Реформа харчування: Якою є гордість Порошенка в ЗСУ

Не зрадами єдиними. Окрім відвертих провалів, як то охорона складів з боєприпасами, в Міністерстві оборони є й відверті перемоги

Реформа харчування: Якою є гордість Поро…

Фото - Міноборони

Depo.ua неодноразово підіймав питання реформи харчування в Збройних силах України – від ініціативи реформаторів з "волонтерського десанту" під керівництвом незламної Діани Петрені, до наказу міністра оборони за три роки перевести всі військові частини на нову систему харчування. І ось, ситуація з цим, схоже, близька до виходу на фінішну пряму.

Днями під час брифінгу у Старичах, Львівської області, президент України Петро Порошенко заявив, що ось-ось понад 50 бригад ЗСУ будуть переведені на нову систему харчування.

Власне, такі плани були озвучені ще 31 січня цього року, коли Головне управління розвитку та супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України оприлюднило задачі на календарний рік. Тоді ж було розроблено і передано на затвердження заступнику міністра оборони план-графік переходу військових частин (а також закладів та установ) на систему продовольчого забезпечення з використанням Каталогу продуктів харчування у 2018-му році.

Перед цим, у 2017-му році, на нову систему харчування було переведено 22 військові частини. Для цього було виділено майже 150 млн гривень на ремонт та переоснащення їдалень у частинах.

Очевидно, що прорив у цьому питання колосальний. Однак, всього цього могло б і не бути, не прояви автори реформи незламність та наполегливість у той момент, коли стара система посередників і відкатів у забезпеченні продовольством ЗСУ мало не взяла реванш.

А почалося все з того, що у листопаді 2014-го року консультантами Міністерства оборони України стали вісім волонтерів із проекту "Волонтерський десант", а вже в серпні 2015-го року наказом Міністра оборони України було створено Проектний офіс реформ, метою якого стало комплексне та експертне ведення процесу реформування МО.

Одним з напрямків діяльності Проектного офісу реформ стала "Реформа системи продовольчого забезпечення та харчування ЗСУ", для чого при Міністерстві оборони в серпні 2015-го року наказом Міністра оборони України була створена волонтерська група "Реформа системи харчування" під керівництвом Діани Петрені. Що важливо: підпорядковувалась ця група безпосередньо міністру оборони, що дозволило уникнути зайвою бюрократичної тяганини на різних етапах впровадження реформи.

До речі, про стан справ з харчуванням у 2014-му році Depo.ua розповідав досить детально.

Пілотний проект реформи харчового забезпечення Збройних сил України розпочався 16 вересня 2015-го року в Національній академії сухопутних військ у Львові, та одній з військових частин Західної військово-морської бази Військово-Морських сил Збройних сил України в Одесі. До цього протягом сімох місяців у Міністерстві оборони України відбувалися заходи, які мали на меті принципово змінити підхід до харчування особового складу, незмінний з 1960-х років.

Зокрема, в ході проекту було розроблено каталог продуктів з 248 позицій, де присутні овочі та фрукти, молочно-кислі продукти тощо. У новому каталозі є два показники: вартість за добу та калорійність. Проект також передбачав оновлення кухонного обладнання військових частин, впровадження системи "Електронний склад" та електронного обліку харчування. Крім цього було проведено попередню роботу з можливими постачальниками продуктів і відпрацьовано необхідну нормативно-правову базу.

Перші позитивні зрушення відбулись досить швидко. Вже на перших у 2016-му році електронних торгах для потреб військовослужбовців перемогу здобуло українське представництво всесвітньо відомої компанії Metro Cash&Carry – ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері", яке здешевило ціни продуктових наборів з 58,14 гривні за набір до 43,77 гривні.

Важливо відмітити, що до початку реформи Міноборони купувало продовольство для військових лише у чотирьох фірм, які час від часу змінювали назви, залишаючи при цьому кінцевих бенефіціарів. Ці "фірми-годувальниці" продавали послугу (харчування, продукти, всі супутні витрати) за 69 гривень 68 копійок на людинодобу, тоді як в ході експерименту волонтерам вдалося вийти на вартість 65 гривень 65 копійок і щодня економити бюджетні кошти – 4 гривні і 3 копійки за добу на одному курсанті.

Крім того, згадані фірми пропонували вибір з 35 вихідних компонентів (м'ясо, крупа, картопля, цибуля та ін.), а в розробленому реформаторами продуктовому каталозі в експериментальних частинах було вже 235 компонентів. Тобто, по-новому виходило і краще, і дешевше.

Однак, у окремих чиновників середньої ланки Міноборони була своя логіка. Тому що в той час, як з різних куточків України доносились новини про харчові отруєння у військових частинах внаслідок несвіжих та неякісних продуктів харчування, вони вимагали, по суті, згорнути експеримент і повернути дві згадані військові частини у Львові та Одесі до стану "як було".

Читайте також: Реформа харчування у ЗСУ: Хто в Міноборони заважає солдатам їсти смачно.

"Поступово до численних співробітників МО і ГШ прийшло розуміння – вже дуже скоро, несподівано скоро, може зміниться звична для них схема харчування ЗСУ. А що це означає? А означає це, що з новою системою прийдуть незручності. Адже треба буде торгувати не так, як вони звикли, треба буде контролювати не так як зараз, плюс багаторічна "співпраця" з такими зручними і звичними 4-ма компаніями годувальниками ЗСУ може закінчиться. Система почала захищатися, відчайдушно. Мерзенність ситуації полягає в тому, що в змінах зацікавлена тільки сама верхівка (міністр, президент), і вже кінцева ланка – солдати. А ось всі що між ними, за дуже рідкісними винятками, плювати хотіли на все, та й на всіх. Одні не хочуть бо треба буде таки ворушити своєю дупою, інші тупо отримують за старою схеми бабки", – написала Діана Петреня на своїй сторінці у мережі Facebook 11 липня 2016 року.

У підсумку, весь 2016-й рік реформатори, замість того, щоб працювати над розширенням експерименту в масштабах усієї країни, провели у боротьбі за збереження його у згаданих двох військових частинах у Львові та Одесі. Це при тому, що вартість порції в експериментальних частинах виходила дешевшою, аніж при "традиційному" забезпеченні, а якість навіть порівнювати незручно. Не кажучи вже про регулярні "зради", які розганяли в інтернеті противники реформи.

Читайте також: "Зрада" в ЗСУ. Хто і для чого поливає реформу системи харчування.

Однак, як відомо, наполегливість та терпіння долають все. "Тектонічний зсув" відбувся 28 грудня 2016-го року, коли уряд схвалив Постанову щодо питань закупівель продуктів харчування Міністерством оборони. Відтоді закупівлі продуктів харчування проводяться згідно вже згаданого каталогу на 348 продуктів з калорійністю і ціною. Простіше кажучи, з моменту публікації даної постанови вся українська армія почала перехід на таку систему харчування, яка з 2015-го року в порядку експерименту діє у вже згаданих двох військових частинах Львова та Одеси.

Потім були вже згадані 22 військових частини у 2017-му році і проанонсовані нещодавно Петром Порошенком 50 військових частин у 2018-му.

Залишилось додати, що за планами Міноборони, повний перехід ЗСУ на нову систему харчування очікується до 2020-го року, що збігається в часі з запланованим завершенням переходу української армії на стандарти НАТО.

Читайте також: Еволюція тушонки в Збройних силах України: Від зубів та шкіри - до м'яса трьох сортів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"