Еволюція тушонки в Збройних силах України: Від зубів та шкіри - до м'яса трьох сортів

Люди їли м'ясо споконвіків і будуть їсти його й надалі, особливо ті, хто обрав своєю професією війну. Тому тушонка буде актуальною завжди

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Еволюція тушонки в Збройних силах Україн…

Depo.ua продовжує відстежувати події у зоні проведення антитерористичної операції та все, що з ними пов'язано.

Час від часу в мережі проскакують зрадницькі новини про якість продуктів харчування для української армії. Особливо перепадає м'ясним виробам, які в армії використовуються, переважно, у вигляді тушонки – особливо в сухпаях.

Старий варіант сухпайка, який існував до 2002-го року, було розроблено ще за часів СРСР – в 1974-му році. Саме тоді наказом МО СРСР була закладена концепція: банка тушонки на сніданок, банка каші на обід, банка каші на вечерю, плюс цукор і галети. Той сухпай їв ще Петро Порошенко під час строкової служби. Той сухпай їв також Степан Полторак, командуючи ротою спецназу в Нагірному Карабасі. Їли його й мільйони інших українців, яких доля з тих чи інших причин закинула в армію.

Потім з'явилися коробки, запаяні у фольгу. В них було 100 г. м'ясних консервів, кілька в томаті і чай (якість цих продуктів – також окрема тема). А в грудні 2013-го року, ще до перемоги Революції гідності, було запроваджено так звану "зеленку": водонепроникні пакети зеленого кольору з поділом на "Сніданок", "Обід" і "Вечеря". На сніданок і вечерю – каша з м'ясом, на обід – тушонка 325 г., риба, мед, розігрівач із спиртовою таблеткою, кава, чай, галети "Похід" 300 г.

Військовослужбовці перших хвиль мобілізації казали, що до них цей сухпай навіть не доходив (як ми пам'ятаємо, в перші роки війни армія виживала завдяки волонтерам), а до кого доходив, то їсти його було неможливо. Зокрема, тушонку, яка мало нагадувала м'ясо.

3 жовтня 2016-го року постановою №696 уряд затвердив добовий польовий набір продуктів для військовослужбовців Збройних сил України.

Згідно даної постанови добовий набір також розділений на раціони сніданку, обіду і вечері, але до складу добового набору входять галети з пшеничного борошна першого сорту, сухарі з борошна пшеничного першого сорту або з борошна житнього оббивного, готова до вживання перша страва (борщ з м'ясом або супи з м'ясом в асортименті) в реторт-упаковці і готова до вживання друга страва (каші з м'ясом або овочі з м'ясом в асортименті) в реторт-упаковці, розчинна кава, чай, цукор, мед, джем фруктовий, перець чорний, сіль, а також ложка пластикова одноразова, серветки паперова і волога.

Звісно, і новий сухпай також не обходиться без тушонки – до одного з різновидів комплектів входить: "м'ясо тушковане свинини без сортове". Але випадків нарікань на нього ще не було зафіксовано.

Однак, і тут є ряд нюансів. Найголовніший з них полягає у тому, що на фоні поширеної інформації про "сухпаї за стандартами НАТО", далеко не всі військові частини, з'єднання і бригади наразі почали отримувати сухпаї нового зразку (повний перехід очікується до кінця 2019-го року). Тому й трапляються скандали на зразок ось цього:

З останнього можна пригадати випадок, який стався 16 серпня. Боєць АТО Лео Філін на своїй сторінці у Facebook виклав фото "сюрпризу", знайденого в банці з тушонкою.

За кілька днів до цього, 9 серпня, в одній з бригад у зоні АТО, відкривши консерву, солдати одразу ж відчули неприємний запах, а коли виклали вміст банки на тарілку, то побачили, що м'яса у тушонці зовсім немає, лише шкіра, хрящі, судини, сухожилля, багато комбіжиру.

Все це призвело до великого скандалу на найвищому рівні, і після наказу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана було проведено розслідування, яке показало, що тушонка м'ясна від даного виробника (ТОВ "Адамант-2000", м. Волочиськ, Хмельницька область) не відповідає вимогам ДСТУ.

У підсумку до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 16 винних посадових осіб – від командира підрозділу до начальників управлінь і служб. На винних посадових осіб було накладено дисциплінарні стягнення від попередження про неповну службову відповідність до розглядання на засіданні атестаційної комісії щодо подальшого проходження військової служби.

Також можна згадати, як на початку травня вся країна обговорювала знайдені в банці з тушонкою зуби невідомої тварини.

Згодом, за допомогою ветеринарів вдалося з'ясувати, що то не зуби, а внутрішня частина коров'ячої щоки зі смаковими сосочками. Однак, це не сильно пом'якшило обурення українців. Зовсім не риторичне запитання: "Як ТАКИМ можна годувати захисників вітчизни?", ще довго висіло у повітрі.

Але бували й веселі випадки. Наприклад, як ось цей:

Також варто відзначити, що й Міністерство оборони не стоїть на місці і суттєво посилило контроль за якістю послуг з харчування і постачання продуктів у військових частинах. Тобто, від недавнього часу начальник Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗСУ полковник Дмитро Марченко з командою мають можливість контролювати партії продукції, яка постачається для ЗСУ і відповідним чином реагувати. Згідно з договором, постачальник за поставку неякісної продукції повинен заплатити 20% від вартості послуги, а саме від суми акту у день виявлення порушення.

За словами Дмитра Марченка, у 2017-му році вже було здійснено 93 виїзди до військових частин з метою перевірки організації харчування. А під час проведення планового аудиту в 24-й окремій механізованій бригаді (ОМБр) було виявлено ряд порушень, що призвели до збитків на суму майже 5 млн гривень.

Такими чином, наступаючи з усіх сторін, рано чи пізно неякісна тушонка буде викорінена з раціону бійців Збройних сил України.

Однак, є ще краща альтернатива. Але поки що вона, на жаль, не для ЗСУ. Мова йде про тушковане м'ясо під маркою "I'm ready" – стартап, який заснували шестеро ветеранів АТО. Якщо зазвичай у консервах 50-60% м'яса, то в консервах "I'm ready" його 97%. Однак, саме в цьому криється і головний недолік даної продукції – ціна. Саме ціна наразі стоїть на заваді впровадженню справжньої тушонки в українській армії.

"У нас часто запитують щодо тендерів Міноборони. Ми б хотіли. Але, по-перше, Міноборони закупає у фірм послуги харчування, а не консерви. Але середня вартість 500-грамової яловичої консерви, зазвичай у них 25-30 грн. Та фізично 500 грамів яловичини не можуть так коштувати. В нас продукт якісний, тому ми не можемо конкурувати по ціні з тими виробниками. Ми із задоволенням візьмемо участь у Міноборонівських тендерах, коли будемо до цього готові. Або коли Міноборони буде до цього готове", – говорить керівник відділу продажів компанії Антон Колумбет.

Отож, як бачимо, попереду ще безліч простору для вдосконалення. Було б лише бажання вдосконалюватись та виділяти на це кошти. Але, як би там не було, українська тушонка й так вже добряче еволюціонувала і цього не можна не помітити.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme