Збірну України з хокею очолив колишній гравець НХЛ

У попереднього тренера знайшли російський паспорт.

Ігор Петренко

Ексгравець Національної хокейної ліги (НХЛ) Дмитро Христич очолив збірну України. Про це повідомляє Суспільне Спорт, передає Depo.ua.

За це призначення проголосувала Рада Федерації хокею України.

54-річний Дмитро Христич – чемпіон світу 1990 року у складі збірної СРСР, учасник Олімпіади-2002 у Солт-Лейк-Сіті зі збірною України. Найбільш результативний в історії українець в НХЛ, у північноамериканській лізі виступав за "Вашингтон Кепіталз", "Лос-Анджелес Кінгз", "Бостон Брюїнз" і "Торонто Мейпл Ліфз". Учасник Матчу всіх зірок НХЛ у 1997 і 1999 роках.

Працював асистентом головного тренера збірної України у 2008-2012 і 2021-2022 роках.

До тренерської команди Христича у збірній України увійшли головний тренер київського хокейного клубу "Сокіл" Олег Шафаренко і канадський фахівець Нік Філан.

Христич здійснюватиме загальне управління командою, ухвалюватиме остаточні кадрові і стратегічні рішення.

Шафаренко відповідає за тактичну і стратегічну підготовку команди до головних змагань, планує і здійснює тренувальний процес.

Філан відповідатиме за аналітичну підготовку, вивчатиме можливості кандидатів у збірну, аналізуватиме гру суперників.

Контракт з новим тренерським штабом розрахований на один рік. Перед Христичем поставлене ключове завдання: вихід збірної України до другого за силою дивізіону 1-А чемпіонату світу. Друге завдання – омолодження складу збірної.

Зараз збірна України виступає у третьому за рангом дивізіоні І-В. Наступний чемпіонат світу у цьому дивізіоні відбудеться з 27 квітня до 3 травня 2024 року. Суперниками України будуть Іспанія, Естонія, Китай, Литва і Нідерланди.

2023 року збірна України з хокею учетверте поспіль грала у дивізіоні І-В світової першості. У п'яти матчах "синьо-жовті" набрали 10 очок і посіли друге місце, програвши Японії, яка підвищилася в класі.

Попереднім тренером національної збірної України з хокею був Вадим Шахрайчук. Після двох років роботи на посаді у вересні 2023 року його відсторонили після оприлюднення у соцмережах результатів розслідування СБУ щодо наявності у тренера паспорта росії.

ФХУ в заяві про відхід Шахрайчука пояснила це рішення бажанням тренера зосередитися на клубній роботі у столичному клубі "Київ Кепіталз".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Спорт