День народження чипсів: як "саратогські луски" заробили мільярди доларів
24 серпня відзначається Всесвітній день чипсів
Depo.ua розкаже, як ця страва з'явилася, і скільки грошей принесла винахіднику.
24 серпня 1853 Джордж Крам - темношкірий шеф-кухар ресторану при готелі Moon's Lake Lodge в містечку Саратога-Спрінгс (штат Нью-Йорк) вперше приготував картопляні чипси.
Легенда про появу чипсів
Один відвідувач відмовився від поданої йому смаженої картоплі, заявивши, що брусочки нарізані занадто товсто. І тоді Крам настриг картоплю скибочками паперової товщини і, присипавши сіллю, обсмажив їх до хрускоту в киплячій олії.
На подив кухаря клієнт був у захваті від нового блюда. Незабаром "Саратогські лусочки" (Saratoga Chips) завоювали популярність і стали фірмовою стравою в закладі.
У 1860 році Крам відкрив власний ресторан, на столах якого завжди стояв кошик з картопляними чипсами.
У 1890 році торговець з міста Клівленда Вільяма Теппендена почав продавати чипси з фургона на вулиці. Вони подавалися покупцям у паперовому пакеті, прикрашеному рекламою закладу Теппендена.
У 1926 році Лора Скаддер запропонувала упаковувати чипси у вощений папір. В результаті відпали проблеми пов'язані зі зберіганням і перевезенням на далекі відстані. До того ж і продавцям вже було менше роботи: покупці могли самі брати пакетики зі стійки магазину.
В кінці 1950-х років чипси стали найрекламованішим продуктом на американських телеканалах.
У 1970 смаженої картоплі вперше було продано більш, ніж на $1 млрд.
Сьогодні тільки в одній Америці щорічно продається чипсів більше, ніж на $6 млрд.
Чипси стали одним з найпоширеніших і найулюбленіших продуктів. З'явилися чіпси з моркви, буряка, редьки, яблук та екзотичних фруктів.
Рецепт чипсів: як смачно і швидко приготувати картопляні чипси вдома
Інгредієнти:
2 великі картоплі,
рослинна олія,
білий або чорний мелений перець,
сіль.
Приготування:
Картоплю очистити. Якщо вона молода, шкірку залиште. Викласти на паперовий рушник, щоб підсохла.
В цей час почистити часник і дрібно нарізати.
Пучок кропу розділити на дві частини, одну з них порізати.
На плиту поставити неглибоку і широку ємність, налити олію. Покласти в олію подрібнену зелень і часник.
Картоплю нарізати тоненькими кружальцями, можна на комбайні – за допомогою овочерізки.
Підготовлену картоплю викласти в ємність з пряною олією, накрити кришкою і струснути, щоб кожен шматочок просочився олією. Кришку зняти, а картоплю залишити на півгодини.
На дно форми або дека покласти пергамент. Це треба зробити так, щоб краї паперу не виступали, інакше згорять. Зверху викласти картоплю в один шар.
Форму з картоплею відправити в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Якщо бажаєте отримати більш хрусткі ласощі, треба збільшити час приготування в півтора рази.
Дістати чипси з духовки, після охолодження перекласти в гарний посуд і посипати кропом. Можна подавати зі сметаною.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя