Що треба зробити, щоб отримати зарплату від Коломойського

Футболісти "Дніпра" висунули ультиматум олігарху, який заборгував їм гроші. От тільки існує більш дієвий спосіб примусити його платити

Андрій Коваленко

На вихідних у ЗМІ з'явилася інформація щодо чергового конфлікту "власник-персонал" у "Дніпрі".

Що сталося

Видання tribuna.com повідомило, що гравці написали колективний лист керівництву клубу, в якому пригрозили не поїхати на другий збір, якщо їм не почнуть виплачувати борги по зарплаті. Мовляв, гравців розлютило, що клуб розрахувався повністю з Бойком та Дугласом, щоб ці футболісти не покинули клуб безкоштовно. Як відомо, Бойко нещодавно став гравцем "Бешикташа".

Джерела depo.ua підтверджують написання листа. Втім його підписали далеко не всі футболісти команди - легіонери у своїй більшості в "бунті" участі не беруть. 

Що вимагають гравці

Футболісти хочуть отримати свої гроші.У вересні вже була подібна ситуація.

Навесні "Дніпро" розбив виплати футболістам на дві частини - авансову і зарплатну. Але другу частину гравці жодного разу не отримували. До цього слід додати, що зарплата в клубі виплачується у гривнях за курсом 12 грн за долар, який сьогодні в обмінниках продають по 27. 

Борги потроху почали виплачувати у листопаді, але нові всеодно накопичилися. За даними depo.ua, "Дніпро" не виплачував повністю зарплату за 3 останні місяці.

Чого добивається Коломойський

У керівництві "Дніпра" в кінці минулого року дали зрозуміти гравцям, що вони можуть шукати собі нові клуби - з трансферами їм "Дніпро" не перешкоджатиме. Коломойський вирішив економити на футболі. Платити велику зарплату футболістам, яка у "Дніпрі" в середньому становить $50-70 тис. на місяць, він не буде. Тому хоче спекатися дорогих виконавців. Якщо гравець знайде клуб, як у випадку з Бойком, борги перед ним погасять і продадуть. 

Звичайно, не всі футболісти хочуть кидати "Дніпро" з гарними умовами, що прописані у контракті. Але контрактні зобов'язання, які не виконуються зараз, навряд чи будуть виконуватися у майбутньому. 

Щодо нинішньої ситуації в клубі вирішили грати у мовчанку.

Що потрібно робити

Спілкуватися із власником клубу, якого бачать в кращому разі один раз на кілька років, мовою ультиматумів - це справа даремна. Після першого ультиматуму частину грошей виплатили, але накопичилися нові заборгованості. 

Потрібно робити так, як це вже зробили іспанські помічники екс-тренера клубу Хуанде Рамоса. 

Їм Коломойський теж заборгував - 900 тис. євро.

Спочатку треба звернутися до палати з вирішення спорів ФФУ. Коли вона винесе позитивне рішення на користь гравців, як це було у випадку з іспанцями, то "Дніпро" повинен буде заплатити.

Якщо і після цього Коломойський не заплатить - слід звертатися до спортивного арбітражного суду у Лозанні. До речі, гравець "Дніпра" Федецький свого часу виграв у Лозанні справу проти "Карпат", відсудивши в клубу близько 1 млн гривень боргів. Справа може тягнутися кілька років, але всеодно футболісти її виграють і борги "Дніпро" поверне. Якщо ж ні - санкції, бан у єврокубках, заборона на трансфери та інші веселі речі, у порівнянні з якими відібрані призові за Лігу Європи здаватимуться подарунком.

До речі, не варто забувати, що до 31-го січня "Дніпро" має розрахуватися зі старими боргами, бо інакше УЄФА виключить клуб з єврокубків в одному з наступних сезонів, якщо команда туди проб'ється.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Спорт