Не кашею єдиною? Як насправді харчуються бійці АТО

Фото з їдалень військових частин, звісно, надихають на думки про вдалі реформи, але є ще реальність і вона на передовій

Валя Котик
Журналіст відділу «Життя», редактор відділу «Молодий укроп»
Не кашею єдиною? Як насправді харчуються…

До Міжнародного дня каші (є й такий) Depo.ua пропонує дізнатися, чи одною кашею харчуються бійці АТО. Як же зараз складається з харчуванням на передових позиціях.

Нагадаємо, з 2015 року триває реформа системи харчування МО. В тому році було створено волонтерську групу "Реформа системи харчування" під керівництвом Діани Петрені. В ході проекту було розроблено каталог продуктів з 348 позицій: овочі та фрукти, молочно-кислі продукти, мед... Проект також передбачав оновлення кухонного обладнання військових частин, впровадження системи "Електронний склад" та електронного обліку харчування.

Але увесь наступний рік, замість впроваджувати позитивні зміни, команда реформаторів билася за збереження хоча б того, що вже було здобуто: в двох військових частинах, у Львові та в Одесі в рамках експерименту почали годувати по-новому. Виходило смачніше і... дешевше!

В цьому році, згідно наказу міністра оборони на нову систему мають перейти 20 частин Збройних сил України, перелік частин можна подивитись тут. Нещодавно відкрилися 5 оновлених військових їдалень у різних регіонах України і реформи тривають.

Яскраві вітрини, де багато різної їжі на вибір, великі порції та гарна подача. Обережно, ці фото можуть викликати напади апетиту.

Крім цього, було розроблено і представлено новий польовий раціон, що мало нагадує традиційний сухпай.

Але час від часу починається #зрада, що реформа - тільки на фото і в телевізорі, а більшість особового складу в/ч годують за старими схемами. Атовці так і їдять каші, якщо пощастить, то вприкуску з волонтерськими смаколиками. Картоплю отримують гнилу, тушенку - з іклами та пазурями.

Так це, чи ні можемо дізнатися завдяки світлинам, які публікують бійці і волонтери в соцмережах. Що їдять наші захисники на позиціях, де нема штату кухарів.

Одне з перших місць в піраміді харчування атовців займає картопля. Особливо - смажена, як вдома.

Частенько на фото можна побачити м'ясо і це не легендарна тушонка.

Фото: Яна Червона

Фото: Максим Цибульський

Яєшня - страва не менш популярна і поважна, ніж смажена картопля. На жаль, із сирими яйцями на передовій важкувато, що перетвоює їх на делікатес.

Частину раціону атовців складає те, що вони самі вполюють. Найчастіше в пательні опиняються фазани, рідше - зайці. А хто стоїть біля водойми - ще й рибалки.

Коли на підрозділі є не ліниві кухарі, або приїжджають хазяйновиті волонтерки, бійці смакують салатиками, млинцями, оладками з волонтерським варенням

Фото: Яна Червона

Фото: Андрій Савчук

Ну і кава - еліксир богів! З нею і ніч світліша і ранок тепліший.

Фото: Віталій Грегор

Світлин і дописів про те, як погано з харчуванням на передовій, які погані поставляються продукти, тощо, ми, моніторичи соцмережі, вже давно не бачили

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme