Артем Федецький: В нас найсильніша збірна в історії незалежності, а ці "жовтороти" щось шукають

Захисник збірної України в ексклюзивному інтерв'ю depo.ua розповів про поєдинок зі Словенією у Мариборі, вихід на Євро-2016, підлість суперника, журналістів-провокаторів, а також майбутнє нашої команди

Артем Федецький: В нас найсильніша збірн…
- Артеме, привіт. Чи дали тобі вихідний після матчу збірної?
- Трішки, кілька годин. На базі, відновлення...
-  Яку установку перед грою зі Словенією давав Михайло Фоменко? Грати на контратаках, "сушити гру" чи щось інше?
-  Що тобі відповісти? (Сміється). Установка була одна - це потрапити на фінальну частину Євро. І ми виконали це завдання. А по грі - ми знали, що буде навала з перших хвилин. Те, що ми пропустили такий швидкий м'яч... Ми розуміли, що сильна сторона словенців - це стандартні положення, ще й суддя виявився "фартовим", загрузив нас стандартами. Звісно, почали нервувати після пропущеного гола. Але в другому таймі проявили свої бійцівські якості, зціпили зуби і результат на табло.

- Здавалося, що Сречко Катанець дав установку своїм футболістам "ламати" швидких гравців України - Ярмоленка, Коноплянку. Ти постійно отримував по ногах. Таке взагалі практикується у футболі з боку тренерів?
- Якщо чесно, я з такими підлими футболістами вперше зустрічаюсь. Настільки все було по-іншому у Львові, коли вони грали. А у Мариборі вони і плювались, і били у "задню" спеціально, і стільки нюансів "із підтяжка", дуже підлих. Вони заслужено залишились вдома і поза Євро. Як сказав Женя Коноплянка: "хай борються за інше, а ми уже на Євро.
-  Тобі сильно дісталося? Йокіч дуже жорстко грав проти тебе?
- В кожній грі є нюанси, були стики, але щоб проти мене аж так жорстко, я б не сказав. Жорстко було проти Ярмоленка в першому таймі, коли йому в ахіли стрибнули, проти Коноплянки було грубо - це привело до червоної картки у словенців.  Особливо не сподобався їхній капітан - Цезар. Те, як він себе поводив на полі по відношенню до наших збірників. Він - провокатор номер один.
Було дуже багато "брудних" моментів, але все поза увагою головного арбітра. Провокації були навіть у його адресу з боку гравців збірної Словенії, на які він "повівся".  Шкода, що не завжди гра виходить чесною. Ми морально були до такого готові і виявились стійкими. 

- Як вдавалося стримувати емоції? Сидячи перед телевізором іноді здавалося, що ти підеш бити словенців
- Дуже важко, особливо коли розумієш, що будуть провокувати. Ми намагались робити все, щоб емоцій не було, розуміли який "накал" матчу, що стоїть на кону і, звичайно, потрібно було стримувати себе. Це важко, але ми молодці, ніхто не отримав карток за непотрібні речі, фоли, не відповівши на провокації з боку футболістів Словенії. 
-  Після матчу ти разом з фанатами прославляв воїнів АТО - ролик підірвав Інтернет. Коли виникла ця ідея?
- Таке не планується - це спонтанно, імпровізація. Нас приїхали підтримати фанати, їхня присутність відчувалась на стадіоні. За що дуже вдячний. Ми всі розуміли, що граємо за Україну. І свою перемогу присвячуємо нашій державі, нашому народу і, звичайно, нашим воїнам, які захищають всіх нас щодня від ворога. Низький їм уклін. Ми пишаємось ними.
- Чи плануються заходи, пов'язані з воїнамии АТО?
- Звичайно, коли з'являється вільний час, ми намагаємось провідувати наших бійців. Насправді, зараз такий насичений графік, що навіть на день народження сина буде гра і знову не зможу приїхати до нього. Але як тільки з'явиться вільна хвилина, ми з хлопцями збиремось і обов'язково провідаємо наших героїв.

- Після матчу ніяких конфліктів із словенцями не було? Може, в підтрибунному приміщенні? 
- Щось продовжувати в підтрибунному приміщенні немає сенсу - є результат на табло. Ми раділи, святкуали з фанатами,  в роздягальні і особливих конфліктів в "підтрибунці" я не бачив. Правда, що сподобалось, правий захисник суперників (Бречко - depo.ua) підійшов і вибачився, це було приємно. Але якби вони так гарно себе поводили на полі... Якщо б словенці мали моральні сили це зробити під час гри, а не після, це б була повага.

- Що сказав Михайло Фоменко в роздягальні після матчу?
- Він подякував гравцям за самовідддачу, що ми не "поплили", бо пропущений м'яч міг зламати нас морально, адже на кону стояло дуже багато. Звичайно, в першому таймі ми не показали такої видовищної гри, як показували в інших матчах, але з приводу бійцівських якостей і характеру не підвели. По грі - у нас ще буде достатньо часу, щоб розібрати всі моменти, підготуватись.
Артем Федецький: З Фоменком мають підписати новий контракт - фото 1

- Фоменко був таким самим "красномовним" як завжди? 
- Михайло Іванович дуже стримана людина, але було видно, що він задоволений. Все ж таки ми увійшли в історію, зламали неприємну традицію матчів прей-офф. Фоменко - молодець, він показав нам свою довіру і ми намагались віддячити йому за це своєю грою на полі.
- Зараз буде вирішуватися доля Михайла Фоменка на посаді тренера збірної. Чи хотів би ти, щоб саме цей наставник очолював збірну на Євро?
- Однозначно, так. Адже Михайло Іванович виконав завдання, яке було перед ним поставлене і він заслужив, щоб з ним продовжили контракт. Це моя особиста думка і я сподіваюсь, що все вирішиться в хорошу сторону і Фоменко залишиться.
-  Після матчів з'явилося багато негативних матеріалів стосовно гри збірної, мовляв, ви грали погано. Що можеш відповісти журналістам?
 - Ці "жовтороти" постійно щось шукають і знаходять погане, чому просто не можна насолодитись моментом, що збірна потрапила на Чемпіонат Європи? Я не сперечаюсь, ми не показали яскравого матчу, як грали до того. Але я повторюсь - на кону стояло надто багато, і хлопці розуміли свою шалену відповідальність за результат у цих двох поєдинках. Бувають і такі матчі. Людині потрібно щось говорити, от вона і говорить. Головне - це результат.
- Жеребкування групового раунду Євро-2016 відбудеться 12-го грудня. Ви у другому кошику і точно не зіграєте з Росією, Італією... З ким би ти хотів зустрітися на Євро? 
 - Немає різниці з ким грати - це фінальна частина і слабких збірних немає. Кожен хоче показати себе, як окремо гравці, так і команди загалом. Будемо спокійно готуватись, зараз головним завданням є вихід з групи. Я пишаюсь тим, що потрапив саме в цю збірну і в цей період. На мою думку - це найсильніша збірна за всю історію незалежності країни.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme