Історія на тарілці: Рецепт мусаки
Таємнича, пряна та смачна страва, яку ніяк не можуть поділити між собою кілька народів: розповідаємо, як приготувати мусаку – запіканку з ароматом середземномор'я
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Мусака або муссакі - це страва, яка являє собою овочево-м’ясну запіканку з соусом бешамель. Причому традиційною цю страву вважають одразу кілька народів – і греки, і болгари, і араби і навіть молдавани готують її ще з давніх давен.
Коли саме винайшли мусаку і хто розробив рецепт, і досі залишається загадкою. Існує припущення, що цій страві більше трьох тисяч років.
Також є версія, що мусака у сучасному вигляді стала плодом змішування кулінарних традицій Середземномор'я з кухнею турецьких загарбників, які довгий час перебували у Греції.
Найзаплутаніша версія походження мусаки – арабська. У деяких арабських країнах мусакою називають холодний салат чи закуску з обсмажених томатів та баклажанів. Ця інтерпритація має логіку, якщо врахувати, що сама назва "мусака" походить від арабського musaqqa` ( "охолоджений", від дієслова saqqa'a - охолоджувати).
А от рецепти гарячої мусаки дуже відрізняються у залежності від країни походження. Так, серби, боснійці та румуни можуть готувати мусаку з томатами. Хоча традиційно мусака готується з баклажанів. Болгари готують її з фаршу і картоплі, куди додають сметану, кабачки і капусту.
Втім, усі вище перераховані варіації містять одну характерну особливість мусаки, яка криється у специфіці приготування: чергування шарів овочів і м'яса.
До речі, точно вивіреної кількості інгредієнтів у рецепті мусаки немає, але загальна рекомендація – витримувати пропорції м'яса і овочів приблизно 1 до 1.
Мусака з яловичиною
Фото: Shutterstock
Примітка: якщо хочете готувати мусаку з баклажанів за класичним рецептом, просто замініть картоплю на додаткові 2 баклажани.
Інгрідієнти:
Картопля 6 - 7 шт.
Баклажани 2 - 3 шт.
Солодкий перець 3 шт.
Ріпчата цибуля- 3 шт.
Яловичий фарш 1 кг
Консервовані помідори у власному соку 700 гр (можна замінити свіжими помідорами)
Вино сухе 100 - 150 мл
Кориця 1 - 2 палички
Сіль
Чорний мелений перець
Орегано
Оливкова олія для смаження
Для соусу Бешамель:
8 столових ложок оливкової олії
3 столові ложки борошна
500 - 700 мл молока
3 - 4 столових ложки сметани
100 - 150 грам тертого сиру
мускатний горіх 0,5 чайної ложки
сіль, чорний мелений перець
Як готувати
Фото: Shutterstock
Аби приготувати страву "мусака", спершу потрібно підготувати баклажани: наріжте їх кружечками завтовшки 2 - 4 мм, натріть сіллю та залиште у мисці на 20 хвилин – це прибере з них зайву воду та гіркоту.
У цей час зваріть картоплю до стану напівготовності.
Тепер протріть усі шматочки баклажана серветкою, вкладіть на деко і запікайте у духовці протягом 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Після цього дрібно наріжте солодкий перець та обсмажте у оливковій олії до м’якості.
Очистіть та поріжте цибулю, киньте на пательню з оливковою олією та обсмажуйте 2-3 хвилини. Після цього додайте до неї фарш та раніше подрібнені томати.
Після того, як фарш обсмажиться, влийте у нього вино, та додайте спеції: 2 - 3 палички кориці, орегано, сіль та перець. Тушкуйте ще 10 хвилин.
Тепер усі інгредієнти готові. Викладіть їх на деко шарами в наступному порядку:
Картопля кружечками 3 - 4 мм
Фарш
Баклажани
Фарш
Солодкий перець
Фарш
Тепер готуємо соус "Бешамель"
У глибоку пательню налийте оливкову олію і насипте борошна. Перемішайте до появи пухирців. Потім поступово вливайте молоко, додайте сметану, сіль, перець, мускатний горіх і зменшіть вогонь. Варіть 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Потім висипте у соус тертий сир, розмішайте і через хвилину зніміть з вогню.
Покрийте соусом мусаку і поставте у духовку на 180 градусів на 30-35 хвилин. Вітаємо, ваша мусака з баклажанів готова!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя