Історія на тарілці: Як через дієту люди навчилися їсти сире м'ясо
Карпаччо - салат з сирого м'яса та овочів - вважається однією з кулінарних фішок Італії. Втім, і в Україні гурмани люблять поекспериментувати з м'ясним сироїдством
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Отже, карпаччо - дітище венеціанського кухаря і власника Harry's Bar Джузеппе Чіпріані. Від моменту заснування заклад славився витонченістю і вмінню догодити клієнту. Недарма його облюбували Аристотель Анассіс, Чарлі Чаплін, Альфред Гічкок, Вуді Аллен.
Тож одного дня у 1950-му до бару завітала графиня Амалія Нані Моченіго і поскаржилася Чіпріані, що лікар заборонив їй їсти термічно оброблене м'ясо.
Джузеппе на хвильку замислився, а потім з багатозначним поглядом рушив на кухню. Кухар дістав з холодильника підморожене м'ясо, нарізав його тонюсінькими скибочками і полив сумішшю молока, лимонного соку, майонезу і молока. Так і народилося карпаччо. Графиня ж лишилася задоволеною результатом: слава про кулінарний винахід почала ширитися містом.
Назву ж, за однією з версій, страва отримала на честь живописця Вітторе Карпаччо, виставка якого саме проходила у Венеції. Мовляв, червоно-білий колір м'яса нагадав кухарю полотна художника.
СИРЕ КОРИСНІШЕ?
Деякі дієтологи зазначають, що якісне сире м'ясо і справді корисніше для організму, ніж термічно оброблене. По-перше, воно не містить групу канцерогенів під назвою гетероциклічні аміни, які утворюються під дією високих температур. А по-друге, при обробці руйнуються ланцюги амінокислот, організму важко засвоювати такий продукт, і при нібито сбалансованому харчуванні організм страждає через дефіцит протеїнів.
А ще, під час приготування не вдається зберегти корисні для організму ензими. Це ферменти, які допомагають перетавлювати і засвоювати продукт.
Втім, купівля м'яса, яке подаватимуть сирим - той ще квест. Без надійних перевірених постачальників не обійтися.
ДЛЯ ЯЛОВИЧОГО КАРПАЧЧО ЗНАДОБИТЬСЯ
- Яловича вирізка;
- Оливкова олія;
- Рукола;
- Пармезан;
- Яєчний жовток - 2 шт;
- Гірчиця - 2-3 ч. л.;
- Лимонний сік - 2 ст. л.;
- Каперси - 2 ст. л. для прикрашання;
- Сіль та мелений перець.
ЯК ПРИГОТУВАТИ
- Загорніть вирізку у плівку і покладіть в морозильну камеру на годину.
- Наріжте яловичину тонкими слайсами і розкладіть в один шар на великому блюді. Збризніть оливковою олією, приправити сіллю і перцем.
- Накрийте м'ясо плівкою і поставте в холодильник, тим часом приготуйте соус.
- Збийте яєчні жовтки, додавши сіль, гірчицю і лимонний сік, додайте 75 мл оливкової олії.
- Дістаньте м'ясо, у центр покладіть рукколу, полийте соусом, прикрасьте каперсами.
- Зверху посипте попередньо натертим або тонко нарізаним пармезаном.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя