Історія на тарілці: Страва з сотнею назв і десятками начинок
Голубці – рідко коли знайдеш українця, незнайомого із цією стравою. Втім, скільки любителів голубців знають про походження цієї смакоти
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і як так сталося, що вони з’явилися.
Проста у приготування страва – голубці, що складається з обернутого в капустяний лист м'ясного фаршу і крупи має непросту і заплутану історію, а її походження приписують собі чимало країн. Так, мешканці Китаю запевняють, що голубці – то стародавні "предки" ролів і саме у їхній країні вперше був випробуваний рецепт їх приготування. Буцімто ще 2000 років тому сталася божевільна історія: в річку з хижими рибами впав вчений і щоб врятувати його, учні загорнули рис в капустяні листи і покидали отримані "котлетки" в річку, маючи намір таким чином переключити увагу хижаків з вчителя на голубці. Після цього комусь спало на думку спробувати "страву", і вона йому дуже сподобалася.
Своїми голубці вважають і в Греції. Так, ще у творі батька комедії Арістофана був вислів: "Принесіть мені капустяне листя зі свининою!" "Чим вам не голубці?" – кажуть греки.
Нині голубці вважають своєю традиційною стравою і українці. Назва цієї страви — стародавня і походить від слова "голуб", що вказує на її символічність. Живі голуби вважаються духовними істотами і символами творчих сил при народженні світу. Тому голубці обов'язково подають серед 12 страв на Святвечір.
Але так само "традиційними" і "народними" голубці вважаються у кухнях багатьох країн, від Західної Азії до Східної Європи. Залежно від географії варіюються і назви, і начинки.
В Азії в капустяний рулет можуть потрапити гриби шиїтаке, тофу і морепродукти. У скандинавів голубці називаються kaldolmar і їх начиняють свининою, відвареною картоплею і брусничним варенням. В Угорщині використовують кисле капустяне листя, в яке загортають свинину, приправлену паприкою.
Румунські голубці – sarmale, традиційна місцева страва на Різдво і Новий рік. Тут у капустяне листя загортають свинячий фарш і жир, карамелізовану цибулю і рис. Своєрідні голубці є у Єгипті – там їх готують з рисом, цибулею,томатами, зеленню і сумішшю спецій - м'яти, кропу і кмину, а от м'ясо не використовують.
В багатьох східних кухнях і на Кавказі голубці називають - сарма чи долма. Фарш тут загортають не лише у листя капусти, а і у виноградні листи, що додає страві специфічного кислуватого смаку..
Як приготувати голубці вдома
Фото: Shutterstock
Що потрібно:
Капуста білокачанна - 2,5 кг
Фарш м'ясний - 700 г
Рис (довгозернистий) - 2/3 склянки
Томатна паста - 3-5 ст. ложки
Сметана - 3-4 ст. ложки
Морква невелика - 1 шт.
Цибуля ріпчаста велика - 4 шт.
Олія - для обсмажування овочів
Лавровий лист - 1-2 шт.
Сіль за смаком
Перець - за смаком
Як готувати:
Фото: Shutterstock
Готуємо капустяні листки для голубців. Качан капусти помити, розібрати на листя та відварити до стану, коли воно буде легко згортатися. Важливо, щоб листя не розповзалося і добре тримало форму.
Приготуйте фарш для голубців. Рис відваріть до напівготовності. Дві цибулини пошинкуйте дрібними кубиками і обсмажте на олії.
Фарш, рис, смажену цибулю посоліть та поперчіть за смаком. Перемішайте.
На підготовлений лист капусти викладаємо 1 столову ложку з гіркою фаршу. Звертаємо трубочкою, підгинаючи бокові краї капустяного листа всередину.
Голубці викладаємо щільно один до одного у велику каструлю з товстим дном. Кладіть голубці швом вниз.
Тепер приготуємо соус для голубців. Моркву очищаємо, натираємо на тертушці. Залишки цибулі також очищуємо і нарізаємо кубиками. Обсмажуємо цибулю і моркву до напівготовності. Додаємо до овочів томатну пасту та трохи сметани, перемішуємо і ще трохи тушкуємо.
Заливаємо овочі з томатом і сметаною одним літром гарячої води, перемішуємо і заливаємо цим соусом голубці. Соус повинен покрити голубці вище на два пальці. Якщо літра води мало, долийте потрібну кількість води.
Закрийте ємність кришкою, поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і тушкуйте 40 хвилин. Після чого додайте лавровий лист, знову прикрийте кришкою і тушкуйте ще 15-20 хвилин.
Фото: Shutterstock
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя