Українська ППО. Чим ми будемо збивати "орлів" Путіна

Враховуючи сьогоднішні реалії і загрози повномасштабної війни з Росією важливим компонентом нашої оборони є системи ППО

Українська ППО. Чим ми будемо збивати "о…

Нещодавно ми розповідали про стан повітряних сил, але тоді не торкалися систем ППО. Проте, саме про ППО варто поговорити окремо. Оскільки, ці системи в нашій країні мають модернізуватися.

Сьогодні основу протиповітряної оборони країни складають різні зенітно-ракетні комплекси радянського виробництва: С-200В, С-300 і "Бук-М1". Їх вік становить від 20 до 40 років.

Реформування ППО України обіцяють саме в 2016-2017-му роках. Разом з поляками навіть може бути підготовлена спільна розробка ППО малої дальності з використанням авіаційних ракет Р-27, яка виготовляється київським підприємством "Артем".

Нова система ППО може отримати назву Narew ("Нарва").

Дещо вже почали робити і зараз. Згідно з розпорядженням Кабміну від 8 вересня 2015 року, був запущений процес модернізації зенітних ракетних систем. У число пріоритетів потрапили ПЗРК "Стріла", гарматно - ракетний комплекс "Тунгуска", ЗРК "Оса", "Бук - М1" та С-125. Придбали навіть 14 радіолокаційних станцій (П-18 "Малахіт" і одна 35Д6М), відновлено 40 зенітно-ракетних комплексів і більше 700 одиниць різної техніки радіотехнічних військ.

Паралельно судячи з уривчастих відомостей у пресі ведуться серйозні роботи, спрямовані на модернізацію зенітно-ракетних комплексів. Найбільший прогрес на даний момент досягнуто по модернізації переносних ЗРК "Стріла-2М" і "Голка-1". Розроблені в Україні модифікації ( "Стріла-2 мм" і "Голка-1М") цілком відповідають сучасним вимогам і ледь не тотожні до американського комплексу "Стінгер".

З огляду на досить мізерне фінансування ця програма відповідає вимогам військових по насиченню бойових порядків сухопутних військ ефективними засобами ППО. Дуже мало відомо про перспективні розробки ЗРК середньої дальності "Полтава", ПЗРК "Барс" і "Колібрі". Військові заявляють про прийняття на озброєнні ППО цих зразків до 2025 року.

На 2017-й рік були анонсовані навчальні стрільби із зенітних ракетних комплексів "Бук-М1" поблизу Криму, повідомляв спікер Міністерства оборони Дмитро Гуцуляк ще взимку. Мова йшла про проведення близько 50 тактичних навчань з командними пунктами бригад, полків та основними підрозділами, на полігонах ("Ягорлик" у Херсонській області) майже 25 тактичних навчань з зенітними ракетними батареями ЗРК "Бук М1", а також близько 35 тактико-спеціальних навчань з підрозділами забезпечення.

Наприкінці 2016-го року росіян вже дражнили випробуваннями ракети поблизу Криму. Тоді мова йшла про ракетний комплекс "Грім-2".

Щодо ППО, то під час війни на Донбасі системи не застосовувалися.

Варто відзначити, що за умови стабільного фінансування Україна здатна власними силами відновити та модернізувати свій протиповітряний щит.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme