10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі

Днями американець Майкл Фелпс здобув на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро свою 22-гу золоту олімпійську медаль

10 рекордів найтитулованішого спортсмена…

Глядачі Олімпійських ігор уже майже звикли до золотих медалей американського пловця Майкла Фелпса. Зараз їх уже 22. Ні серед живих, ні серед мертвих немає жодного спортсмена, який стільки разів сходив на верх олімпійського п'єдесталу.

Фелпс уже неодноразово повідомляв, що Олімпіада в Ріо стане останньою в його кар'єрі, але він уже одного разу ішов із плавання, а потім знову повертався із перемогами.

А поки пригадаємо найбільші з рекордів найтитулованішого спортмена сучасності.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 1

Фелпс почав займатися плаванням у віці семи років, а вже у 15 взяв участь у своїй першій Олімпіаді - Сіднеї-2000 - ставши наймолодшим олімпійським плавцем із США за останні 68 років. Найвище, чого він тоді досяг - 5 місце у запливі на 200 м батерфляєм, але всі його рекорди були попереду.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 3

Майкл Фелпс є наймолодшою людиною, яка будь-коли встановлювала світовий рекорд із плавання. 30 березня 2001 року на Чемпіонаті світу з водних видів спорту Фелпс побив світовий рекорд на дистанції 200 метрів стилем батерфляй. Йому тоді було 15 років і 9 місяців.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 1

На своїй другій Олімпіаді в Афінах Фелпс виграв вісім медалей - 6 золотих і 2 бронзових, встановивши при цьому три олімпійських і один світовий рекорд. Крім того, вісім медалей, здобутих на одній Олімпіаді до Фелпса здобувала лише одна людина - радянський гімнаст Олександр Дитятін, але серед медалей росіянина всього три були золотими

На Олімпіаді 2008 року в Пекіні Фелпс виграв усі дистанції, на яких стартував, і завоював ще 8 золотих нагород, що зробило його 14-разовим олімпійським чемпіоном і абсолютним рекордсменом за кількістю виграних золотих медалей на одній Олімпіаді. Попереднє досягнення належало пловцю Марку Спітцу — 7 золотих медалей на одній Олімпіаді, яке він встановив у Мюнхені 1972 року.

Обійшовши фінського легкоатлета Пааво Нурмі, радянську гімнастку Ларису Латиніну, американського легкоатлета Карла Льюїса і Марка Спітца, в яких було загалом по 9 золотих медалей, Фелпс став найтитулованішим спортсменом в історії сучасних Олімпійських ігор. А його похід за олімпійським золотом тільки починався.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 3

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 4

На Олімпійських іграх в Лондоні в 2012 році Фелпс здобув ще чотири "золота" і два "срібла", довівши загальну кількість своїх олімпійських медалей до 22 і перевершивши цим усіх атлетів у всіх видах спорту. До цього рекорд тримала радянська гімнастка Лариса Латиніна, яка була володаркою 18 медалей. Її рекорд протримався 48 років.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 5

 На Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро в 2016 році Фелпс виграв уже чотири золоті медалі - в естафетах 4 × 100 м і 4 × 200 м вільним стилем, а також на дистанціях 200 м стилем батерфляй і 200 м комплексним плаванням, ставши, таким чином , найстаршим за віком (31 рік) олімпійським чемпіоном з плавання на індивідуальній дистанції. 

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 6

Крім того, Фелпс побив зовсім уже старий, практично легендарний рекорд, який протримався понад два тисячоліття. Перемігши 13 разів на індивідуальних дистанціях, він перевершив у цьому давньогрецького легкоатлета Леоніда Родоського, який виграв своє змагання у 12-й раз за 2168 років до бразильської Олімпіади.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 7

Від спортивних рекордів перейдемо до більш екзотичних звершень Фелпса. Цей 31-річний спортсмен їсть, напевно, найбільше у світі, споживаючи за день 10 - 12 тисяч кілокалорій. Це потрійна норма для чоловіків. Існує навіть таке поняття, як "дієта Фелпса". Ось приблизний список страв цієї дієти:10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 8

Сніданок: Три сендвічи з яєчнею, заправлених сиром, листям салату, томатами, смаженою цибулею і майонезом. Дві чашки кави. Омлет з п'яти яєць. Чашка каші. Три скибочки французьких тостів, присипаних цукровою пудрою. Три млинці з шоколадною крихтою.

Обід: 450 грам макаронів. Два великих сендвічи з білого хліба з шинкою, сиром і майонезом. Пляшка енергетичного напою, що містить 1,000 калорій.

Вечеря: 450 грам макаронів. Ціла піца. Кілька енергетичних напоїв.

Звісно, що така велика кількість їжі потрібна для посилених тренувань - Фелпс тренується 6 разів на тиждень по 5 годин. Цілком імовірно, що спортсмен насправді їсть менше їжі. 

Хоча сам він цілком не проти посміятися над своєю "дієтою", про що свідчить це відео.

І наостанок. Зріст Фелпса - 193 см, але при цьому у нього 47-й розмір стопи, що дещо більше від середнього показника навіть для людей його габаритів. Великі ступні, непропорційно короткі ноги і непропорційно довгий торс, а також розмах рук, який дорівнює 203 см - чудові фізичні параметри для справжнього чемпіона.

10 рекордів найтитулованішого спортсмена у світі - фото 9

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme