Уряд заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях разом з агресорами

Поки невідомо, як діятиме рішення, що поширюється і на кваліфікаційні змагання до Олімпіади-2024.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Уряд заборонив українським спортсменам б…

Українським спортсменам заборонили брати участь у змаганнях, де виступатимуть представники росії і білорусі. Про таке рішення Кабінету міністрів України повідомив міністр КМУ Олег Немчінов в ефірі національного телемарафону "Єдині новини", з посиланням на "Суспільне Спорт" інформує Depo.ua.

Якщо ж українські представники якогось виду спорту порушать цю заборону, відповідну федерацію можуть позбавити статусу національної.

"На засіданні уряду ухвалене протокольне рішення за пропозицією колеги Гутцайта (міністра молоді та спорту, голови Національного олімпійського комітету України Вадима Гутцайта – ред.) про те, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях тільки там, де нема росіян. Відповідно участь поза межами цих критеріїв може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національної", - сказав Немчінов.

Це рішення діє для усіх без винятку змагань і турнірів, зокрема й відбіркових до Олімпійських ігор 2024 року, які відбудуться в Парижі.

На сайті Уряду України це рішення наразі не опубліковане.

Поки немає роз’яснень про механізм дії цієї заборони. Скажімо, на одному й тому ж турнірі спортсмени можуть змагатися як індивідуально, так і у складі команд. У такому разі незрозуміло, чи поширюватиметься заборона на весь турнір.

Олег Немчінов зазначив, що у контексті бойкоту змагань спортсменам варто думати не про їхні  кар'єри, а про збережене життя:

"Що робити самим спортсменам? Учора був на черговому похороні свого доброго знайомого, який віддав понад 20 років легкій атлетиці, і загинув на Харківському напрямку. І в якого залишилося троє дітей. Він добровільно пішов на другу війну. І прослужив він не на кухні, якщо можна так сказати. Тобто він був у бойових підрозділах. Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК і допущення росіян чи білорусів до змагань українці не зможуть взяти участь, що поламається кар'єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей".

Нагадаємо, днями Міжнародний олімпійський комітет дав рекомендацію міжнародним спортивним федераціям розглядати питання допуску до змагань росіян і білорусів лише щодо індивідуальних виступів спортсменів. У командних видах спорту росіяни й білоруси не виступатимуть. Заборонено допуск спортсменів і функціонерів із рф та рб, які підтримують війну, є військовослужбовцями або правоохоронцями. Також заборонено використання будь-яких кольорів російського і білоруського прапорів у місцях проведення змагань, перебування атлетів, персоналу і глядачів. Заборонено національні символи, у тому числі емблеми НОКів і національних федерацій.

Питання ж щодо допуску росіян і білорусів на відбіркові змагання до Олімпіад 2024 і 2026 років МОК вирішить пізніше.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme