Чи витягне Ахметов козир "Металурга" у Запоріжжі

Не дивлячись на кризу та заборону експорту військової продукції в Росію, родині Богуслаєвих вдавалося заробляти на "Мотор Січ", але футбол та "Металург" цим людям більше не потрібні

Чи витягне Ахметов козир "Металурга" у З…

Попри зусилля футбольного керівництва України з підписанням Меморандуму із клубами-боржниками, який дозволив зберегти в УПЛ 14 клубів, біда очікувала там, де її не чекали. Завжди стабільний, з багатою історією, гарною ареною та однією з найсильніших дитячо-юнацьких шкіл запорізький "Металург" з 1-го жовтня залишиться без грошей. Власник "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв та його син Олександр більше не будуть фінансувати команду. Один з найбільших донорів талантів для України може припинити своє існування. Богуслаєви пропонують всім охочим взяти клуб на поруки, але у нинішніх умовах мало хто зможе це зробити. Хіба що Рінат Ахметов.

Ахметов та Запоріжжя

Вплив олігарха в регіоні досить сильний. У Запоріжжя переїхала донецька бізнес-еліта, менеджери СКМ. "Опозиційний блок" у регіоні має найбільший відсоток підтримки, а попереду місцеві вибори. До них Ахметов готується посилено. На крісло мера від нього йде головний інженер комбінату олігарха "Запоріжсталь" Володимир Буряк.  Головна боротьба у місті точитиметься між "ахметівцем" та проєвропейським кандидатом від "БПП" та "НФ" Миколою Фроловим. Також на виборах боротиметься нинішній мер Олександр Сін. І у цій політичній боротьбі клуб "Металург" міг би стати гарним піаром. Той, хто його врятує, обов'язково отримає прихильність вдячних фанатів. 

І цю прихильність цілком може вже сьогодні отримати губернатор-"порошенківець" Самардак, якщо подумає, кому віддати клуб.

Чому Богуслаєви кинули клуб

Справа в тому, що після початку конфлікту з Росією експорт військової і продукції подвійного призначення до Росії був заборонений. Російський ринок забезпечував 70% виручки "Мотор Сiч". Богуслаєви знаходили можливості завантажувати потужності невійськовими замовленнями, співпрацюючи з Китаєм, Індією, Алжиром, Перу та ін. "Мотор Січ" приписували участь у проекті по розробці спільної моделі важкого цивільного вертольота. В проекті нібито беруть участь компанія Avicopter (КНР) і російський вертольотний завод ім. Міля, а запорізьке підприємство поставить двигун Д-136. Було уточнено, що постачальника двигуна буде вибирати Піднебесна. Але в Україні цю інформацію спростували. Попри на кризу у 2014 році портфель замовлень "Мотор Січ" склав $950 млн. 

Нардеп В'ячеслав Богуслаєв є одним з найбагатших людей України. За даними Forbes його статки сягають $148 млн.

У порівнянні з цим річний бюджет запорізького "Металурга" складає всього 25 млн гривень.

Останнім часом фінансування клубу скоротилося і він почав розраховувати переважно на вихованців власної академії. Наразі молодь "Металурга" посідає останню сходинку в Прем'єр-лізі, але місцеві 18-20-річні хлопці (Татарков, Демченко, Кулінич...) стали улюбленцями фанів. Команду в місті зараз люблять більше, ніж у часи нашестя легіонерів. Втім, Богуслаєвам набридло фінансувати діяльність клубу, підтримувати базу та стадіон у належному стані. Можливо, немає грошей на дотаційний проект, а може - це хитрий хід на користь олігарха-рятівника.

Навіщо Ахметову "Металург"

Не дивлячись на кризу в "Метінвесті" Рінат Ахметов цілком міг би знайти зайві 25 млн гривень задля піару. Фінансувати "Металург" могла б ахметівська "Запоріжсталь", оскільки особисто олігарх взяти на баланс клуб не може, бо вже є власником "Шахтаря". Проте всім відомо, кому належить "Запоріжсталь". Дану ініціативу розпіарили б на всю Україну. Ми б отримали новий фарм-клуб, а Ахметов виступив у якості благородного рятівника символа регіону. Але перетворення "Металурга" на другий "Іллічівець" навряд чи буде тішити українську та запорізьку футбольну спільноту. Щоб цього не допустити, губернатор Самардак вже сьогодні має задуматися над тим, як не дати "ахметівцям" бодай шансу попіаритися на футболі, який може принести їм додаткові бали на місцевих виборах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme