Метод "овечки Доллі": В Китаї можуть клонувати людей, з мавпами вже вийшло

Китайські вчені здійснили справжній прорив у біомедицині 

Метод "овечки Доллі": В Китаї можуть кло…

У Китаї змогли клонувати мавп за допомогою переносу ядра соматичної клітини, що стало справжнім проривом у біомедицині. Результати досліджень китайських вчених опубліковані у статті в журналі Cell, пише Depo.ua.

Що сталося

Вчені у Шанхаї розповіли, що їм вдалося клонувати мавп за такою ж методикою, як у 1996-му році шотландські вчені клонували "овечку Доллі" (прожила 6 років).

Китайські вчені проводили випробування протягом трьох років. Їм вдалося значно прискорити процес перенесення ядра з клітини мавпи-донора в порожню яйцеклітину. Це знизило ймовірність процесу відторгнення.

Також вчені розробили спеціальну суміш ферментів і молекул РНК, яка захищала білкову оболонку від ушкоджень і змушувала яйцеклітину ділитися. Дослідники відзначають, що подібна процедура клонування з використанням нововведень може завершитися успіхом в кожному третьому випадку.

"Ми вражені - надзвичайно вражені, - сказав Му-Мін-Пу, з Китайської академії наук. - Це дійсно, я думаю, прорив для біомедицини".

Нові макаки

В результаті експериментів, на світ з'явилися дві макаки Чжун Чжун і Хуа Хуа. Вони народилися вісім та шість тижнів тому і розвиваються так само, як і звичайні неклоновані макаки у їхньому віці.

Клонування людей

Деякі вчені вважають, що за клонуванням мавп послідує наступний крок із людьми, враховуючи біологічну схожість між мавпами та людьми.

"Люди можуть задатися питанням: чи є вони наступними?", - говорить Інсоу Х'юн, біоетик у Case Western Reserve University.

Китайські вчені визнають, що будь-якою новою технологією можна зловживати. Але вони підкреслюють, що вони не зацікавлені в тому, щоб будь-коли намагатися клонувати людину.

"Якщо говорити технічно, то цілком можна клонувати людину, - говорить один із авторів дослідження По. - Але ми не будемо робити це. Немає жодного плану щоб щось робити з людьми".

Лікування хвороб

"Я думаю, що це вражаюче - значний прогрес", - говорить Дітер Еглі, біолог-репродуктор з Колумбійського університету. Він додав, що результати дослідження можуть призвести до подальших експериментів. Наприклад, заразити цих мавп людськими хворобами і спробувати їх вилікувати.

The Wall Street Journal також пише, що цей прорив може допомогти у лікуванні хвороб головного мозку. Мавп дуже перспективно використовувати для дослідів. Наприклад, одну із клонованих мавпочок можна заразити хворобою людини, а іншу - лишити здоровою. При цьому, мавпи будуть з однаковими генами. А далі спостерігати, як впливає лікування на хвору мавпу, порівнюючи її стан із незараженою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme