Китай купує Ахметова

Китайська Суперліга скуповує світових зірок і торкнулася навіть Ахметова

Китай купує Ахметова

Зимове трансферне вікно розірвав Китай. Місцеві клуби витрачали шалені гроші на трансфери, скуповуючи європейських зірок. Це не американська МЛС і не індійська Суперліга. Все набагато гірше, точніше, краще для них, а гірше для Європи, бо їдуть туди дійсно круті гравці.

"Шахтар" продав Алекса Тейшейру у Китай за 50 млн євро. У "Цзянсу Сунін" Алекс зароблятиме 10 млн євро на рік.

Давайте просто поглянемо на найбільш  знакові зимові трансфери китайських клубів.

Список:

Джексон Мартінес  - з "Атлетико" до "Гуанчжоу Евергранд" - 42 млн євро

Рамірес - з "Челсі" до "Цзянсу Сунін" - 28 млн євро

Жервіньйо - з "Роми" до "Хебей Чайна Форчун" - 18 млн євро

Гуарін - з "Інтера" до "Шанхай Шеньхуа" - 13 млн  млн євро

Алекс Тейшейра - перейшов з "Шахтаря" до "Цзянсу Сунін" - 50 млн євро

Це лише найпомітніші трансфери. Загалом цієї зими китайські команди витратили понад 290 млн євро. Це найбільший показник серед усіх ліг світу.

І це все тільки початок. У Китаї взялися за футбол по-серйозному. Гру мільйонів дуже любить генсек компартії і голова КНР Сю Цзіньпін. Він запустив масштабну реформу, яка робить ставку на спортивну молодь, відсунув державу від усіх спортивних федерацій, куди вкладатися має бізнес. Також він прагне за 12 років вивести спортивний ринок на об'єм у $800 млрд. 

Бізнесу все подобається. Для компаній, які вкладаються у спорт, податок на прибуток знижують з 25% до 3%. Звичайно, компанії швидко вклалися у футбольні клуби.

Більшістю китайських команд володіють великі забудовники. 

Наприклад, найсильніший клуб Китаю "Гуанчжоу Евергранд" отримує гроші від забудовника Evergrande Real Estate і інтернет-рітейлера Alibaba. Власники цих компаній мають величезні статки - понад $30 млрд разом. 

"Цзянсу Сунін", куди перейшов Тейшейра, в грудні 2015-го купив Suning Commerce - ритейлер в області електроніки. Компанія оцінюється майже у $20 млрд.

Якщо говорити про комерцію у місцевому футболі - все дуже погано. Це звичайна "олігархічна" футбольна модель. Клуби - роздуті мильні бульбашки. Вони витрачають гроші, але прибутків не отримують. Поки що. Оскільки 5-річні права на трансляцію китайської Суперліги продані за 1,6 мільярдів юаней. Це колосальний ріст у порівнянні з колишніми контрактами. Раніше Суперліга отримувала близько 100 млн юаней. 

Якщо порівнювати цей контракт з Україною чи Росією - такі нам не снилися. А от права на показ англійської Прем'єр-ліги з 2016 по 2019 рік коштували понад 5 млрд фунтів. 

Навряд чи колись футбол у Китаї стане бізнесом і взагалі чемпіонат вийде на серйозний рівень. Зрозуміло, що європейські зірки їдуть туди заробляти гроші, бо зарплати там становлять від 10 до 40 млн євро на рік. Це не жарти. А от рівень матчів... Азіатська ліга чемпіонів - це далеко не європейська. Рівень команд там смішний. Та і на внутрішній першості можна не дуже напружуватися.

Ринок для Ахметова

Лідер "Шахтаря" Алекс Тейшейра обрав Китай. У Європі ж "Ліверпуль" пропонував лише 32 млн за Алекса. Крім Тейшейри "Цзянсу Сунін" хоче купити Яя Туре майже за 40 млн євро. 

Враховуючи сучасні реалії, Ахметову краще подивитися у бік Китаю і торгувати туди своїх бразильців, за яких там готові платити космічні гроші. Для виживання "Шахтаря" у режимі економії, у яку клуб увійшов після початку бойових дій на Донбасі, Китай виступає чудовим донором.

 Але в такому випадку "Шахтар" не зможе говорити про те, що він претендує на почесне місце у європейській клубній родині, на яку він так довго орієнтувався. Зараз у Європі "Шахтар" має імідж клубу, що виховує непоганих гравців. Але у Європи грошей менше, ніж у Китаю. 

Якщо брати заробіток "гірників" на Лізі чемпіонів (15,5 млн євро) і додати ще 50 млн за трансфер Тейшейри, то вони заробили більше, ніж за літнє трансферне вікно, коли продали Дугласа Косту, Луїса Адріано та Фернандо разом за 46 млн євро.

А попереду ще Ліга Європи, де теж можна трішки підзаробити. Одна біда - якісні бразильці закінчуються. Наступний на черзі - Бернард. Але Китай ще довго витрачатиме гроші. Тому, можливо, це вдале освоєння ринку.

У матеріалі використані дані sports.ru

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme