Донецький "Шахтар" представив нового головного тренера і оголосив про прощання з воротарем-зіркою

Нідерландець Патрик ван Леувен змінив на тренерському містку донеччан хорвата Ігора Йовічевіча.

Ігор Петренко

Патрик ван Леувен призначений головним тренером футбольної команди "Шахтар" (Донецьк). Про це повідомляє офіційний сайт донеччан, передає Depo.ua.

Контракт із 53-річним нідерландським фахівцем розрахований на два роки. 

Спеціаліст сьогодні представлений команді.

Після завершення кар’єри гравця ван Леувен працював у футбольній академії нідерландського "Феєноорда" (2000-2006 рр.). Із 2006 до 2013 року був координатором і директором дитячої академії "Шахтаря". Потім – спортивним директором "Кайрату" (Казахстан), директором академії "Маккабі" (Тель-Авів, Ізраїль). У 2020-2021 рр. тренував дорослу команду "Маккабі", з якою завоював Кубок країни.

Сезон 2022/23 років відпрацював головним тренером "Зорі" (Луганськ), яка завершила чемпіонат України на 3-му місці. На чолі з ван Леувеном луганці провели 30 матчів в УПЛ: здобули 20 перемог, 4 нічиї, зазнали 6 поразок (різниця м’ячів: 61–34). За підсумками анкетування клубів ван Леувен названий кращим тренером Української Прем’єр-ліги сезону-2022/23.

Про намір господаря "Шахтаря" Ріната Ахметова відправити у відставку головного тренера команди Ігора Йовичевича, який пропрацював на цій посаді лише рік, але запам'ятався успішним виступом радикально оновленої команди в Лізі Чемпіонів і здобуттям титулу чемпіона України, говорили ще у червні цього року. Але офіційно все відбулося лише зараз: 1 липня оголосили про звільнення хорвата, 3-го – про призначення ван Леувена.

Тим часом "Шахтар" в Нідерландах уже розпочав літні підготовчі збори до сезону. Команда прибула до Роттердама, де базуватиметься до 23 липня і планує провести 5 контрольних матчів.

Крім того, генеральний директор ФК "Шахтар" Сергій Палкін повідомив, що завершив виступи у складі команди 39-річний голкіпер Андрій Пятов.

Фото: ФК "Шахтар" (Донецьк).

Андрій Пятов виступав за "Шахтар" із 2007 року, перейшов до команди із полтавської "Ворскли". За 16 років зіграв 482 поєдинки за "гірників" у всіх турнірах. З "Шахтарем" 11 разів ставав чемпіоном України, 8 разів вигравав Кубок і 6 разів Суперкубок України. У сезоні-2008/09 виграв із донецькою командою Кубок УЄФА.

На рахунку воротаря – 102 матчі за збірну України. Учасник трьох чемпіонатів Європи (2012, 2016 і 2020) і чемпіонату світу 2006 року.

"Шахтар" запропонував Пятову востаннє зіграти за клуб під час благодійного поєдинку проти лондонського "Тоттенгема", який відбудеться 6 серпня.

Раніше сам Пятов говорив про бажання продовжити кар'єру футболіста і пограти ще кілька років. Він не отримав нового контракту, проте має запрошення увійти до тренерського штабу Патрика ван Леувена.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Спорт