Культова гра FIFA як дзеркало убогості українського футболу

На цьому тижні офіційно вийшов FIFA-2016 - найпопулярніший футбольний симулятор у світі, в якому компанія EA Sports знову прокинула українську Прем'єр-лігу

Культова гра FIFA як дзеркало убогості у…

Мільйони футбольних фанатів в нашій країні чекали на вихід цієї гри. Вони свято вірили, що нарешті в офіційній версії буде українська Прем'єр-ліга. Підігрівало віру у це опитування від EA Sports серед фанатів гри, де кожна людина віддавала голос за ту лігу, яку хотіли б побачити у FIFA-2016. УПЛ виграла це опитування. 

Але не допомогло. Нашого чемпіонату знову немає у ліцензійній версії симулятора. Але там є один клуб - "Шахтар" Донецьк, який представлений у розділі "Остальной мир".

"Гірники" ще у 2013 році уклали контракт з Electronic Arts Inc. У FIFA-2014, FIFA-2015 та FIFA-2016 вони представлені з автентичною емблемою, формою і ігровим складом. Домашні матчі в симуляторах "Шахтар" проводить на "Донбас Арені", представленій в 3D-форматі. І війна на Донбасі не стала тут на заваді. У FIFA-2016 "Шахтар" грає домашні поєдинки у Донецьку. 

Культовий симулятор FIFA як дзеркало убогості українського футболу - фото 1

Убогість менеджменту Прем'єр-ліги

У 2008 році, коли створювалася УПЛ, її головним завданням було перетворити український футбол на бізнес. За всі ці роки Прем'єр-ліга була слугою інтересів певних олігархічних груп у футболі, але заробляти так і не почала. Від цього страждають наші клуби. Те, що деякі матчі чемпіонату дивилися у Бразилії ще в 2013 році, єдина заслуга керівництва цієї структури. 

У FIFA-2016 ми бачимо 33 футбольні ліги. Серед них є Російська Прем'єр-ліга, але немає української. І це при тому, що у таблиці коефіцієнтів УЄФА Україна йде 8-ю. Наш чемпіонат не вважають дуже слабким у Європі, але EA Sports обирає замість нас, наприклад, Швецію, Шотландію, чи Бельгію. Країни, де футбол є бізнесом. 

І навіть жіночі збірні вже з'явилися у симуляторі, а нам залишається грати лише за "Шахтар".

Бізнес

Ліцензійний диск з FIFA-2016 коштує $50. Electronic Arts Inc. укладає вигідні контракти з лігами і клубам, щоб власники гри могли насолоджуватися віртуальним футболом на власних ПК чи ігрових консолях, граючи реалістичними клубами та футболістами у реалістичних чемпіонатах.

Росіяни заробили, за неофіційною інформацією, понад $10 млн за надання ліцензії. Ці гроші були розподілені між клубами. Російський вболівальник може грати у FIFA-2016 без патчів, брати участь в онлайн-турнірах улюбленими командами. Український продовжуватиме грати у піратські версії. 

Через те, що Прем'єр-ліга не просувала наш чемпіонат, наприклад, як та сама Росія, наші клуби втратили можливість заробляти на комп'ютерній грі. Огляди РФПЛ є на ТК "Евроспорт", а українську першість згадують лише тоді, коли УЄФА офіційно підозрює клуб ПЛ "Олімпік" у договірних матчах. Або тоді, коли клуби вдало грають у єврокубках.

Звичайно, Electronic Arts Inc. також оцінює ринок країн, чемпіонати яких додає у гру. Наразі оборот компанії оцінюється у $2,33 млрд (показники 2015 року). Чистий прибуток на рівні $1 млрд і це не межа. 

В Україні доходи громадян не дозволяють купувати щорічно гру за $50. Тому і платити великі гроші за наш чемпіонат Electronic Arts Inc. не буде, якщо схоче його додати у гру. Але навіть $1 млн в умовах відсутності ринку - фантастичні гроші. 

Але і без нашого чемпіонату українцями у симуляторі можна пограти. Крім "Шахтаря", наприклад, Коноплянкою, який є одним із найсильніших у "Севільї".

Що робити

Керівництво УПЛ має контактувати з Electronic Arts Inc., намагатися зробити власну пропозицію, можливо, на смішних умовах, щоб наш чемпіонат з'явився у культовому симуляторі. Нам потрібно боротися з піратськими версіями гри, проводити офіційні турніри з FIFA під егідою УПЛ. Якщо навіть чемпіонат не відразу потрапить до гри, але в розділі "Остальной мир" з'явиться більше українських клубів - гроші за це підуть на наш ринок і покращать життя клубів в країні, де футбол не став бізнесом. 

Зрозуміло, що не кожен українець купить ліцензійний диск з грою за $50. Але і такі громадяни в нас знайдуться.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme