В НБУ озвучили "рецепт" уповільнення інфляції

У квітні 2019 року на споживчому ринку спостерігалося прискорення інфляції як у місячному (до 1,0%), так і у річному вимірі (до 8,8%)
 

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Facebook голови НБУ Богдана Данилишина.

 

Данилишин нагадав, що за чотири місяці 2019 року споживча інфляція в України становила 3,4%.

 

"За таких тенденцій досягнення прогнозного показника НБУ по інфляції – 6,3% на кінець 2019 року – виглядає сумнівним", – вважає голова Ради НБУ.

 

Серед факторів, що можуть призупинити зростання інфляції, Данилишин назвав:

 

- збільшення пропозиції овочів та фруктів;

- зниження цін промислових виробників – індекс у березні склав 99%, у квітні – 98,5% (з лагом у декілька місяців це має відобразитися на роздрібних цінах);

- укріплення курсу гривні (через влив на ціни товарів, що імпортуються).

 

Голова Ради НБУ також відзначив фактори, що можуть сприяти зростанню інфляції:

 

- збереження світових цін на нафту на відносно високому рівні;

- можливе припинення постачання нафтопродуктів з РФ;

- підвищення акцизів на тютюнові вироби (з липня).

 

Нагадаємо, 25 квітня НБУ прогнозував споживчу інфляцію на кінець 2019 року на рівні 6,3%.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна