Історія на тарілці: Яблучний пиріг, який став символом непереможності та був доступний лише королям
Яблучний пиріг для одних є смачним атрибутом домашнього затишку та родинного тепла, а для інших – це символ цілої нації
У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua ділиться не лише рецептами страв, але і їхньою історією.
Хтось з нас дізнався про існування американського пирога завдяки кінематографу і однойменного фільму, а точніше комедії. Інші готували такий пиріг, не знаючи про його походження та назву.
Американський пиріг: Історія становлення пирога
Перші згадки яблучного пирога датуються XIV століттям. У виробі тих часів не використовували цукор і різні приправи в рецепті пирога. Чому? Все просто, цукор був, але було його мало і діставався він тільки обраним. Таким як Річард II і королева Єлизавета.
Кухар і автор кулінарної книги Семюель Пег, кухар королів, став першим, хто записав рецепт яблучного пирога, що датується 1390 роком.
Типовим американським пиріг став лише у IXX-XX століттях. Саме тоді він став символом процвітання і гордості у США.
В газетах стали писати: "Людина, що харчується пирогами – непереможна!".
Американські солдати в часи Другої світової, на питання: "Навіщо ви йдете на війну?", відповідали: "Заради мами і яблучного пирога!".
Англо-саксонські традиційні паї, імпровізації на тему французьких відкритих пирогів, популярні в південних штатах і відомі як "шахові пироги" (chess pies) не тільки прижилися, а й стали знаковими блюдами американської кухні. На День Подяки заведено пекти гарбузовий пиріг – нащадок Флана. Пиріг-перевертень з бісквітним, а не з пісочним тістом, навіть став класичним випеченим чізкейком – це теж американський пиріг!
Звісно, не треба забувати, що американський пиріг традиційно роблять з яблучним начинням, проте є і варіації – найпопулярніша – з вишнею.
Чому американці так пишаються своїм традиційним пирогом
До прибуття перших поселенців з європейського континенту Америка нічого не знала про яблуні. Поки виросли посаджені ними дерева, з'явилися яблука, були знайдені способи їх зберігання і застосування, включаючи виробництво соків і сидрів, пройшло ще багато років. На той час майже у всіх країнах Європи з'явилися різні рецепти випічки з використанням яблук. Вони теж були завезені в Америку, але вже новою хвилею емігрантів. Tarte Tatin з Франції, Шарлотка і яблучний Штрудель з Німеччини та Австрії, Крамбл з Англії і безліч інших.
Американці пишаються своїм яблучним пирогом, і не просто пишаються, а вважають його мало не найважливішим вираженням своєї ідентичності. Адже укорінена в свідомості ідіома as American as apple pie означає не що інше, як вказівка на щось абсолютно типове і звичне для американців, мовляв, це "таке ж, як яблучний пиріг".
Так поступово яблучний пиріг настільки міцно увійшов в кожен американський будинок, що став його невід'ємною частиною. Легко можна уявити собі хлопчиська, що живе в "одноповерховій Америці" і влітає ввечері в будинок: втомлений, збуджений, ледь встигши помитися, і відразу ж мчить за стіл. Швидко проковтнувши суп і ледь пережувавши м'ясо, очкує головну страву – яблучний пиріг. І ось вже мама охайно розрізає його на подовжені трикутники.
Це все зливається в одне ціле: пиріг, мама, будинок, сім'я, щасливе дитинство, надійність і добробут, друзі і сусіди, місто, штат, і звичайно ж, країна. І можна зрозуміти юнаків, які опинилися далеко від будинку, на полях битв Другої світової війни, які на питання, які ж цінності їм тут доводиться відстоювати і за що ж варто воювати, відповідали: "за маму і яблучний пиріг". Чи можна після цього сумніватися в тому, що він є справжнім символом Америки...
Американський пиріг: Традиційний рецепт
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 300 г
- Яблука "Гренні-Сміт" – 8 штук
- Вершкове масло – 200 г
- Лимонний сік – ½ чайної ложки
- Крохмаль – 1 столова ложка
- Цукор – 1,2 склянки
- Кориця – за смаком
- Сіль – за смаком
- Вода – 1\4 склянки
- Яйце – 1 шт.
Приготування американського пиріга
Масло кімнатної температури порубати на невеликі кубики, борошно просійте з сіллю. Додайте масло і розітріть до появи крихти. Змішайте воду з лимонним соком і невеликими порціями почніть додавати до сухої суміші. Замісити тісто, стягніть в кулю, накрийте плівкою і приберіть в холодильник на 20-30 хвилин.
Яблука помийте, почистьте і розріжте кожну половину на 5 частин. Полийте невеликою кількістю лимонного соку, додайте цукор і крохмаль. Ретельно перемішайте.
Розділіть тісто щодо 2/3. Більшу частину розкачати. Викладіть у форму (22 см), проткніть дно виделкою по всій площі. Викладіть яблука, накрийте залишилися, також розкачаним шаром тіста. Краї необхідно скрутити, посередині зробити отвір. Розбийте яйце і збийте злегка, змастіть зверху пиріг. За бажанням можна присипати цукром.
Що потрібно для випікання:
Силіконові форми для випічки
Поставте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 50-60 хвилин. Пиріг повинен охолонути перед подачею, так як може витекти начинка.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя