Історія на тарілці: Як приготувати вінегерет
Вінегрет – страва, знайома нам усім з дитинства. Хтось готує його із солоними або свіжими огврками, хтось – із м'ясом чи морепродуктам, дехто залишає класичний овочевий варіант. Але звідки ця страва узялася?
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Історія салату Вінегрет
Салати з суміші буряка, картоплі та інших продуктів були типові в XIX столітті для більшості північноєвропейських кухонь. Точна країна походження страви невідома, втім історики схиляються до Німеччини або Скандинавії. Достовірно відомо лишень одне: у 1845 році в Англійській кухонній книзі опублікували рецепт шведського салату з оселедцем, який водночас нагадує і вінігрет, і оселедець під шубою. Там були відварені картопля і буряк, терте яблуко, яєчний білок, і оселедець, а заправляли усе це олією, розтеритим жовтком, а також додавали сметану та оцет.
А наш варіант вінігрету – це адаптований до довколишнніх реалій і продуктів салат, інігрідієнти в якому варіюються від родини до родини та незмінно місятять квашені продукти – і це вже суто українська традиція.
Назва ж "вінегрет" мігрувала до нас з Росії. Про це розповідають кілька історій. В одній з них фігурує французький кухар при дворі Олександра I, який побачив, що його місцеві колеги заправляють страву з овочів оцтом, і здивовано гукнув: "Vinaigre?" (з французької це слово перекладається як оцет). Кухарі французької не знали, і на вигук іноземця просто покивали головами, мовляв, так, саме він, вінегрет.
За ще однією версією, салат подали російській цариці Єкатерині 2, а та поморщилася, відвернулася, і сказала щось на кшталт "Фі, не грето!". І так "фінегрето" трансформувався у вінегрет.
Та російський рецепт в Україні не прижився. Замість оселедця у нас почали додавати квашені огірки та капусту, яких завжди було доволі, а картоплю часто замінювали бобовими – горошком або ж квасолею. Згодом активно почали додавати і картоплю, та бобові зі складу вінегерту нікуди не зникли.
Рецепт класичного вінегрету
Фото: Depositphotos
Інгрідієнти дял приготування вінегрету:
- Буряк – 500 гр.
- Морква – 300 гр.
- Картопля – 400 гр.
- Квашена капуста – 200 гр.
- Солоні огірки – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Консервований зелений горошок – 200 гр. (або варена квасоля)
- Сіль і перець за смаком
- Олія рослинна – 5 ст. ложок
- Оцет 3% - 1 ст. ложка
Як приготувати класичний вінегрет
Буряк, моркву та картоплю потрібно відварити до готовності. Солити овочі при цьому не треба. Готовність перевіряйте виделкою або ножем – якщо прибори легко входять у овочі, вони готові. Після цього їх варто очистити від шкірки.
Після того як овочі трохи остигли, наріжте їх кубиками. До відварених овочів додайте також нашинковану кубиками цибулю та солоні огірки. А перед тим, як додавати у вінігрет капусту, варто вичавити з неї сік.
Коли всі інгрідієнти нашинковані, додайте останній компонент – зелений горошок або квасолю.
Для заправки салату змішайте у невеликій посудинні оцет та масло, посоліть та поперчіть суміш за смаком. Зважайте на те, що солі не потрібно надто багато: у вашому салаті вже присутні квашена капуста та солоні огірки. Після того, як заправка готова, додайте її до салату та ретельно перемішайте.
Готовий вінегерет варто поставити в холодильник на 1-2 години перед подачею. Смачного!
Калорійність вінегрету
Фото: Depositphotos
Калорійність вінегрету залежить від його складу, який постійно варіюється, та кількості доданої до салату картоплі та олії, адже це найбільш небезпечні для гарної фігури інгрідієнти.
Так, у 100 г вінегрету з картоплею та соняшниковою олією приблизно 103 ккал. Якщо не використовувати ані масло, ані картоплю, то калорійність салату можна знизити до 35-40 ккал на 100 г.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя