Історія на тарілці: Як рагу врятувало французів від загибелі
Ця овочева страва підійде для раціону любителів м'яса та вегетаріанців, а її історія не залишить байдужим
У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua розповість про походження найвідоміших страв та розкриє цікаві рецепти.
Що таке рагу: значення слова та цікава легенда
Слово "рагу" французького походження, і перекладається як "збуджувати апетит".
Точна історія виникнення страви невідома, але у неї є своя легенда. Деякі вважають, що страву вигадали французи під час Сторічної війни з Англією і за вельми екстремальних умов.
Мовляв, під час облоги англійцями мешканці Лангедока потерпали від голоду. Навіть замислювали сміливі вилазки, аби ризикнувши життям, роздобути провіант під носом у ворога.
Під час розмови розвели багаття прямо на головній площі, на нього поставили казан, а містяни вкинули посудину рештки продуктів. З варева вийшла непогана вечеря, яка допомогла французам протриматися до підмоги. А коли ворога відбили, влаштували свято. Рагу ж на ньому символічно стало головним частуванням.
Та й подали страву у тій самій посудині - жаростійкому казані касуле стало символом загального єднання - рагу касуле (le cassoulet).
Пізніше рагу стало популярним і у світському товаристві. У традиційному варіанті його подавали як закуску. М'ясо, боби і томати тушкували на повільному вогні, доки маса ставала більш-менш однорідною. У гущу додавали пиво або вино, а також чорний хліб.
В Україні ж рагу у французькому варіанті і під цією назвою стало популярним у XVIII столітті, коли запанувала мода на все французьке.
Наразі ж рецептів рагу - незліченна кількість. Не дивно, що світові зірки нерідко називають цю страву своєю улюбленою, адже обрати рагу на власний смак - зовсім нескладно. Наприклад, Шарліз Терон ласує рагу з сосисками, а Різ Візерспун надає перевагу вегетаріанським варіантам.
В кухнях багатьох країн вважають рагу своєю національною стравою. Зокрема, на Заході полюбляють рагу по-ірландськи. Ця страва готується з баранини, картоплі, цибулі, з додаванням петрушки і кмину. М'ясо ріжеться невеликими шматочками, а овочі - буйно. Складові заливаються водою і протягом години тушкуються.
Щоправда, є у цього варіанту і супротивники. Наприклад, у романі Агати Крісті "Палець, що рухається" героїня вважає рагу по-ірландськи недостравою.
"Ірландське рагу? Тоді це, скоріше, собачий обід, ніж ланч. Я знаю, здебільшого це картопля з підливою ..." - каже вона.
А на деяких страва наганяє романтичні думки.
"Чоловіки - як рагу. Їх треба довгенько потримати на маленькому вогні", - писав у своєму творі Фредерік Бегбедер.
Рецепт рагу
Складові:
- Курячий бульйон - 2 стакани
- Сік томатний - 1.50 стакан
- Тофу - 350 г
- Суцвіття цвітної капусти - 1 стакан
- Цибуля - 0.5 шт
- Солодкий перець - 1 шт
- Морква - 1 шт
- Натертий часник - 1 ч.л.
- Олія - 1 ст.л.
- Насіння кунжуту - 2 ст.л
- Спеції
Приготування:
- Відварюємо цвітну капусту і моркву впродовж семи хвилин. Нарізаємо овочі і тофу.
- У каструлі розігріваємо олію, смажимо інгредієнти кілька хвилин. Після додаємо бульйон, сік, часник та інші спеції.
- Тушкуємо до готовності (близько 20 хвилин).
- При подачі на стіл посипаємо рагу смаженими кунжутним насінням.
Фото: Pixabay
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя