"Мотивація, ресурси, досвід": США офіційно звинуватили Росію в отруєнні Скрипаля

Офіційний Вашингтон прямо звинуватив Росію в застосуванні бойової нервово-паралітичної речовини в британському Солсбері, наголосивши, що лише у Кремля була мотивація, відповідні ресурси і досвід замовних убивств у такий спосіб

Про це заявили у Державному департаменті США, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Як ми чітко заявляли, Сполучені Штати погоджуються з оцінкою Великої Британії, що Росія несе відповідальність за використання хімічної зброї на території Великої Британії – або через пряме застосування, або через нездатність заявити про наявність чи убезпечити свої запаси цього нервово-паралітичного реагенту", - йдеться в заяві.

Там наголошується, що "тільки уряд Росії має мотивацію, а також засоби та досвід проведення таких нападів". Росія розробила такий тип військової нервово-паралітичної речовини, що використовувалася в Солсбері, "і має досвід убивств, ухвалених на рівні державного керівництва".

У Держдепартаменті заявили, що замість припинення шкідливої та деструктивної поведінки, російський уряд лише заперечує та висуває контраргументи, щоб відвернути увагу від своєї провини.

"Сполучені Штати засуджують застосування хімічної зброї будь-де, будь-коли, будь-ким, за будь-яких обставин. Ми закликаємо наших колег у Раді Безпеки ООН та Виконавчій раді ОЗХЗ долучитися до нас, як це було раніше, у створенні єдиного фронту проти використання хімічної зброї. Ми не можемо дозволити, щоб застосування хімічної зброї стало звичайним явищем", - зауважили в Держдепартаменті США.

Нагадаємо, постійний представник Великої Британії при ООН Карен Пірс заявила, що Путін брав участь у створенні "Новачка".

18 квітня ОЗХЗ в закритому режимі розглядала "справу Скрипаля".

Фахівці Організації з заборони хімічної зброї не змогли визначити країну виробництва речовини, за допомогою якої отруїли колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію в британському Солсбері.

Також відомо, що нервово-паралітична речовина, якою отруїли Скрипаля та його доньку, була доправлена у рідкому вигляді.

Довідка: Екс-ГРУшника Сергія Скрипаля та його доньку отруїли 4 березня. Їх знайшли непритомними на лавці біля торгового центру в Солсбері. Постраждалих шпиталізували у критичному стані вони перебували в комі.

Поліція з'ясувала, що їх намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, мотивом могла стати помста.

За словами лікарів, отруєння колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки нервовим токсином може призвести до розумової непрацездатності, і незрозуміло, чи зможуть вони відновитися.

Проте 29 березня ЗМІ повідомили, що стан здоров'я доньки Скрипаля Юлії поліпшується, після чого в ЗМІ опублікували інформацію про те, що дівчина вже не перебуває в критичному стані, вона притомна і може говорити.

Пізніше стало відомо, що дівчина вже може пити та їсти.

5 квітня дочка Скрипаля зробила першу заяву після виходу з коми.

6 квітня лікарі повідомили, що Сергій Скрипаль більше не перебуває у критичному стані.

10 квітня доньку колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля Юлію, яка постраждала внаслідок отруєння в Солсбері (Велика Британія), виписали з лікарні.

ЗМІ пишуть, що влада Великої Британії перемістила доньку екс-шпигуна Сергія Скрипаля Юлію із госпіталя в Солсбері у лікарню на території військової бази.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme