Українські дзюдоїсти бойкотуватимуть чемпіонат світу: На змагання допустили представників країн-агресорок

Через позицію Міжнародної федерації дзюдо головний турнір сезону пройде без наших спортсменів.

Ігор Петренко

Збірна України із дзюдо бойкотуватиме чемпіонат світу із цього виду спорту. Про це "Суспільне Спорт" повідомив головний тренер команди Віталій Дуброва, передає Depo.ua.

Це рішення ухвалене у відповідь на дії Міжнародної федерації дзюдо (IJF). Вчора, 29 квітня, в останній день подачі заявок на чемпіонат світу, міжнародна федерація оголосила про дозвіл брати участь у світовому чемпіонаті представникам росії і білорусі – у нейтральному статусі.

Виступати на змаганнях зможуть лише ті дзюдоїсти зі згаданих держав, які пройдуть перевірку на предмет відсутності "пропаганди війни", зокрема, у їхніх соцмережах. Цю перевірку здійснюватиме "незалежна" компанія, йдеться у заяві IJF.

Цього ж дня росіяни подали заявку на участь у ЧС-2023 з дзюдо: команду країни-агресорки зареєстрували як "Індивідуальних нейтральних атлетів". При цьому у російській збірній присутні представники спортивного клубу російської окупаційної армії цска. Також організатори чемпіонату світу зареєстрували для участі в турнірі двох атлетів з білорусі із порушенням принципів відбору.

Зазначимо, як раніше повідомляв Depo.ua, це уже вдруге Міжнародна федерація дзюдо повертає росіян і білорусів на татамі. Уперше це сталося влітку 2022 року. Внаслідок цього рішення Україна бойкотувала кілька міжнародних турнірів, після чого у вересні 2022 року представників агресорів знову відсторонили від змагань.

Чемпіонат світу із дзюдо відбудеться з 7 до 13 травня у місті Доха (Катар). Окрім власне медалей, цей турнір має значення відбіркового на Олімпіаду-2024 в Парижі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Спорт