Платіні може залишити Блаттера господарем "світового" футболу Африки, Азії та Росії

Після чергової перемоги 79-річного "друга Росії" Блаттера на виборах президента ФІФА, головний менеджер європейського футболу Мішель Платіні може оголосити війну та виграти її

Платіні може залишити Блаттера господаре…

Сьогодні Йозеф Блаттер прогнозовано виграв президентські вибори у принца Йорданії Алі попри постійні корупційні скандали, останній з яких вразив ФІФА напередодні Конгресу. 

Поразка принца Алі - це невдача Заходу у боротьбі з азіатськими шейхами, африканськими пристосуванцями та російськими любителями "розпилу" грошей. Але це лише поразка у битві, але не у війні.

Мішель Платіні раніше заявляв, що у разі перемоги Блаттера УЄФА може вийти з ФІФА

Мішель дуже не хотів, щоб до цього дійшло, тому до останнього намагався домовитися з впливовими шейхами. Але ті обрали Блаттера, бо з ним простіше - він свій, давно знайомий. З Блаттером легко вирішувати потрібні питання, які не завжди законні.

Тепер Платіні доведеться відповідати за власні слова і мобілізувати Європу. Більшість європейських країн підтримують позицію президента УЄФА. Їм набридло вирішувати питання методом у кого більше. Вони хочуть прозорості та законності.

Першим серйозним ударом по ФІФА може бути бойкот ЧС-2018. За нього виступає Велика Британія. За участі США, Німеччини та Англії бойкот можуть підтримати й інші європейці. Варіанти тут різні: звичайний бойкот європейськими збірними мундіалю, від чого ФІФА та Путін втратять шалені гроші, а спонсори відвернуться від Блаттера, очікування розслідування ФБР та спроба посадити Блаттера до в'язниці через корупцію, або вихід з ФІФА. 

Останній варіант призведе до розколу світового футболу. Але таким чином Європа виграє війну з маріонеткою азіатсько-африкансько-російської коаліції. І не доведеться чекати 2019 року, коли будуть нові вибори.

Плюси

Останнім часом європейська квота на ЧС була 13 команд. Лише нещодавно УЄФА почав наполягати на збільшенні її до 14. У європейських збірних грає найбільше футбольних зірок, їхні матчі цікавлять глядачів набагато більше, ніж поєдинки команд Африки, Азії та Південної Америки, не кажучи вже про Океанію. Європейські збірні приносять хороші гроші телеканалам, які купують у ФІФА права на показ матчів ЧС.

Якщо європейці не братимуть участь у чемпіонатах світу, то справи ФІФА дуже погіршаться. Спонсорів навряд чи будуть цікавити поєдинки Катару проти Нігерії. Вони потягнуться до Європи. Рятуватимуть ФІФА хіба що Бразилія та Аргентина, але навіть вони не врятують мундіаль без Європи, де є Німеччина, Італія, Іспанія, Нідерланди, Португалія, Англія, Франція, Швейцарія, Данія та інші. 

Саме Європа виховує більшість футбольних зірок, а ті, які родом з тієї самої Бразилії, Аргентини чи Африки, свої "золоті роки" проводять у європейських клубах.

Європа може навіть покращити свої справи без ФІФА. Варто лише проводити Євро не раз на чотири роки, а, скажімо, раз на два. Спонсори прийдуть не тільки зі Старого Світу, але і з США, Австралії та тієї самої Азії. Команди з інших континентів також можуть делегувати свої збірні для участі у турнірі від УЄФА. Платіні досвідчений реформатор, який з 2007 року вніс багато нововведень у європейську футбольну систему. Взяти хоча б Лігу Європи та майбутню Лігу націй УЄФА. Тому і тут щось придумає. 

Майбутнє країни Пу

Сьогодні Росія, мабуть, єдина країна УЄФА, яка відкрито підтримує Блаттера. З огляду на це країна Пу має отримати шанс виграти "азіатсько-африканський" чемпіонат світу від Блаттера. Європа якось проживе без грошей "Газпрому". Але, чомусь здається, що у разі демонстрації сили від Платіні, якого підтримає Захід та європейські країни, риторика росіян дуже сильно зміниться. Вони ж не хочуть, щоб у гості до Путіна в 2018 році приїхали Зімбабве, Нігерія та Кувейт.

Радикалізм

Такий крок з боку Платіні та Європи, насправді, малоймовірний. Сценарій розколу світового футболу не дуже тішить обидві сторони, тому у цю гру, скоріше за все, ніхто не буде бавитись. Але він виглядав би дуже круто.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme