Саакашвілі повинен оголосити війну футбольній мафії в Одесі

Губернатор Одещини має взятися за проблеми "Чорноморця", притиснувши екс-регіонала Клімова та дозволивши клубу знову грати матчі чемпіонату в Одесі

Саакашвілі повинен оголосити війну футбо…

Перед новим губернатором Одещини Міхеілом Саакашвілі стоїть багато складних завдань, і не останнє місце серед них посідатиме футбол. Адже вирішення футбольних проблем Південної Пальміри забезпечить новому очільнику області і соціальні, і політичні дивіденди.

"Чорноморець" та футбол

Одеса - не тільки курортне та туристичне місто, але й футбольне. Місцевий "Чорноморець" - чудовий бренд, який склався ще за радянських часів. Фан-клуб "Чорноморця" є одним з найбільших , а стадіон - одним з найкращих в Україні. 

Але з весняної частини сезону УПЛ-2014/2015 міліція та ФФУ заборонили "Чорноморцю" проводити домашні матчі в Одесі. Головна причина - напружена ситуація в місті та терористичні загрози. Від цього рішення постраждали одесити, які звикли до футболу та успіхів одеської команди в сезонах 2012/2013 та 2013/2014.

На той час губернатором Одещини була людина Коломойського - Ігор Палиця. Йому не вдалося стабілізувати ситуацію в місті та області. Людей тримали у напрузі постійними терористичними загрозами, знахідками вибухівки та іншим. Варто говорити, що людям це набридло. Вони хочуть спокою.

Саакашвілі та футбол

Саакашвілі, на відміну від президента України Петра Порошенка, свого часу у Грузії був пов'язаний з футболом. Після "революції троянд" та з самого початку президентства він робив футбольні меседжі. 

"Ми створимо ефективну національну програму розвитку спорту в країні", - казав  Саакашвілі у 2004, підкреслюючи, що футбол - його "особистий пріоритет".

Але найголовніше досягнення Саакашвілі - війна зі "злодіями в законі", які після розвалу СРСР контролювали грузинський футбол. 

Варто згадати що у 90-х та на початку 2000-х у Грузії відбувалися страшні речі, пов'язані з футболом. Тоді київське "Динамо" придбало у "Динамо" з Тбілісі спочатку зіркового захисника Каху Каладзе, а потім нападника Георгія Деметрадзе. Клуб з Тбілісі контролювали відомі на всю Грузію кримінальні угруповання. На початку 2000-х київське "Динамо" продало Деметрадзе в іспанський "Реал Соьєдад" за 5 млн євро, а Каладзе у "Мілан" за 16 млн євро. Шалені гроші стали приводом для кримінальних воєн у Грузії, бо угруповання, які контролювали "Динамо" Тбілісі вважали, що частина грошей за перепродаж футболістів до Європи має належати їм. Вони намагалися тиснути на керівництво грузинської федерації, щоб та в свою чергу наїхала на клуб братів Суркісів та родичів гравців.

Саакашвілі повинен оголосити війну футбольній мафії в Одесі - фото 1

Каха Каладзе на початку своєї кар'єри у "Динамо" Тбілісі

Запекла війна тривала кілька років. Колишній президент федерації футболу Грузії, у минулому футболіст збірної СРСР Каха Асатіані був убитий біля під'їзду власного будинку пострілом у потилицю. Бандити викрали і вбили брата Кахи Каладзе - Левана. Брав участь у розбірках знаменитий грузинський "злодій в законі" Таріел Оніані. Війна припинилася лише після приходу до влади Саакашвілі і прийняття "закону проти злодіїв", в результаті чого більшість з них були змушені втекти з Грузії.

За старої системи особливо активно футболом займалися члени збройного формування "Мхедріоні" колишнього "злодія в законі" Джаби Іоселіані. Дійшло до того, що саме вони вирішували, хто з футболістів гідний вийти на поле, а хто - поки "не готовий". Найчастіше, в збірну потрапляли гравці зі зв'язками в навколофутбольному світі. Всі трансфери здійснювалися тільки за згодою тих же "смотрящих". 

Саакашвілі, бажаючи перетворити футбол в один із брендів свого правління і чудово розуміючи значення футбольних успіхів для зміцнення своїх позицій у країні, виділив з бюджету близько $100 млн на відновлення центрального стадіону та підтримки дитячого футболу. При ньому у Грузії відкрили безліч футбольних шкіл, а тренери і судді мали можливість навчатися і проходити стажування в кращих футбольних клубах світу. 

Саакашвілі повинен оголосити війну футбольній мафії в Одесі - фото 2

Останнім клубом, за який грав Георгій Деметрадзе в Україні, був київський "Арсенал"

У 2010 році влада Саакашвілі ув'язнила відомого футболіста Георгія Деметрадзе. Його звинувачували у "причетності до злодійського світу". Згідно із заявою головної прокуратури, Деметрадзе за завданням кримінального авторитета Вато Кіпіані, який жив в його київському будинку, "вибивав" $140 тис.  у "мазовщиків" - людей, які неформально робили великі ставки в ході чемпіонату світу з футболу. Його засудили до 6 років тюрми, але після поразки команди Саакашвілі на виборах, Деметрадзе потрапив під амністію і вийшов на волю у 2013-му. 

Саакашвілі та одеська футбольна мафія

Власником одеського "Чорноморця" є відомий екс-регіонал та нардеп Леонід Клімов. В Одесі Клімова з Макіївки знають, як успішного бізнесмена. Йому належать 14 торгових і офісних центрів. Минулого літа двигуном його бізнесу стала мережа готелів "Чорне море" - після анексії Криму багато українців вирушили на літній відпочинок до Одеси. Орендний дохід Клімова, за оцінками Forbes, в 2014‑му склав 170 млн гривень. Він будує котеджі на узбережжі Чорного моря, але всім зрозуміло, що просто так неможливо стати таким успішним у "непростій" Одесі. Клімов може стати першим авторитетом, якому Саакашвілі наступить на болючий мозоль, якщо, буде за що. 

Саакашвілі повинен оголосити війну футбольній мафії в Одесі - фото 3

Одеський футбол як інструмент 

Губернатор Одещини мусить зробити ставку на футбол з декількох причин. 

1). Повернувши матчі Прем'єр-ліги до Одеси він продемонструє людям стабільність у місті та регіоні. Всім вже набридла постійна терористична загроза. І саме дозвіл на масові заходи - футбольні матчі - стане доказом того, що Саакашвілі вдалося вгамувати терористів. Для дозволу потрібно зробити не дуже багато - отримати гарантії від місцевої міліції. Після цього і ФФУ не буде проти. Звичайно, ризикувати життями людей не можна, але, на нашу думку, в Одесі міліція здатна впоратися із загрозами, які несе футбольний матч.

2). Наразі одеський "Чорноморець" перебуває у скрутному становищі. Клімов не платить зарплату, бо його "Імексбанк" був визнаний неплатоспроможним. Команду потрібно рятувати. І це може зробити Саакашвілі. Він повинен знайти спонсорів для клубу, притиснувши Клімова. Це буде важко, але він здобуде дуже багато позитивних балів, якщо зробить такий крок. 

Футбол може стати головною ударною силою Саакашвілі на початку губернаторства в Одесі. Успіхи у цьому напрямку принесуть йому рейтингові бали, які можуть знадобитися в майбутньому, перекривши певні невдачі у боротьбі з криміналом "столиці Чорного моря". Бо футбол - це піар та один з кращих політичних інструментів сучасності. 

Читайте також: Якою може бути Одеса через два роки (ФОТО)

Читайте також: 5 завдань Саакашвілі: від війни з Коломойським до перемоги над Путіним

Читайте також: Саакашвілі хочуть "підколоти" губернаторством на Одещині

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme