Історія на тарілці: Як віденські вафлі підкорили весь світ
Історія цього популярного десерту налічує декілька сотень років, а приготування його нині настільки просте, що з ним впорається навіть дитина
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Віденські вафлі: Історія створення цього смаколика
Традиційні хрусткі вафлі не мають батьківщини, адже їхня історія сягає сивої давнини. Зате у пишних віденських вафель є конкретний автор - рецепт улюбленого всіма десерту придумав австрійський кондитер в кінці XIX століття.
Історія віденських вафель налічує майже 120 років, а загальна історія десерту - тисячоліття. Достеменно невідомо, де і коли з'явилися перші вафлі, але багато істориків кулінарії вважають їхньою батьківщиною Стародавню Грецію. Якщо не заглядати всередину часів, то країною-автором смаколиків можна вважати Німеччину XIII століття, адже назва з'явилася саме там.
Німецьке слово waffle перекладається як "стільники", що повністю відповідає зовнішньому вигляду золотистої випічки з рельєфними кубиками. Згодом популярність вафель тільки росла.
У XV-XVI століттях смачний десерт займав почесне місце на столах європейської знаті, а рецептура трималася в суворій таємниці - перший рецепт з'явився на сторінках англійської кулінарної книги тільки в 1735 році.
Австрійські або віденські вафлі з'явилися з-під руки австрійського кондитера Йозефа Маннер. Вперше десерт був представлений публіці в 1898 році як неаполітанські вафлі. Справа в тому, що в авторському рецепті використовувалася начинка з лісовими горіхами, які в ті часи поставлялися з околиць Неаполя. Але головна особливість випічки полягала в її консистенції - на відміну від традиційних хрустких вафель віденські нагадували пишне бісквітне печиво.
Десерт користувався надзвичайно високим попитом і був запатентований під брендом Manner, який існує і сьогодні. Пізніше з'явилися варіації начинок - місце горіхової маси посіли різні солодкі креми, мед, варення, свіжі ягоди, а також плавлені сири і навіть бекон. У число найбільш популярних начинок входить соковитий фруктовий або ягідний джем.
Як приготувати віденські вафлі вдома
Класичні віденські вафлі
Для тіста знадобляться такі інгредієнти:
- борошно пшеничне вищого сорту - 350 г;
- вершкове масло (80% жирності) - 1 пачка / 180 г;
- пастеризоване молоко - 1 склянка / 250 мл;
- цукровий пісок - 100 г;
- розпушувач - 8 г;
- лимон - 1/3;
- яйця - 3 шт.
Приготування класичних віденських вафлів
-
Замішувати тісто потрібно строго за правилами, щоб вафлі придбали характерну пишність і м'якість. Для початку, розітріть розм'якшене при кімнатній температурі масло з цукровим піском до повного розчинення крупинок. Потім введіть в масу заздалегідь збиті яйця, тепле молоко і перемішайте все міксером. Поступово додайте борошно, змішане з розпушувачем, дрібкою солі і соком лимона. У результаті повинна вийти напіврідка маса з більш густою консистенцією, ніж млинцеве тісто.
-
Для випічки вафель можна використовувати добре розігріту електричну вафельницу або спеціальну форму для плити. Кожну порцію тіста потрібно піддавати тепловій обробці протягом 4-5 хвилин - за цей час вафлі пропікаються всередині, а зверху покриваються золотистої трохи хрусткою скоринкою. Звичайно, попрацювати доведеться, але ласощі вистачить на всю сім'ю.
- Подавати такі вафлі можна з будь-яким додатком: від збитих вершків до шоколадної пасти, джему або меду.
М'які вафлі на сметані
Інгрідієнти:
- Борошно – 100 г
- Сметана (15%) – 100 г
- Яйця – 1 шт.
- Цукор – 50-80 г
- Ванілін – 1 г
- Розпушувач – 1 ч.л.
Як готувати м'які вафлі на сметані
- Змішати яйце з цукром. Збити та додати сметану. Збити, потім додати борошно, просіяне з ваніліном і розпушувачем.
- Готове тісто залиште на 30 хвилин у холодильнику.
- Увімкніть вафельницю. Покриття у панелей антипригарне, тому нічим змащувати не треба. На кожну вафельну панель викласти по повній столовій ложці тіста.
- Випікати вафлі 7-8 хвилин. Теплі вафлі прекрасно вбирають сиропи або креми. Доповнювати будь-якими смаколиками на ваш смак.
Вафлі зі шматочками шоколаду
Інгрідієнти:
- Борошно – 130 г
- Вершкове масло – 50 г
- Шоколад темний – 50 г
- Молоко – 100 мл
- Яйце - 1 шт.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Ванільний екстракт – 2 краплі
- Ромовий екстракт – 2 краплі
- Сіль – 1 дрібка
Спосіб приготування вафлів з шматочками шоколаду
Розігрійте молоко до 40°C. Додайте до нього дріжджі та цукор. Добре перемішайте.
Збийте яйце і додайте два види екстракту. Суміш перемішайте вінчиком. Потім – просійте борошно та додайте сіль, продовжуючи помішувати.
Наприкінці розтопіть масло і перелийте його в тісто. Залиште масу в теплому місці під плівкою на 1 годину.
Шоколад подрібніть до крихти та додайте до тіста, добряче помішуючи.
Викладайте тісто частинами в електровафельниці. Випікати вафлі потрібно приблизно 5 хвилин. Готову страву подавайте з фруктами,сиропами, медом.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя