Що необхідно знати про Закон по боротьбі з корупцією у спорті Павелка-Кожем'якіна

Президент ФФУ Андрій Павелко (БПП) та Андрій Кожем'якін (Батьківщина) створили "Проект Закону про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень". За нього проголосувало 243 народних депутати

Що необхідно знати про Закон по боротьбі…

Depo.ua піднімає наш старий текст про Закон по боротьбі з корупцією. Даний законопроект був зареєстрований 2-го липня та переданий на розгляд керівництву. 

Верховна Рада у другому читанні підтримала цей законопроект 3-го листопада. За відповідний закон проголосувало 243 народних депутати.

Головне науково-експертне управління розглянуло законопроект і рекомендувало доопрацювати його. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

У пояснювальній записці до закону ми знаходимо інформацію про його необхідність, оскільки нинішній закон "Про протидію корупції" не охоплює спорт.

Тепер до основних тез.

1). Згідно законопроекту, боротимуться з корупцією всі, включаючи і громадськість (МВС, прокуратура, Антикорупційне бюро та ін.). Цей закон охопить весь український спорт.

У спорті боротьбою займатимуться всі особи, які пов'язані з організацією спортивних змагань: Міністерство молоді та спорту, федерації, НОК, власники клубів...

"Суб'єктами протидії корупції" призначаються спеціально уповноважені державні органи відповідно до вже існуючого закону "Про протидію корупції". Це органи прокуратури, підрозділи МВС по боротьбі з організованою злочинністю і Національне антикорупційне бюро.

2). Механізм роботи. Якщо людина стала свідком протиправних дій - вона має повідомити органи, які вказані в першому пункті. Наприклад, виявлений факт "договірного матчу". Людина має повідомити ФФУ, а ті вже можуть розібратися самі, або залучити правоохоронців. У ФФУ займатися "договірними" матчами буде, швидше за все, Комітет з етики та чесної гри на чолі з Ігорем Кочетовим. Також з виявленим фактом корупції можна звертатися відразу до правоохоронних органів. 

"Правоохоронні органи мають право і повинні залучатися до розслідування та покарання корупційних дій в українському спорті". Інформувати про протиправні дії мають журналісти, громадськість, спортсмени, працівники спортивної сфери та ін.  

Про порушення можна заявити анонімно, але головне, щоб у такому повідомленні були зазначені конкретні імена, дати та інші факти. 

Згідно Закону, орган, якщо у футболі, то це ФФУ, має провести власну експертизу, а вже потім звертатися до правоохоронців. Про механізм не уточнюється. 

3). "Ставки на спорт". Законопроект прописує це поняття. Він передбачає окремі порушення і покарання в цій сфері. Працівникам клубів, а також спортсменам, забороняється робити ставки на офіційні змагання, де приймає участь їхня команда. 

Тут є одна незрозумілість. Із закону не ясно, може спортсмен робити ставки на матчі, в яких не грає його команда, або обмеження стосуються всіх матчів чемпіонату без виключення, якщо його команда бере у ньому участь. Цілком можливо, що футболіст умовного клубу "А" не може ставити гроші лише на матчі клубу "А" із командою "Б", але може поставити на матч команди "Б" з клубом "С". Також можливо, що закон виключає це.

Порушників каратимуть штрафом згідно від розміру їхнього збагачення. Якщо не більше 20 мінімальних зарплат (до 24 тисяч гривень) - штраф складе від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 121-305 тисяч гривень) із конфіскацією виграного. Повторне порушення протягом року - від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, конфіскація виграного і позбавлення права займатися спортивною діяльністю на рік.

Якщо "прибуток" від "ставок" буде вищим за 24 тисячі гривень - у гру включається Кримінальний кодекс. Штраф зросте до 700-2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 426-1218 тисяч гривень), а також з'явиться можливість сісти в тюрму або в колонію на строк від 2 до 5 років.

4). За спортивну корупцію, не тільки у питанні "ставок на спорт", Закон пропонує карати великими штрафами. Для цього необхідно внести поправки в Кримінальний кодекс, а також в Кодекс про адміністративні правопорушення. 

Наприклад, якщо співробітник клубу або спортсмен знав про намір або факт корупції, але не зробив нічого, щоб зашкодити корупційній діяльності, йому загрожує штраф від 125 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 76 до 152 тисяч гривень. Якщо правопорушення буде скоєне повторно - покарання від 152 до 243 тисяч.

За організацією договірного матчу, вплив на результат змагання, підкуп та ін., тут штраф становитиме 200-1000 НМДГ (наразі це 122-609 тисяч грн). Також за це можна сісти за ґрати на термін від 1 до 3 років з конфіскацією. Якщо робити правопорушення повторно, або на змаганнях дитячих чи юнацьких команд, можна опинитися у в'язниці на 2 - 5 років.

5). Єдиний мінус законопроекту - боротьбою з корупцією займатимуться всі відразу. Одного конкретного органу немає. З цього може вийти, що, наприклад, ФФУ або Міністерство молоді та спорту можуть спробувати "зам'яти" потрібні справи. Але є один плюс - контролювати це може громадськість та самі спортсмени. Чи вийде спільна робота правоохоронців та "спортсменів" успішною покаже лише час. Зараз можна констатувати, що кращого закону по боротьбі з корупцією у спорті ще не було.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme