Чому Аласанія показує українцям не те Ріо-2016

Замість того, щоб відправити свої знімальні групи до Бразилії, UA:Перший купив найдешевший пакет, у якому часто транслюють те, що не цікаво українцям

Чому Аласанія показує українцям не те Рі…

Українці дивляться Олімпіаду в Бразилії. Але на жаль, не ті змагання, які б їм хотілися. Яскравий приклад: відсутність трансляції півфіналу наших шпажисток. Замість цього "Перший Національний" показував види спорту, у яких українці не були представлені взагалі. В чому проблема?

За словами директора Національної телекомпанії України Зураба Аласанії, неприємна ситуація сталася через брак коштів. "Договір з компанією OBS (комерційна компанія, уповноважена Ле Гарде Спорт) на доставку з Ріо в НТКУ мульті-латерального стріму (так званий "пакет MDX" - 13 стрім-трансляцій, одна з яких - новинна, себто "збірна солянка" цікавих моментів, і 12 стрімів - це трансляції з майданчиків змагань). Вартість пакету - 200 тис. доларів. Сплачений UA:Першим повністю в 2015-2016 році", - зазначив він.

Фактично, це самий дешевий пакет, який не дає змогу показувати ті види спорту, які потрібні українському глядачеві.

Для того, щоб транслювати те, що хочеться, до Бразилії треба було відправити власну команду. З розрахунку квитки на літак для команди каналу, готель (або хостел), транспорт, розмитнення тимчасово ввезеної техніки, інтернет, місцевий мобільний зв'язок і т.д. з розрахунку мінімально можливого охоплення змагань - 15 осіб (п'ять знімальних груп "журналіст-оператор", два коментатори прямого ефіру, режисер трансляції, два інженери відеомонтажу - все разом це коштувало 70 тисяч доларів. До цього також варто було додати ще один договір з OBS - за 200 тисяч доларів, який надавав би додаткові послуги - коментаторські позиції (кабіни в місцях проведення змагань, обладнані всім необхідним для трансляцій у прямому ефірі), оренда офісу, офісне обладнання, комунікації в усіх робочих локаціях, уни-латеральний стрім (можливість замовити окремий канал передачі трансляції з Бразилії в Україну, якщо якесь зі змагань не ввійшло в мульті-латеральний стрим).

За словами Аласанії, десятки спроб UA:Першого домогтися від КабМіну цих оплат в 2015 році - ні до чого не призвели. Грошей на це не знайшлося.

Говорячи про витрати Аласанія відмітив, за негласною традицією вони завжди покривалися готівкою з нелегальних прибутків НТКУ. "З 2014 року нелегальних прибутків UA:Перший не практикує. Мінфін, Мінспорту, НОК - пообіцяли посприяти легальній відправці команди. Не відправили", - зазначив Аласанія.

Враховуючи той факт, що Україна вже заплатила за мінімальний пакет 200 тисяч доларів, ще додаткових 70 тисяч для того, щоб відправити власні знімальні групи в Ріо, виглядає абсолютно підйомною сумою. Втім, не зрозуміло, чому Аласанія публічно пояснює ситуацію зараз – вже під час Олімпіади? Адже на сполох треба було бити до того. Як би там не було, але тепер наші телеглядачі через повну інертність керівництва Національної телекомпанії дивитимуться тільки те, що їм скажуть.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme