ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Науковці визначили, чому ожиріння сприяє розвитку онкологічних захворювань

Молекулярні біологи з Ірландії і США знайшли просте пояснення того, чому огрядні люди помітно частіше страждають від раку, ніж їх підтягнуті і стрункі однолітки

Depo.Світ
12 листопада 2018 19:07
ФОТО: depo.ua

Їхні висновки були представлені в журналі Nature Immunology, передає Depo.ua.

"Ми відкрили ланцюжка генів, модифікація яких може ліквідувати ті дефекти в роботі імунітету, які виникають при розвитку ожиріння. Все це говорить про те, що перепрограмування клітин "кілерів" може відновити їх протиракові властивості і врятувати життя огрядним людям, що страждають від пухлин" , - заявила Лідія Лінч з Трініті-коледжу в Дубліні (Ірландія).

В останні роки вчені знаходять все більше натяків на те, що ожиріння не тільки підвищує навантаження на скелет, сприяє розвитку проблем з метаболізмом і є однією з причин виникнення цукрового діабету, але і негативно впливає на інші частини організму.

Наприклад, недавно вчені з США з'ясували, що зайва вага у жінок сприяє рецидиву раку грудей, а також прискорює старіння мозку і викликає зміни в роботі мозку. Рік тому британські біологи з'ясували, що ожиріння було пов'язано з розвитком відразу дев'яти видів раку - шанси їх отримати підвищувалися на 50% на кожні 5 кілограмів зайвої ваги.

Подібні відкриття, як зазначає Лінч, змусили її команду задуматися про те, чому це так. Вони спробували знайти відповідь на це питання, вивчаючи те, як змінюється робота імунітету в організмі мишей, яких вони тривалий час годували жирною їжею.

Учених цікавило те, як запалення, підвищений рівень інсуліну і глюкози, а також інші зміни в роботі організму, пов'язані з розвитком ожиріння, впливали на роботу так званих "клітин-кілерів" - особливих тілець, що відповідають за розпізнавання ракових клітин і їх знищення.

Зайва вага, як показали ці спостереження, впливала на їхню роботу вкрай несподіваним чином. Виявилося, що молекули жиру одночасно заважали появі нових "кілерів", знижували рівень їх активності, а також блокували роботу особливих молекулярних рецепторів, за допомогою яких ці тільця розпізнають ракові клітини.

Всі ці зміни, за словами генетиків, були пов'язані з тим, що "кілери" активно поглинали молекули жирних кислот, які потрапляли в кровотік або живильне середовище, і запасали їх усередині себе. Це призводило не тільки до блокування рецепторів, але і зниження в рівні активності гена mTORC1, керуючого метаболізмом клітин.

В результаті цього пухлини в тілі огрядних мишей росли приблизно в два-три рази швидше, ніж у їхніх здорових родичів, що може пояснювати те, чому люди із зайвою вагою набагато частіше страждають від раку.

Подібних проблем, як показали подальші досліди, можна уникнути, якщо заблокувати роботу гена PPAR-альфа, який відповідає за транспортування жирових молекул всередину "клітин-кілерів". В такому випадку жирна їжа не прискорювала розвиток пухлин і не знижувала активність імунної системи.

Як сподіваються вчені, їхні відкриття допоможуть створити препарати, що стимулюють роботу mTORC1 і пригнічують активність PPAR-альфа і в клітинах "кілерів" людини. Це захистить людей із зайвою вагою від раку і допоможе імунітету струнких людей активніше боротися з пухлинами.

Нагадаємо, що науковці створюють імплантат шкіри, який в майбутньому може допомогти виявити деякі поширені онкологічні захворювання.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Світ