Історія на тарілці: Солодка блискавка від француза, яка вразила увесь світ
Цей десерт має 200-річну історію, проте популярність еклерів не закінчується й донині
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.
Еклери: хто і коли винайшов
Отже, авторство заварного тіста приписують кухарю Катерини Медічі Пантереллі. Мовляв, його кулінарний експеримент припав до душі французькій знаті і впевнено увійшов в меню осіб блакитної крові.
А от інший придворний кухар Марі Антуан Карему, який годував Наполеона I і Георга IV, вперше створив вже еклери в їхньому сучасному варіанті.
За основу Карем взяв заварний торт Дюшес, який був у моді в тодішній Франції. Кухар прибрав зі складу абрикосове варення і мигдаль, які, власне, замінив заварним кремом.
Після поразки Наполеона Карем запрошення Олександра I завітав у Санкт-Петербург. Так мода на еклери поширилась на Російську імперію і поневолені нею країни. У СРСР смаколики теж любили - здебільшого називали їх заварними тістечками і торгували ними у всіх магазинах і їдальнях.
Якими мають бути еклери: стандарти
У різних країнах тістечка називаються по-різному. Так, французькою l'éclair означає "блискавка", бо з'їдається смаколик блискавично швидко. В Аргентині ж тістечка мають назву "посох Якова". А в Німеччині назви одразу три - "любовна кісточка", "заяча лапа" та "кавовий брусок".
Втім, норми в приготування тістечок зазвичай використовуються французькі. Наприклад, кожен виріб повинен мати довжину близько 14 см, а отвори, через який заливають крем, важливо замаскувати шоколадною помадкою.
У самій Франції на власні кулінарні догмати не зважають. А еклери - чи не найбільш популярна страва експериментаторів. Наприклад, до Тижня моди у Парижі кондитерська Fauchon радує ледь не художніми шедеврами.
Як приготувати еклери: рецепт
ІНГРЕДІЄНТИ
Тісто:
- Яйця - 4 шт.;
- Борошно - 150 г;
- Вершкове масло - 100 г;
- Вода або молоко 240 г;
- Сіль - дрібка;
- Цукор 1 ч. л.
Для заварного крему:
- Молоко - 0,4 л;
- Цукор - 80 г;
- Жовток - 2 шт.;
- Ванілін - дрібка;
- Крохмаль - 1,5 ст. л.
ЯК ГОТУВАТИ:
- У каструлю налити молоко. Покласти туди вершкове масло, додати дрібку солі.
- Масло розтопити і додавати просіяне борошно, помішуючи.
- Заварити масу, зняти з вогню і залишити остигати до кімнатної температури.
- Додати яйця, добре перемішуючи.
- Наповнити масою шприц. Видавити смужки довжиною близько 14 сантиметрів.
- 10 хвилин випікати тісто при 220 градусах, ще 15 хвилин - при 190 градусах.
Крем:
- Розтерти жовтки з цукром і ваніліном.
- Влити молоко, додати борошно і крохмаль, перемішати.
- Поставити на 1 хвилину в мікрохвильовку, витягнути, перемішати. Повторити так чотири рази.
- Зробити отвір в еклерах і наповнити їх заварним кремом.
- Розтопити шоколад, вкрити тістечка глазур'ю.
Смачного!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя