Що таке кримська Прем'єр-ліга від "Гобліна-Пуйла" (ФОТО, ВІДЕО)

"Беркут", українці, ігнор УЄФА - це все сучасний кримський чемпіонат з 8-и команд, який на півострові у самому розпалі

Що таке кримська Прем'єр-ліга від "Гоблі…

22-серпня 2015 року на анексованому Росією півострові стартував футбольний чемпіонат - Прем'єр-ліга Кримського футбольного союзу. 

"Союз" був створений у липні. Його очолив Юрій Ветоха - екс-футболіст, бізнесмен та колишній менеджер "Норильського нікеля" - структура мільярдера Прохорова.

У російських ЗМІ відразу почали "трубити", що створений він під егідою УЄФА. Але у європейській федерації всіляко уникають кримської теми.

Дійсно, коли у грудні 2014 року УЄФА заборонив кримським клубам грати у чемпіонаті Росії з 1-го січня 2015 року, європейцям довелося пообіцяти, що вони допоможуть розвивати футбол у Криму. Наразі саме УЄФА відповідає за футбол на півострові. Вони дозволили проводити у Криму футбольний чемпіонат, але повністю ізолювали його. 

УЄФА "забив" на Крим

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Візит делегації УЄФА на чолі з відповідальним за футбол на півострові Францішеком Лаурініцем постійно відкладається. Не дивлячись на слова представників кримського футболу, що через певний час клуби зможуть грати у єврокубках, в УЄФА відразу дали зрозуміти, що цього не буде

Що таке Прем'єр-ліга КФС

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Не дивлячись на "ігнор" УЄФА, який можна трактувати "Хоче Путін фінансувати футбол - нехай фінансує без нас", чемпіонат на півострові стартував. КФС разом з Федерацією футболу Севастополя зробили для цього все можливе. У чемпіонаті беруть участь 8 команд : "ТСК" (Сімферополь), СКЧФ (Севастополь), "Рубін" (Ялта), "Океан" (Керч), ФК Бахчисарай, ФК Євпаторія, "Кафа" (Феодосія), "Беркут" (Армянськ). На момент написання статті у Прем'єр-лізі було зіграно 7 турів. 

Лідирують прогнозовано колективи Сімферополя та Севастополя. В Армянську замість українського "Титана" тепер грає такий популярний в Криму клуб "Беркут".

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Також з 29 серпня тривають змагання у Другій кримській лізі - Відкритому чемпіонаті Криму, де грають 13 команд. 

За форматом змагань, найгірша (8-а) команда Прем'єр-ліги поступається місцем першій команді Другої ліги. 

Команда, яка посяде в ПЛ 7-у сходинку грає стикові матчі з другою командою Другої ліги. 

Формат Прем'єр-ліги - два кола. Такий самий формат і у Другої ліги. 

Хто платить

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Фінансування кримського футболу повністю йде з російського бюджету. УЄФА відмовився фінансувати першість, Україна також відмежувалася, але і не заважає - це логічно і правильно. Хочуть грати, нехай грають за гроші агресора, або повертають Крим Україні.

Перед стартом сезону 6 з 8 клубів мали отримати гроші з бюджету Росії. Лише "ТСК" та "СКЧФ" говорили про таємних спонсорів, які будуть вкладати гроші у клуби. Але згодом "ТСК" також став "бюджетним" - фінансується з Кримського бюджету (бюджет Росії), а "СКЧФ" отримав гроші від влади Севастополя.

Взагалі бюджети клубів у Криму не доходять і до $1 млн. Навіть якщо брати лідерів.

Відомі українці

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Чемпіонат Криму підсилився багатьма відомими в Україні футболістами. Наприклад, у складі "СКЧФ" грає Олександр Жабокрицький, який виступає за "Севастополь" з 2003 року. У "ТСК" також на полі бігають відомі українські футболісти. Євген Одинцов, екс-гравець "Олімпіка", "Сталі", "Полтави" взагалі є одним з кращих бомбардирів. Екс-гравець московського "Спартака", "Ворскли", "Металурга" із Запоріжжя Антон Монахов також гарно вписався у склад сімферопольського клубу. Але найголовнішою зіркою є Денис Голайдо - відомий півзахисник "Таврії", донецького "Металурга" та збірної України.

Транслятор

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

ДТРК "Крим" транслює матчі Прем'єр-ліги. Також ігри можна дивитися на сайтах деяких клубів.

Фанати

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

Взагалі активний ультрас рух у Криму наразі суто проросійський. Влада полює на проукраїнських фанів, засуджує їх, а на футбол тепер можна ходити лише за паспортами.

Втім, відвідуваність домашніх матчів, у середньому, складає понад 1000 тис. А самі поєдинки за якістю нагадують Другу лігу України.

Що буде далі

Футбол буде ізольований у Європі. Кримські клуби ніколи не гратимуть у єврокубках, якщо півострів надалі залишатиметься у складі Росії. 

Команди фінансуватимуться з бюджету, але чим гірше будуть справи у Росії, тим більшою буде імовірність смерті футболу на півострові. 

Україна не буде допомагати місцевому футболу до тих пір, поки півострів не повернеться до її складу. 

Інфраструктура потроху руйнуватиметься.

База "Таврії"

Що таке кримська Прем'єр-ліга від

А росіяни та кримчани і надалі слухатимуть ось такі відмазки міністра спорту Мутка.

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme