Люди продовжують еволюціонувати, - вчені

Генетики з Університету Квінсленда в Австралії знайшли в людському геномі докази того, що функції нашого організму змінюються

Дослідники вивчили геномні дані 126 545 осіб, щоб показати еволюційні відмінності між поколіннями, передає Depo.ua з посиланням на Science Alert.

Природний відбір включає в себе повільні зміни, які займають покоління, і ці зміни часто настільки тонкі, що ми навіть не помічаємо. Щоб відстежити ці зміни, група дослідників з Інституту молекулярних біологічних наук і Інституту мозку Квінсленда використовувала статистичний метод для пошуку мутацій в ДНК.

Вони ретельно досліджували 28 складних ознак, таких як мінеральна щільність п'яти, облисіння у чоловіків, вік жінки при перших менструаціях і менопаузі, вік жінок при перших пологах, силу перейм і розміри тазостегнового суглоба.

Вивчаючи гени, пов'язані з цими ознаками у людей в різному віці, можна побачити відмінності між поколіннями. Дослідники заявили, що виявили ознаки негативного відбору - видалення шкідливих варіантів генів - за кількома ознаками. І найсильніше свідчення було в рисах, пов'язаних з серцево-судинною функцією і репродуктивною функцією.

Для серцево-судинної функції команда виявила зміни, пов'язані з розміром талії і співвідношенням талії і стегон. Було виявлено, що надлишок жиру навколо талії був значно пов'язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Таким чином, люди з цією ознакою частіше вмирають в більш ранньому віці, а, значить, ця ознака буде зустрічатися все рідше.

Сильні зміни від покоління до покоління показав також вік жінки в період менопаузи. Вік перших менструацій і вік при перших пологах також значимо змінюються з плином часу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme