Історія на тарілці: Пельмені, після яких одружувалися
Літопис світової кулінарії знає чимало "кухонних збочень", коли над стравою доводилося чаклувати по кілька годин, і кхашикх аш – мініатюрні пельмешки з наперсток діаметром займають в ньому почесне місце
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Кхашикх аш називають ложечним супом, адже пельмені мають бути настільки мініатюрними, щоб в ложку поміщалася дюжина. Часто саме такі дівчата на виданні готували для потенційної свекрухи і решти жіночої рідні нареченого і кхашикх аш ставав своєрідним іспитом.
Воно й не дивно, адже якщо вона виліпила тисячу пельменів з нігтик і нікого не прибила качалкою, значить і дружиною буде працелюбною і терплячою.
Історія приховує від нас, як було вигадано цю економну в плані харчів, але вкрай затратну в плані часу страву – крихітні, з нігтик, пельмені. Мабуть, якась кримськотатарська, кримчацька, татарська, вірменська, караїмська чи азербайджанська господиня захотіла вразити всіх своєю вправністю. Чи міні-пельмені свекрухи і придумали, щоб таким чином перевіряти невісток. Існує легенда, за якою дівчина мала вирізати кружечки з тіста для пельменів своїм наперстком. Подавали їх і з мацуном, і в наваристому кістному бульоні з шафраном, часником, помідорами і зеленню, і з волоськими горіхами.
В кримських татар було три види мікропельменів: кхашикх аш (дослівно – ложечна їжа) – суп з крихітними пельменями і татар-аш (татарська їжа) або юфакъ-аш (маленька їжа) – пельмені розміром трішки більше, які подавали без соусу, заправивши топленим маслом і дробленими волоськими горіхами, чи кисломолочним соусом з катика.
Приготуємо сьогодні саме кхашикх аш
Інгрідієнти:
Склянка води
0,5 кг борошна
Одне яйце
300 грамів фаршу
Дві цибулини
Сіль, чорний перець, топлене масло
Як готувати:
Сіль розчинити у воді, додати яйце, розбовтати і потроху вилити в борошно. Замішане круте тісто залишаємо відстоятися на годину
Цибулю треба порізати так дрібно, як можете, додати до фаршу. Посолити і поперчити.
Тісто нарізати квадратиками стороною в три сантиметри
Цибулю підсмажуємо на топленому маслі до золотавого кольору, потім наливаємо туди ж півтори літри води. Коли вона закипить, викладаємо пельмені і відварюємо до готовності.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя