Чому договірні матчі в Україні будуть завжди

"Зоря" та "Металіст" зізналися, що їхні футболісти брали участь у договірних матчах та грали на тоталізаторі. Але реальної боротьби з "договірняками" ми ніколи не побачимо

Чому договірні матчі в Україні будуть за…

Дійсно революційна заява пролунала від гендиректора "Зорі" пана Рафаїлова. Клуб провів внутрішнє розслідування і вигнав 11 футболістів команди U-19, які брали участь у "зливах" матчів, граючи на тоталізаторі.

Також заворушилися і в "Металісті", де грошей не платять вже 7 місяців. Про внутрішнє розслідування розповів спортивний директор "Металіста" Олександр Бойцан. Кілька гравців команди U-21 грали договірні матчі. Теж букмекерська мафія їх торкнулася.

Найбільше за всіх про дивні матчі в українському футболі говорять журналісти програми "Профутбол". Торкаються вони переважно величезних ставок на поєдинки U-21, U-19, які носять дивний характер. Також донецький "Олімпік" редакція не раз підозрювала у нечесній грі. Цим журналістам хочеться подякувати, бо вони першими на ТБ почали говорити про наявність "договірняків".

Боротьба як "фейк"

Давайте скажемо чесно - договірні матчі існували завжди, ще з радянських часів. Але за СРСР та у перші роки незалежності провернути їх було набагато легше, бо більшість поєдинків не транслювалися по ТБ. І у ті роки переважно купували суддів та гравців команди суперника. Впливу мафії, яка заробляє на ставках, тоді не було. головна проблема - докази і кришування "договірняків". Система була вибудована настільки чітко, що у футболі всі про це знають, говорять між собою, але боротьбу ніяк не ведуть, бо гірше буде.

 Досі ходять легенди про матч Вищої ліги на початку 90-их, який насправді не відбувся, але нібито був зіграний на папері і результат визнаний. Про арбітрів, у яких із гетр сипалися гроші під час гри, а також збирання грошей усією командою, щоб заплатити суддям, бо засудять. Це лише легенди - доказів знову ж таки нема, крім кулуарних. 

Сьогодні ж ми бачимо іншу картину. Тоталізатор в Україні став головним джерелом договірних матчів. 

От тільки боротися з цим насправді ніхто не хоче. Заяви "Зорі" та "Металіста", звичайно, роблять добру справу. Одне діло - слова журналістів, а інше - офіційних представників футбольних клубів. Тепер ФФУ не зможе "відмазатися" від проблеми, що вона робила всі ці роки. І потрібно буде когось таки покарати. Але в пісумку вся боротьба з "договірняками"  - це один величезний фейк. 

Бо окрім журналістів ніхто не зацікавлений реально з ними боротися.

Елементарний доказ - під підозрою УЄФА опинилося 12 матчів "Олімпіка" в минулому сезоні. Про наявність "договірняків" каже глава Federbet Франческо Баранка, який нищить мафію в Італії. А що робить ФФУ та головний нібито борець із договірними матчами, віце-президент та голова комітету з етики та чесної гри Ігор Кочетов? Все дуже просто. Гру минулого сезону "Олімпік" - "Металіст", яку підозрювали у нечесному характері, визнали цілком нормальною. Мовляв, доказів "договірняка" немає. Але для "відмазки" три матчі сезону 2014/2015 назвали договірними - 1 у Першій лізі, 2 у "молодіжці".

Фейковою буде боротьба і після заяв "Зорі" та "Металіста". Під удар потраплять не дуже розумні молоді футболісти, які за $1000, зароблених на тоталізаторі, розпрощаються з кар'єрою. ФФУ, цілком можливо, проведе розслідування, яке торкнетья чемпіонатів U-21 та U-19. Інструмент для цього є - потрібно лише домовитися з правоохоронцями, щоб ті притисли букмекерські контори. Відразу можна дізнатися і замовників, і виконавців. Від футболу відсторонять купу молодих гравців. Але проблему тоталізаторів не вирішать. Перед УЄФА продемонструють боротьбу. А коли все уляжеться, ця проблема лишиться. Тому що коріння не можуть знищити навіть у Європі.  

Прийняли закон по боротьбі з корупцією у спорті. Тепер його силу варто перевірити на справі. 

Але боротьба з тоталізатором навіть у виконанні "Зорі" та "Металіста" виглядає як війна з конкурентом, який заважає клубам діяти як у старі часи - у буремні 90-ті.  

Зверніть увагу, говорять про тоталізатор, але ніхто не каже про інші форми договірних матчів.Чому? Мабуть, бо нікому не вигідно це побороти. 

"Договірняки" у нас будуть завжди, бо вони існують всюди в світі, але у меншій кількості. Потрібно ставити питання, як зменшити їхню кількість і зробити так, щоб руйнівна сила тоталізаторів не вбивала юнацький футбол.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme