Історія на тарілці: Як галушки місто врятували
Галушки – одна з найпопулярніших страв, адже рецепти її різновидів є у кулінарних книгах чи не кожної країни світу
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Об’єктивно визначити походження галушок майже неможливо – як би не намагалися кулінарні історики приписати їх авторство певному народу, вони – спільне надбання людства. У Німеччині або Австрії вам запропонують кнедлі, чехи назвуть цю страву "кнедлики", угорці нагодують гомбовцями, італійці доводитимуть першість своїх ніоккі, а у нас самі галушки назвуть ще й плавунцями.
Втім, про них існує легенда – нібито галушки одного разу врятували якесь місто у середні віки. Місто оточили вороги, взяли під облогу і вирішили чекати, поки у жителів закінчиться їжа. І дійсно, через деякий час виникла проблема з продуктами. Але війна війною, а обід за розкладом. Одна господиня стала думати, що приготувати, пошукала в своїх скромних запасах того-сього, виявила яйця, трохи борошна і почала готувати галушки – єдине, що можна було зробити із такого набору продуктів.
Раптом вона побачила через вікно, що ворожий шпигун нахабно пересувається по місту і вивчає обстановку. Люті господині не було меж, і вона кинула в нього перше, що їй трапилося під руку – а саме галушками. Тож коли шпигун повернувся в свій табір, він доповів командирові, що в цьому місті ще багато продовольства – адже його жителі можуть собі дозволити кидатися у нього їжею. Облога була знята, а місто – врятоване.
Ми пропонуємо спробувати приготувати галушки самостійно, за кількома простими рецептами.
Галушки зі сметаною
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти для галушок:
3 склянки борошна
100 грамів м'якого вершкового масла
2 яйця
100 мл води
1 столова ложка солі
100 г сиру - за бажанням
сметана
Рецепт приготування галушок
Вершкове масло розтопіть на пательні. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі та спеціями за смаком. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду і 2 столові ложки розтопленого масла.
Тісто добре вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в підсоленій киплячій воді протягом 5-10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові).
Тим часом розігрійте на пательні вершкове масло і покладіть у нього галушки, попередньо відкинуті на друшляк. Підсмажте і подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в готові галушки можна додати трохи сиру. Смачного!
Галушки з сиром
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти для галушок з сиром:
- 300 грамів сиру (1,5 склянки)
- 1 склянка борошна
- 50 грамів вершкового масла
- 1 яйце
- 1,5 столові ложки цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- Сметана - за бажанням
Спосіб приготування галушок з сиром
Сир перетріть через сито, додайте яйце, сіль, цукор і добре перемішайте. Невеликими порціями, додайте в сир борошно і вимішайте тісто.
Готове тісто потрібно розділити на кілька частин, сформувати смужки і нарізати галушки. Відваріть їх в киплячій, злегка підсоленій воді не більше 4 хвилин.
Готові галушки відкиньте на друшляк. Подавайте готові галушки з вершковим маслом і, за бажанням, зі сметаною. Смачного!
Полтавські галушки з куркою і грибами
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти для галушок:
- 500 мл кефіру кімнатної температури
- 4-5 склянок борошна
- 1 чайна ложка солі
- 1 чайна ложка соди
- Рослинна олія для смаження
- 400 грамів курячого філе
- 300 грамів свіжих печериць
- 1 велика цибулина або 2 середні
- 3-5 столових ложок сметани
- Часник - за бажанням
Як готувати галушки з куркою та грибами
Кефір вилийте в миску, додайте трохи борошна, сіль і соду, перемішайте. Після цього, невеликими порціями додавайте борошно і вимішуйте, щоб вийшло м'яке тісто. Викладіть тісто на посипану борошном дошку і замісіть тісто для галушок. Готове тісто залиште на 20 хвилин під рушником, після чого ще раз добре вимішайте і наріжте галушки. Приготуйте їх на пару.
Тим часом очистіть і подрібніть цибулю. Куряче філе наріжте кубиками. Гриби наріжте невеликими скибочками. Часник подрібніть. На вершковому маслі підсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте куряче філе, злегка підсмажте, додайте гриби.
Посоліть і поперчіть. Коли м'ясо буде готове, викладіть суміш зверху на галушки, у кожен горщик додайте сметану і трохи води. За бажання можна посипати тертим сиром та часником. Горщики з галушками поставте в гарячу духовку і запікайте 20-30 хвилин. Смачного!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя