Як стікери стали зброєю українських ультрас (ФОТО)

Стікери українських футбольних фанів з мистецтва перетворюються на патріотичну пропаганду

Як стікери стали зброєю українських ульт…

Стікери - це наліпки, які європейські футбольні фани почали використовувати ще у 80-их роках 20 століття. В Україні мода на стікери пішла на початку 2000-их років.

На сьогоднішній день стікери стали справжнім мистецтвом і кожен поважаючий себе фанат перед матчем обов'язково має брати із собою наліпки із зображенням свого улюбленого клубу.

Мета

Для фанатів стікери - це спосіб рекламування своєї фанатської фірми, улюбленого клубу, або можливість висловити протест проти якогось явища. Завдяки яскравому дизайну стікери є помітними. Наклеюючи їх у велелюдних місцях фанати доносять до людей потрібну їм інформацію. Наліпки стали певним елементом пропаганди, оскільки людина, яка кожен день бачить одні й ті самі стікери, так чи інакше запам'ятовує інформацію і потім дізнається про неї детальніше. Так було з акцією "Свободу Павліченкам". Тривалий час ультрас "Динамо" та інших клубів, які долучилися до неї, розклеювали стікери в громадському транспорті та інших людних місцях.

У середовищі ультрас є досить популярною "битва стікерів". Коли фанати одного клубу, приїжджаючи у чуже місто, розклеюють всюди якомога більше стікерів із зображенням своєї команди, або наліпки з образливим змістом, а фани господарів намагаються перебити їх власними стікерами. Фани також кажуть, що стікерами вони позначають власну територію.

Деякі вболівальники використовують наліпки для реклами власних фанатських фірм та клубів, розклеюючи їх навіть за кордоном. 

Останнім часом серед європейських ультрас популярнішим став протест проти політики УЄФА. Зброєю фанів, крім акцій на стадіонах та графіті, стали стікери.

Бізнес

Виготовлення стікерів в Україні стало справжнім бізнесом. Дизайнери, які створюють оригінальні зображення, заробляють за свої послуги досить хороші гроші. У соцмережах є велика кількість груп, які займаються друкуванням наліпок, а фан-клуби продають їх перед матчами з невеличкою націнкою. 

Нам вдалося поговорити із керівником однієї з груп у соцмережах, які розробляють дизайн та продають фанатам стікери. 

"До нас часто звертаються представники різних фан-клубів. Є досить відомі футбольні клуби ("Динамо" Київ, "Шахтар" Донецьк), але трапляються навіть аматорські колективи, яким хочеться заявити про себе. Ціна залежить від складності. Переважно за розробку дизайну брав 500 гривень. Зараз думаю про те, щоб змінювати розцінки", - розповідає нам дизайнер Сергій. 

За його словами стікери друкують від 100 та більше штук. Є різні розміри, але популярні - 7x7 - 14х3,5см та 8x8 - 16х4см. Наприклад, друкування 250 стікерів 4 видів 7x7 буде коштувати 175 гривень. 8x8 обійдеться вже у 220. Якщо хочете більше видів наліпок, наприклад 10, це обійдеться близько 400 гривень за ту ж саму кількість. Часто можна зустріти продаж комплектів із 7 оригінальних стікерів різних видів в середньому за 7 гривень. 

"Фан-клуби замовляють в мене стікери. Роблю їм дизайн, вони друкують, а потім підвищують ціни, продаючи фанам перед матчами. Великий попит забезпечує прибуток. У соцмережах наліпки перетворилися на справжній бізнес", - додає Сергій.

І дійсно, зустрічаються колекціонери, які виставляють оригінальні стікери на аукціони, виручаючи за колекції досить пристойні кошти. 10 "олдскульних" наліпок може піти з молотка навіть за 400 гривень. 

Пропаганда

Під час Майдану-2014 українські ультрас створювали тематичні наліпки, які з'являлися на вулицях міст. 

Після початку російської агресії деякі українські фани почали власну інформаційну війну з росіянами. Вони прикрашали анексований кримський півострів наліпками "Крим - це Україна", але найпопулярнішим став вболівальник, який наклеїв патріотичний стікер біля Кремля.

Навіть завдяки таким незначним на перший погляд вчинкам українська нація отримує моральну перевагу над ворогом.

Стікери українських клубів

Більшість українських клубів представлені оригінальними наліпками. Їх кількість та яскравість залежить від активності фан-рухів. Інколи трапляється, що фанати аматорських колективів створюють набагато більше наліпок, рекламуючи свій клуб, ніж ультрас клубу УПЛ. Це стосується донецьких "Металурга" та "Олімпіка". Стікери від фанів цих клубів можна побачити дуже рідко. 

Пропонуємо Вам підбірку яскравих стікерів українських клубів Прем'єр-ліги.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme