
- 2-3 столові ложки води,
- одна чайна ложка білого винного оцту,
- половина лимона
- по дрібці солі і чорного перцю.
З чого почати:
Спочатку - голландський соус. На каструлю з киплячою водою поставте невелику миску так, щоб вона не торкалася води, влийте в неї оцет, воду і прогрійте.
Додайте сіль, перець, сік половини лимона, введіть жовтки і масло. Перемішайте.
В каструлі закип’ятіть воду. Яйця по одному розбийте в кружку і потім обережно вилийте в окріп. В цей час він не має дуже сильно кипіти. Варіть яйця три хвилини, після чого обережно дістаньте шумівкою.
Окремо обсмажте бекон. Булочку теж треба розрізати навпіл і обсмажити з боку зрізу.
Збираємо страву: на дві половинки обсмаженої булочки викладаємо бекон, потім – яйце, і поливаємо соусом Голландез.
Як їсти яйця Бенедикт:
Насправді це задача не з простих, бо це вам не сандвіч і не гамбургер. Правила етикету кажуть нам, що яйця Бенедикт належать до відкритих бутербродів, які треба їсти ножем і виделкою.
Щоб красиво і з задоволенням з’їсти яйця Бенедикт, акуратно розріжте яйце, приблизно на ⅔, дозволивши жовтку трохи розтектися по тосту. Далі відрізайте від бутерброда по шматочку, вимазуйте в соусі і насолоджуйтесь.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя