UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Екс-банкір Аблязов голосив себе лідером спротиву в Казахстані 

Колишній банкір та ексміністр уряду Казахстану Мухтар Аблязов оголосив себе лідером опозиції в охопленому протестами Казахстані 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Екс-банкір Аблязов голосив себе лідером…
Фото: Wikipedia

Також Аблязов зробив доволі гучну заяву та назвав Росію країною-окупанткою.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

"Президент РФ Володимир Путін методично нав’язуватиме свою програму, намагаючись створити таку структуру, як Радянський Союз", – сказав Аблязов у розмові з журналістами. 

Він оголосив себе лідером протестів та заявив, що країна зараз у "геополітичній грі". А введення російських військ у межах "миротворчої операції" ОДКБ він називає окупацією.

Ексбанкір зазначив, що якщо Захід не втрутиться в ситуацію, на Казахстан чекає доля Білорусі.

Зауважимо, зараз колишній чиновник живе у Франції, але висловив готовність прилетіти до Казахстану.

Хто такий Мухтар Аблязов

Аблязов – казахстанський підприємець, колишній міністр енергетики, індустрії й торгівлі Казахстану (квітень 1998 — жовтень 1999), голова ради директорів БТА банку, віднедавна – відеоблогер. Він також – лідер опозиційного руху "Демократичний вибір Казахстану". Наразі проживає у Франції, де отримав політичний притулок.

Народився 16 травня 1963 року в селі Ванновка Південно-Казахстанської області. 

У 1986 році закінчив Московський інженерно-фізичний інститут за спеціальністю "фізик-теоретик". Після закінчення інституту працював інженером, молодшим науковим співробітником, інженером в Казахському державному університеті.

У 1990 році вступив до аспірантури МІФІ, звільнився з поточної роботи в Алмати, зайнявся бізнесом. З 1991 по 1993 рік був директором МП "Мадіна". З 1992 року – засновник і президент фірми "Астана-Холдинг"

З 1993 по 1997 роки був засновником, власником і президентом казахстанської холдингової компанії "Астана-Холдинг". Діяльність організації охоплювала різні напрями від поставки зерна, цукру та інших харчів до банківської галузі.

З червня 1997 Мухтар Аблязов був президентом національної компанії KEGOC.  З квітня 1998 по жовтень 1999 року був міністром енергетики, індустрії і торгівлі Казахстану в уряді Нурлана Балгімбаєва. У жовтні 1999 року пішов у відставку, зазначивши, що методи управління режиму Назарбаєва унеможливлюють проведення системних реформ

У 1999 році Мухтару Аблязову було висунуто звинувачення в розкраданні грошових коштів, перевищенні посадових повноважень і створенні злочинного угруповання.

18 липня 2002 року суд, за наказом Назарбаєва, засудив Аблязова до 6 років ув'язнення у виправній колонії загального режиму. Всі найвідоміші міжнародні правозахисні організації, такі як Human Rights Watch, Amnesty International та інші, засудили дії казахстанської влади і оголосили Мухтара "в'язнем сумління".

13 травня 2003 року Мухтар Аблязов був звільнений з в'язниці під тиском міжнародних організацій та інститутів. 

Але вже 27 листопада 2018 року Мухтар Аблязов засуджений до довічного ув'язнення за організацію вбивства людини. 

Відомо, що Мухтар Аблязов одружений та має чотирьох дітей: Мадіну, Мадіяра, Алуа та Алдіяра.

Нагадаємо, у п'ятницю, 7 січня, на заході Казахстану поновилися мирні протести. Мітингувальники висунули вимоги до влади. 

Читайте також: Протести в Казахстані: Чому казахи відмовилися йти за російським сценарієм

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme