Венеція і Ломбардія: Чим загрожують Італії референдуми, проведені друзями Путіна

Референдуми у Венеції та Ломбардії не мають нічого спільного ні з сепаратизмом, ні з національно-визвольним рухом. Йдеться виключно про популістську маніпуляцію італійськими громадянами з боку дуже специфічної політсили, яка давно й міцно дружить з Росією

Журналіст відділу «Світ»
Венеція і Ломбардія: Чим загрожують Італ…

Вчора мешканці найбагатших регіонів Італії - Ломбардії і Венето - проголосували на "автономістському" референдумі. "Сепаратистським" його не вийде назвати при всьому бажанні – бо формулювання, винесені на "незобов'язуючий" референдум, були просто гіперобережними.

Виборців запитали, чи хочуть вони зростання автономії їхніх регіонів, у першу чергу – фінансової, яка "не загрожувала б національній єдності".

В Ломбардії явка склала 40%, в Венето - 57%. За словами місцевої влади, більше 90% тих, хто прийшов, висловилися за більшу автономію.

Оскільки, згідно зі статтею 116 італійської Конституції регіони можуть обговорювати з центром ступінь своєї автономії, то й конституційний суд Італії проти проведення референдумів жодним чином не протестував.

Робив це лише римський уряд, але й тут причиною була не "паніка в лавах хунти". В офісі італійського прем'єр-міністра Паоло Джентілоні незадоволення, здивування викликав лише той факт, що замість того, аби почати прямі переговори з Римом стосовно бажаного ступеня автономії, влада Ломбардії та Венето влаштували референдум, на який було витрачено мільйони євро. Який при тому не має жодної юридичної сили, себто є радше плебісцитом.

А для того, щоби дати відповідь на питання "що це було?", доведеться, в першу чергу, з'ясувати, хто саме стояв за вчорашнім дійством.

А стояла за ним прецікава політична сила, яка волею долі домінує зараз у декотрих регіонах Північної Італії. "Ліга Півночі" – це дивовижний сплав ідеологічної маячні про "германський і кельтський спадок" мешканців регіону зі здоровим, хоч і трохи вузьколобим прагматизмом, який зводиться до того, що Північ Італії перераховує в бюджет країни істотно більше, ніж звідтіля отримує.

Одразу після створення, яке трапилось 1989 року, "Ліга Півночі" і справді була організацією вельми радикальною, і виступала за негайне відокремлення регіону від Італії та створення "держави Паданія". Але за декілька років існування на межі легальності – і далеко за межами політичного мейнстріму, творці партії зрозуміли, що на їхній товар немає попиту. І стали далеко більш поміркованими, замінивши у своїх програмних цілях вимоги стосовно незалежності на вимоги більш справедливого перерозподілу бюджету. А з ультра консервативного на початку світогляду почали активно рекламувати помірковану ксенофобію під лозунгом "біженців геть!". І вітер політичного успіху наповнив у якийсь момент вітрила "Ліги".

Ідилія час від часу порушувалась хіба черговими корупційними скандалами, які періодично вибухали довкола партії. Найголосніший із них трапився у 2012 році навколо нецільового витрачання "Лігою Півночі" 4 мільйонів євро, виділених з державного бюджету на фінансування партії в період з 2008 по 2011 рік. Кошти були витрачені на фінансування Паданської гвардії, Паданської профспілки, Руху молодих паданців та інших сепаратистських проектів. В результаті скандалу "ідейний паданець" і засновник партії Умберто Боссі був вимушений піти у відставку, і біля керма його замінило молодше і прагматичніше покоління.

При тому партія фактично відмовилася від будь-якої чітко вираженої ідеології, віддрейфувавши у бік відвертого популізму. Що не завадило "Лізі Півночі" – чи, принаймні, окремим функціонерам політсили – схвально відгукнутись про окупацію Криму. І підписати угоду про співпрацю з "Єдиною Росією".

Але чи означають результати вчорашнього "референдуму" тотальну підтримку подібного політпроекту з боку мешканців Північної Італії? Навряд чи.

Чи підтримають мешканці Ломбардії та Венето пропозицію платити менше податків – або отримувати більше соціальних послуг? Звичайно підтримають. Чи погодяться вони вийти на барикади за "незалежність Паданії"? Звичайно ж, ні.

Це, власне, і все, що потрібно знати про можливі правові й соціальні наслідки вчорашнього референдуму. Який, насправді, був достатньо креативною підготовкою до загальних виборів, які пройдуть в Італії наступного року. Підготовкою, яку "Ліга Півночі", за доброю традицією, провела не за партійні гроші, а за кошти регіональних бюджетів.

Фото EPA

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme